Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alles op rood

Als we de komende maanden gewoon 100% stijgen is al het verlies voor het jaar weg en staat de AEX gewoon onveranderd. Ik word een beetje ziek van fondsbeheerders in de krant die, omdat ze slechts –25% of –40% staan, van mening zijn dat ze het eigenlijk goed gedaan hebben.

Alleen omdat de index nu meer dan 50% is gedaald dit jaar. Ik zou zeggen: droom lekker verder en val me niet lastig met opmerkingen dat we geen ingewikkelde constructies meer moeten bedenken. Het feit dat iemand CDO’s en derivaten ingewikkeld vindt, zegt meer over deze persoon dan over het product.

De AFM publiceerde een onderzoek waarbij de conclusie was dat de rendementen van de woekerpolissen wat tegenvielen. Zeker in vergelijking met de kosten. Daar is weer lang en hard over nagedacht.

Maar ik kan u verzekeren dat de meeste gewone beleggingen ook tegen zullen vallen. Er is immers een zeer ernstige beursdip geweest. Mogelijk de ernstigste uit mijn carrière.

Draaipunt?
Een klant van een andere beheerder omschreef het probleem pakkend: “Het is erger dan mijn vorige scheiding. Want nu ben ik de helft van mijn geld kwijt en heb ik mijn chagrijnige vrouw nog.” Ondanks dat we al gehalveerd zijn, ben ik nog niet heel positief. Dit omdat een aantal internetbankiers met de mededeling kwam dat veel particulieren een rekening hebben geopend.

Nu zegt u: ‘maar dat is toch nieuw geld en dus positief…?’, maar dat zijn dus mensen die lang niet belegd hebben en of het als smart money betiteld mag worden, betwijfel ik. Maar laten we hopen dat ik het helemaal mis heb. En er zijn mensen die technisch naar de VIX-index kijken en roepen dat de volatility al zo hoog is dat we wel een draai moeten krijgen.

Maar dat riepen anderen al weken geleden en sindsdien zijn we alleen maar verder gedaald. Zelfs met het bizarre, infantiele shortselling verbod is de markt verder gedaald.

Anderen die kijken naar fundamentele factoren moet ik ook teleurstellen. Want deze markt is alles behalve fundamenteel gedreven. Alles was een paar weken geleden ook al fundamenteel goedkoop. De markt wordt nu gedreven door liquidaties van posities en door angst en deze factoren zijn onvoorspelbaar.

Ook de tip om iedere maand een pluk aandelen te kopen hoeft niet te werken, dat heeft Japan ons afgelopen week toch ook wel weer bewezen.

Verwacht en toch onverwacht
Als we kijken naar onze indicatoren dan is het ook nog veel te vroeg om te kopen. De EB-indicator en de Twindicator staan allebei nog op een keiharde sell. Het eerder door mij aangegeven koersdoel van 230 komt zelfs voor mij veel te snel. In deze markt komt het, zelfs als je het verwacht, door de grote snelheid en kracht toch nog onverwacht.

Ook de buitenlandse indices geven nog geen bodem.

De S&P 500 kan door het uitblijven van acties van het plunge protection team nog veel verder omlaag.

Lehman
Nu wil ik u niet in de put praten, maar wel wil ik u waarschuwen dat Fortis nog 10 punten van de AEX kan afslaan en dat bedrijven als Morgan Stanley aan een zijde draadje bungelen. En als u dan beseft dat de belangrijkste reden van de daling afgelopen week kwam uit het feit dat de posities en obligaties van Lehman geveild werden…

Dan hadden ze beter Lehman kunnen redden dan het stuk laten gaan. Ook het eerst niet en dan weer wel verlagen van de rente helpt niet mee het vertrouwen te herstellen. We zagen dit weekend protesten van beleggers in Singapore die boos waren over het faillissement van Lehman. Dit lijkt onbelangrijk, maar dit zijn uiteindelijk wel de mensen die het begrotingstekort van de VS financieren.

Ik heb dan ook nog wat puts bijgekocht op fondsen die het technisch gezien nog veel slechter kunnen gaan doen.

Hewlett-Packard is een mooi voorbeeld. Vergelijk zelf maar eens deze grafiek met die van Aegon of ING. Ook heb ik hernieuwd putsDisney gekocht om dezelfde reden.

Hoewel ik het dus nog niet verwacht, kunnen we voor hetzelfde geld ineens een herstelbeweging zien. Ik vind het nu nog moeilijk om de impact van de G7 en Europese bijeenkomst in te schatten. Wat ik het engst vind was dat ik vorig jaar nog een presentatie zag van Koen Hoefgeest waarbij we allemaal erg moesten lachen om zijn bizarre doemscenario…

Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille

 

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 oktober 2008 09:36
    We zijn geen doom denkers, maar de markt doet dat wel voor ons, uiteindelijk kunnen we niet verder terug dan naar 0,00 en dat is toch ongelovelijk positief, niemand heeft met wat en we gaan weer met een schone lei weer beginnen, en laten we alles wat we niet (meer) hebben naar de ontwikkelingslanden sturen. Want zij hebben dat het hartste nodig volgen het IMF.
  2. [verwijderd] 13 oktober 2008 09:37
    We zijn geen doom denkers, maar de markt doet dat wel voor ons, uiteindelijk kunnen we niet verder terug dan naar 0,00 en dat is toch ongelovelijk positief, niemand heeft met wat en we gaan weer met een schone lei weer beginnen, en laten we alles wat we niet (meer) hebben naar de ontwikkelingslanden sturen. Want zij hebben dat het hartste nodig volgens het IMF.
  3. [verwijderd] 13 oktober 2008 10:32
    Hou nou eens op met jullie sensatievertellingen.

    We staan helemaal in het groen..Ben je vergeten vanmorgen in te kopen.

    Ga anders lekker bij RTLZ werken. Daar kun je lekker negatief schreeuwen. Dan kun je samen met die eikel van een Middelkoop gaan hopen dat het nog slechter gaat.
  4. [verwijderd] 13 oktober 2008 10:40
    quote:

    jacoba schreef:

    Pavlov

    Ik ben het helermaal met je eens, al dat negatieve gezeik van o.a.middelkoop, daar heeft niemand wat aan. Alleen die kop al op tv
    Ik meen altijd twee scherpe hoorntjes op het hoofd van die Middelkoop666 te ontwaren...

    De fantast annex hypotheekfraudeur...

    Weg ermee!

    PS: Hij was toch ooit fotograaf? Misschien kan-ie dat vak nog eens oppakken.
  5. welshterrier 5 13 oktober 2008 10:51
    quote:

    jacoba schreef:

    Pavlov

    Ik ben het helermaal met je eens, al dat negatieve gezeik van o.a.middelkoop, daar heeft niemand wat aan. Alleen die kop al op tv
    Hij werd vorige week bij DWDD helemaal zenuwachtige toen Jort kelder hem wees op zijn eigen belegginsportefeuille, die met ruim 40 % was gedaald. Dan gaat ie heel zenuwachtig met zijn ogen knipperen en schaapachtig lachen
  6. Boemba ~ de stem van de rede 13 oktober 2008 11:17
    quote:

    welshterrier schreef:

    Hij werd vorige week bij DWDD helemaal zenuwachtige toen Jort kelder hem wees op zijn eigen belegginsportefeuille, die met ruim 40 % was gedaald. Dan gaat ie heel zenuwachtig met zijn ogen knipperen en schaapachtig lachen
    tja
    ik vond het eerst wel leuk voor hem, die erkenning enzo voor het feit dat hij al acht jaar schreeuwt dat alles in elkaar klapt.

    maar hij slaat door
    1 keer dwdd en 1 keer p&w moet toch genoeg zijn? hij wordt nu zo'n doemclown waarover later hartelijk gelachen wordt als deze recessie wegebt. misschien maakt andere tijden er over een paar jaar een leuke docu van: 'oh, oh, wat waren we bang destijds'.

    tja

    hij melkt die 15 minutes wel erg uit.

  7. [verwijderd] 13 oktober 2008 11:51
    Tja, het is te gek voor woorden hoe die Middelkoop een sentiment probeert neer te zetten.
    Hij wordt natuurlijk ruim betaalt voor zijn eentonige gezeik.
    Ik heb overigens geen positie waar in dan ook.
    Het is nu wel mooi geweest.
    Gisteren verkondigde hij dat de huizenprijzen wel eens 50% kan gaan kelderen de komende 5 jaar.
    Eigenlijk hoopt ie dat zodat ie weer in de huizenmarkt kan stappen.

    De man is gewoon niet geloofwaardig meer.
  8. [verwijderd] 13 oktober 2008 13:00
    Met veel interesse lees ik je stukjes. Waar ik het echter mee oneens ben is over het opvoeren van Japan als maatstaf. Daar zijn de volgende redenen voor: Japan consolideerde niet zoals wij in het Westen. Zo mochten verliesgevende dochters in het buitenland buiten schot blijven. Saneren is een nationaal vergrijp. Dat geeft/gaf gezichtsverlies. De Amerikanen zijn daar heel rigoreus in en snijden direkt in de organisatie. En zo zijn er nog veel meer redenen om aan te geven waarom je de Japanse indexdaling over veel (13?) moeizame jaren niet zomaar kunt projecteren op het Westen. Peter
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links