Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bundoptie

Een van recente slachtoffers van de voortdurende kredietcrisis is Lehman Brothers. Beleggers zijn allergisch voor onzekerheid en zij vluchten doorgaans massaal in obligaties in tijden van onzekerheid.

De Amerikaanse Treasuries (119) zijn onlangs weer door het dak gegaan en noteren zelfs boven het topniveau van maart.

De Duitse tegenhanger, de tienjarige Bund, doet het wat rustiger aan en noteert op circa 114,30. Desalniettemin is de Bund sinds juni 5% gestegen, oftewel de rente is sterk gedaald.

Als de kredietorkaan weer gaat liggen en de aandelenmarkten weer tot rust komen, kunnen de obligaties weer dalen. En hierdoor gaat de rente omhoog.

Stijgende rente
Bovendien speelt de inflatie een grote rol. De Europese Centrale Bank (ECB) focust zich voornamelijk op geldontwaarding. Zolang het inflatiegevaar op de loer ligt, zal voorzitter Trichet cum suis niet geneigd zijn om de rente te verlagen ondanks de economische downturn.

Beleggers die willen anticiperen op een stijgende rente en zich willen indekken tegen het inflatierisico, zouden puts kunnen kopen op de Duitse Bund (GBL). Opties op de Bundfuture worden verhandeld op de Deutsche Termin Börse en hebben een multiplier van 1000. Aandelenopties in Nederland kennen normaliter een multiplier van 100.

  • Putspread GBL
  • GBL (december-future) noteert 114,30.

    De dec 114/111 putspread kan worden opgezet voor 1,14-0,26=0,88. Deze spread kost derhalve 0,88*1000= 880 euro en kan maximaal 3000 euro waard worden. Let wel dat bij Bundfutures fysiek worden afgewikkeld (physical settlement).

    Als de Bundfuture helemaal door het putje gaat en bijvoorbeeld onder de 111 zakt, kunt u worden aangewezen (assignment) voor de short-put. De expiratie vindt in de eerste week van december plaats.


    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.


  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Gerelateerd

    Reacties

    2 Posts
    | Omlaag ↓
    2 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links