Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Long in gas

Als beleggers het over inflatie hebben, dan wordt veelal gekeken naar de olieprijs. De kleinere broer, maar zeker niet onbelangrijker, is aardgas, of wel: Natural Gas.

Natural Gas wordt net als vaten West Texas Intermediate verhandeld op de New York Mercantile Exchange (NYMEX). Met hulp van deze twee onderliggende waarden kunt u dus onder meer inflatierisico’s indekken.

Begin juli schreven analisten van Goldman Sachs in een rapport dat de prijsdruk op gas (aardgas en ook LNG) hoog zal blijven, mede vanwege de toenemende vraag uit onder ander China.

LNG is een afkorting van Liquefied Natural Gas. Het aardgas wordt vloeibaar gemaakt door het te koelen tot ongeveer -160 graden Celcius. Bij deze temperatuur en atmosferische druk condenseert het gas tot een vloeistof, LNG dus.

Goede hedge
LNG neemt zeshonderd keer minder volume in dan de gasvormige variant. Hierdoor kan het gas makkelijker per schip worden getransporteerd en opgeslagen. Op de Rotterdamse Maasvlakte wordt al driftig geijverd voor de bouw van een LNG-terminal.

De aardgasprijs daalde sinds de top in juli rond 13,50 dollar naar 9 dollar. Dit lijkt niet veel, maar dit correspondeert met een waardedaling van 4,50 euro maal 2500 per futurepunt = 11.250 dollar per futurecontract. Eén futurecontract heeft betrekking op 1 miljoen British thermal units.

Vindt u dit te riskant, dan kunt u uw toevlucht zoeken in opties. Momenteel noteert de gasprijs rond het dieptepunt van maart. Beleggers die een hedge voor inflatie zoeken, zouden bijvoorbeeld naast olie eveneens long kunnen gaan in gas. Aan u dus de keus of u dit doet via futures, opties of andere derivaten.

U moet wel goed kijken naar de specificaties met betrekking tot bijvoorbeeld settlement. Anders zou u wel eens kunnen worden aangewezen om een aantal kubieke meters gas in uw schuur op te slaan.


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links