Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieclickfonds

Na een korte doch hevige daling, steeg de WTI-olieprijs donderdag en vrijdag weer scherp: circa 4% tot boven $147 per vat.

Beleggers die al op een veel lager niveau olie long zaten en de winst willen vastklikken zouden dit met gekochte puts kunnen doen. Daarmee wordt weliswaar een deel van de winst ‘weggegeven’ maar er wordt wel opwaarts potentieel behouden.

Je kunt bijvoorbeeld WTI-putopties kopen op de New York Mercantile Exchange (Nymex). Met één put-optie dek je één WTI-futurescontract af, dat weer betrekking heeft op 1000 vaten olie.

De WTI (augustus) kost nu $146,50. Stel dat een at-the-money december put circa $12 per contract kost. Dan klikt een belegger de effectieve verkoopprijs (in december) vast op $146,50-$12= $134,50.



Tijdsperiode grafiek: 

Als Goldman Sachs gelijk krijgt...
Voor die klik betaal je dus een ‘verzekeringspremie’ van circa 8% op basis van de huidige prijs.

Belangrijker is dat je hiermee het opwaarts potentieel behoudt. Stel dat Goldman Sachs gelijk krijgt en de WTI doorstijgt richting $200 per vat. Dan kunt u de future gewoon op de markt verkopen en de put niet uitoefenen.

N.B: Bestudeer bij dit soort transacties wel goed de contractspecificaties. Die zijn in de commodity-markt anders zijn dan bijvoorbeeld bij de meest gebruikelijke aandelenopties in Nederland. Is er sprake van cash settlement of fysieke levering? Wat is de onderliggende waarde? Eén vat, honderd of duizend? Even opletten, dus.


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 14 juli 2008 11:14
    12$ betalen op in-the-money dec 147$ is niet bepaald goedkooop: ca 8% voor 5 maanden zekerheid. Olie moet dus nog eens 8% stijgen voordat je verdient.

    Als je denkt dat olie minder hard stijgt (dan tot 159$) kun je beter winst nemen en het geld tegen 5% op de bank zetten. Of voor die 12$ een call kopen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links