Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Oranje boven

Slotcall: Oranje boven

De AEX verliest vandaag weliswaar 2,5%, maar per saldo presteren we een stuk minder slecht dan de overige Europese indices. Belangrijkste reden is de opmerkelijke stijging van Royal Dutch Shell (+0,4%).

De olie- en gasprijzen liggen er namelijk niet zo goed bij. Het is dus lastig om een duidelijke oorzaak voor deze mooie koersstijging te geven. Het persbericht van 23 maart, waarin ingrijpende maatregelen werden aangekondigd om de kasstroom op peil te houden, doet de koers van Royal Dutch Shell goed.

Sindsdien is het aandeel met 35% gestegen. Dat binnen een tijdsbestek van amper twee weken. Verder verlaagt Moody's de outlook van Koninklijke Olie naar negatief, maar blijft de kredietwaardigheid gehandhaafd op Aa2. Dit betekent dat de obligaties van uitstekende kwaliteit zijn. 

Dit zou het goede sentiment dus deels kunnen verklaren. Wat misschien ook helpt, is dat een Russische regeringsfunctionaris heeft gezegd dat de olieproductie van Rusland niet wordt opgevoerd. Maar goed, dan had dit moeten leiden tot een fors hogere olieprijs en dat zien we juist niet gebeuren.

Krachtige Nederlandse industrie

Er is nog meer positief nieuws, want de Nederlandse industrie weert zich kranig. De Nevi PMI, die de bedrijvigheid van onze industrie weergeeft, kwam uit op 50,5. Dit betekent niet alleen expansie, maar ook dat we het een stuk beter presteren dan de overige Europese landen.

Hieronder ziet u dat de inkoopmanagersindices van de Europese landen fors krimpen. Zelfs de Amerikanen blijven we voor.

  • Verenigde Staten (49,1)
  • Verenigd Koninkrijk (47,8)
  • Duitsland (45,5)
  • Europa (44,5)
  • Frankrijk (43,2)
  • Italië (40,3)

ADP-banenrapport -27K

Op het eerste oog valt het ADP-banenrapport flink mee, maar schijn bedriegt. De loonstrookjesverwerker publiceerde een min van 27.000 banen, alleen zijn de gegevens van de laatste twee weken in maart niet meegenomen. 

Dat terwijl de massa-ontslagen juist plaatsvonden aan het einde van vorige maand. Het werkelijke cijfer zal dus veel slechter uitvallen. Dit is ook waarom de beurs niet reageerde op dit goede cijfer. 

Rentes

Extreme uitslagen op de rentemarkt zijn er niet, al daalt de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier met maar liefst 10 basispunten naar 0,60%. 

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 2,5% omlaag en daarmee blijven we beter liggen dan de Duitsers (-4,2%) en Fransen (-4,7%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 2,7% en noteert 57,5 punten.  
  • Wall Street gaat zo'n 3% omlaag. 
  • De euro zakt 0,9% en noteert 1,093 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+1,0%) pakt de stijgende lijn weer op. 
  • Olie: WTI (+0,4%) en Brent (-5,1%) weten het even niet.
  • Bitcoin (-3,2%) zakt steeds verder weg.

Het Damrak

  • De grootste bleeder binnen de AEX is Randstad(-8,1%). De prognoses van analisten worden fors naar beneden bijgesteld. De IEX Beleggersdesk denkt dat de winst dit jaar wel 30 tot 40% lager kan uitvallen. Het bedrijf is wel degelijk gefinancierd met een net debt/ebitda ratio van 0,7. Maar goed, als de ebitda in elkaar klapt, gaat deze ratio natuurlijk hard omhoog.
  • Ahold (+1,6%) gaat goed vandaag. Sowieso liggen de Europese supermarktketens vandaag goed. Het Belgische Colruyt (+5,4%) gaat helemaal als een speer.
  • Adyen (-4,0%) geeft op 21 april uitleg over de impact van de coronacrisis op hun business. UBS heeft er alle vertrouwen in dat de betaalverwerker de crisis goed weet te doorstaan.
  • Het is dat opvallend dat ABN Amro (-7,5%) helemaal afstort, maar dat ING (+0,1%) goed blijft liggen.
  • Liggen BAM (+3,1%) en Heijmans (+1,5%) zo goed vanwege de goede Nederlandse PMI voor de industrie?
  • Chippers moet u vandaag even niet hebben. ASML (-3,3%), ASMI (-6,4%) en Besi (-4,7%) gaan vandaag hard omlaag. Toch zijn deze aandelen afgelopen maand minder hard afgestort dan de markt.
  • Sinds bekend is geworden dat CEO Herna Verhagen een baantje heeft verworven bij de NAVO, vindt de koers van PostNL (+0,7%) ineens de weg omhoog. Het blijft bijzonder dat Verhagen zo'n baan aanneemt. Ze zou haar handen toch vol moeten hebben met PostNL, want zo lekker gaat het daar allemaal niet.
  • WDP (-7,2%) geeft de winst van gisteren alweer weg. Over de lange termijn heeft het logistiek vastgoedfonds natuurlijk fantastisch gepresteerd.
  • Oprichter en grootaandeelhouder, Jan Brand, vergroot zijn belang in Brunel (-1,7%) met 1,5% naar 60%. Van een juichstemming onder beleggers is helaas nog geen sprake.

Adviezen

  • Akzo Nobel: naar €80 van €94 en kopen - Credit Suisse
  • DSM: naar €130 van €147 en kopen - Jefferies
  • GrandVision: naar houden van kopen en naar €25,50 van €25 - ABN Amro
  • KPN: naar houden van kopen en naar €2,70 van €3,40 - Morgan Stanley
  • Philips: naar €43 van €51 en kopen - Bank of America
  • Prosus: naar €105 van €94 en kopen - Goldman Sachs
  • Relx: naar €24,75 van €23,95 en kopen - Goldman Sachs
  • Signify: naar €27 van €33 en kopen - Citigroup
  • TomTom: naar kopen van houden en naar €9,80 van €10 - UBS

 De dag van morgen

2 apr Event Consensus
16:00   VS Fabrieksorders feb

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Goldfish1080 1 april 2020 22:29
    quote:

    Studentenrekening schreef op 1 april 2020 19:36:

    [...]

    Banken lopen altijd voor. Geeft waarschijnlijk de richting van de beurs aan...
    Ik bedoel iets compleet anders maar dat snap jij ook als ik je bericht lees, al draai je de boel wel bijzonder. Dat banken voorlopen ben ik met je eens, ze zijn vaak een goede indicator van het sentiment. Ik verwacht de aankomende dagen dan ook nog rode cijfers. Banken hebben nu al flinke colleteral damage ontvangen (ING -55% tov piek februari, ABN -58%). Het kan hard gaan als er nu meer grote lijken uit de kast vallen (200m miljoen afschrijving). Als mijn geheugen me niet in de steek laat zullen de Q1 cijfers van ABN rood zijn. Ik verwacht dat de cijfers van ABN niet veel beter zullen zijn.

    Ondanks bovenstaande denk ik dat de kans aanwezig is dat de portefolio shift van afgelopen week tot een verkoopboom en dus crash kan leiden, risico's zijn er zeker. Shell kan na deze goede dagen in mijn ogen zonder groot nieuws zomaar -5 of -10 gaan. Unibail en andere steenfondsen kunnen het ook nog veel zwaarder krijgen, zeker nu er steeds meer singalen zijn van bedrijven die de huur weigeren te betalen, uitstel kan afstel betekenen.

    Morgen eindigen we rood, correctie op US beursen na onze sluiting zal zeker negatief effect hebben op de futures en onze beurs. Vrijdag zie ik, mits er niet te veel schokkend nieuws komt nog wel een klein eindsprintje omhoog, nog steeds rode cijfers hellaas.

    Het blijft bodemvissen. Ik volg de cijfers van het RIVM net als vele anderen hier op de voet. Afvlakking is duidelijk zichtbaar in de statistieken. Feit blijft echter dat we zelfs bij een besmettingsratio van 0,3 nog maanden in lockdown zullen blijven. Verder zal het internationale toerisme gedecimeerd worden (ik verwacht nog wel falliete airlines, mogelijk zelfs KLM, momenteel) en zullen hotelketens en cruiseschip firma's het ongeloofelijk zwaar krijgen. Banken zijn het hoogste risico aandeel dat ik nu nog aandurf.

    De -51% van Air France KLM is echt een overwaardering. De lange termijn trend is redelijk stabiel maar neigt toch echt naar daling. Wie de komende klimaatmaatwetgeving en hevige concurrentie in acht neemt kan niet anders dan constateren dat dit bedrijf enorm kwestsbaar is. Reserves kunnen je maar zo lang in leven houden, het geld zal een keer opraken en ik zie de nederlandse staat niet bijspringen, de Franse misschien wel maar een dood paard krijg je niet meer levend.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links