Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Witte raven

Warren Buffett , Mark Mobius , Bill Miller en Rolf Stout zijn bekende namen voor beleggers, maar in het huidige beursklimaat hebben ze het net zo moeilijk als Piet Particulier.

In de Benelux zijn er gelukkig nog fondsmanagers te vinden die er een paar goede jaren op hebben zitten en ook in het huidige beursklimaat met ogenschijnlijk gemak overeind blijven.

De fondsen van beursgoeroe's zoals Buffett, Mobius, Miller en Stout staan 20% tot 35% lager dan eind 2007. Dat is een groot contrast met wat Steven Gardyn en Peter Winkelman samen met Jean-Michel Poot laten zien.

Wie? Deze fondsmanagers uit de Benelux zijn nog onbekend, maar de vraag is hoelang dat nog duurt gezien hun indrukwekkende rendementen.

Wijzen van het Oosten
Het slechte beursklimaat heeft flink huisgehouden onder beleggingsfondsen, die hun belegd vermogen met een vijfde zagen afnemen. Maar MEI-Real Estate en het KBC Bonds Central Europe Fund (ISIN: LU0145228085) merken daar weinig van. Oost-Europa is in beide gevallen het sleutelwoord.

Fondsmanager Steven Gardyn is relatief onervaren. Die opmerking is niet voor mijn rekening, maar voor onderzoeksbureau S&P dat dit in een recente fondsupdate schrijft. Hij staat samen met Karel de Cuyper aan het roer van het KBC Bonds Central Europe Fund, dat in 2007 6,5% op de benchmark voorbleef. Dit jaar is dat al 8,8%.

Het verschil wordt gemaakt door in te zetten op een stijging van Oost-Europese munten t.o.v. de euro. Momenteel zet het fonds heel sterk in op Polen, dat ruim een derde van de portefeuille vormt. Deze strategie is niet zonder risico, maar de managers laten al jarenlang zien dat ze de Oost-Europese rente- en valutamarkt goed aanvoelen.

  • Rendement sinds eind 2007: 8,82%
  • Rendement laatste 3 jaar: 8,14% gemiddeld
  • Rendement laatste 5 jaar: 9,64% gemiddeld

    We want MERE
    Dichter bij huis belegt MEI-Real Estate (MERE) niet in obligaties, maar in vastgoed. In een eerder interview gaf fondsmanager Winkelman al aan dat het te makkelijk is om heel Oost-Europa over een kam te scheren, aangezien de vastgoedmarkt in Tsjechië al volwassen is en tien jaar voorloopt op bijvoorbeeld Slowakije, Bulgarije of Roemenië.

    MERE laat de grote prestigeprojecten links liggen en richt zich op de zogenaamde B- en C-locaties. Hiermee wordt ingespeeld op de snelle groei van het midden- en kleinbedrijf waarvoor de toplocaties te duur zijn. Een extra voordeel is dat MERE hierdoor ook uit het vaarwater blijft van grote partijen die de laatste jaren miljarden hebben gepompt in Oost-Europees vastgoed.

    Onroerend goed heeft als voordeel dat het rendement zich, in tegenstelling tot aandelen, vaak goed laat voorspellen. De managers streven naar een rendement van 10% à 11% en de laatste jaren wordt dat ruimschoots gehaald. Het knappe is dat dit percentage sinds oprichting elk jaar is toegenomen en 2008 lijkt hierop geen uitzondering te worden.



    Tijdsperiode grafiek: 

  • Rendement sinds eind 2007: 11,82%
  • Rendement laatste 3 jaar: 12,02% gemiddeld
    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing kan meerdere posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

  • Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Michiel Pekelharing

    Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

    Meer over Michiel Pekelharing

    Recente artikelen van Michiel Pekelharing

    1. okt '07 Emerging Mark
    2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
    3. feb '09 Dividendvalkuil 3

    Reacties

    1 Post
    | Omlaag ↓
    1 Post
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links