Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olympische droom

De naam EVS klinkt weinig beleggers bekend in de oren. Het Belgische bedrijf maakt hardware en software om digitale video-opnames rechtstreeks op een harde schijf op te slaan.

De onderneming is met een marktaandeel van 85% de dominante speler voor buitenopnames. Op de tien keer zo grote markt voor studio-opnames heeft EVS met een aandeel van 30% meer ruimte om te groeien.

Aan het mooie groeitraject van het bedrijf is eind vorig jaar een eind gekomen als gevolg van vrees voor het effect van de afzwakkende economie en ook de cijfers over het eerste kwartaal konden niet inspireren.

Met de Olympische Spelen in aantocht lijkt de tijd echter rijp voor een flink herstel. De huidige sportzomer kan EVS een impuls geven die een veel langer effect heeft dan op het eerste gezicht verwacht zou worden.

Vertrouwen winnen
De komende tijd staat voor EVS in het teken van het terugwinnen van vertrouwen. Na de publicatie van de eerstekwartaalcijfers ging er ruim 10% van de koers af. De omzet nam aanzienlijk minder snel toe dan analisten hadden verwacht, wat voor een groot deel het gevolg was van een order die was uitgesteld van maart tot april.

De tegenvaller wakkerde de angst aan dat het bedrijf slachtoffer werd van de afzwakkende economie. Voorlopig ziet het echter naar uit dat de opkomst van HDTV voor EVS veel belangrijker is dan de economische groei.


Groeisprookje
Dankzij de dominante positie op een snelgroeiende nichemarkt is de koers van evs tussen 2003 en eind vorig jaar ruimschoots vertwintigvoudigd. De laatste maanden lijkt het groeisprookje voorbij te zijn als gevolg van een afzwakkende economie.

Hierdoor wordt de vrees aangewakkerd dat de vraag naar de producten van EVS stagneert. Een mooie sportzomer kan uitwijzen dat er toch een nieuw hoofdstuk aan het groeisprookje toegevoegd kan worden..


Recente cijfers van winkelketens Best Buy en Wal-Mart en elektronicaproducent Philips wijzen uit dat de verkoop van HD-toestellen gestaag groeit. Aangezien EVS indirect van deze trend profiteert, geldt voor de onderneming een lager groeitempo.

Maar met een geschatte winstgroei van circa 15%, zonder schulden en een kaspositie van dik 30 miljoen euro is het aandeel ook na de Olympische Spelen een uitstekende plaats om te schuilen in het huidige economische klimaat.


De cijfers:

  • Verwachte omzet: 861,2 miljoen euro
  • Verwachte wpa: 3,60 euro
  • Verwachte k/w: 20,7
  • Beurswaarde: 111,0 miljoen euro

    Deze analyse is gepubliceerd in IEX magazine, nummer 5 2008.


    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing heeft een positie in Fugro en kan meerdere posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

  • Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Michiel Pekelharing

    Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

    Meer over Michiel Pekelharing

    Recente artikelen van Michiel Pekelharing

    1. okt '07 Emerging Mark
    2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
    3. feb '09 Dividendvalkuil 3

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links