Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: It giet oan

Vooruitblik: It giet oan

Staaltje precisiewerk van de S&P 500. Minstens zo opvallend: de stijging sinds kerstavond ging veel sneller dan de daling deze herfst. Dat is bijna altijd andersom. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, tenslotte.


Over vertrouwen gesproken, de meest risicovolle en ook hardst afgestrafte assets zijn het populairst. Dat ziet u ook bij ons terug: Fugro, Aperam, Galapagos, BAM en aanhang doen het goed.

De chippers blijven achter, maar zijn wel gestegen. Dat is al al heel wat, met waarschuwingen van Apple en Samsung.

Onze AEX doet het rustiger aan en zit strikt genomen (nog) niet in een bearmarket (-20%). Het technische beeld is hetzelfde als de S&P 500. De komende tijd wordt duidelijk of dit een lagere top in de neergaande trend is, of dat - en dit geldt voor de meeste ontwikkelde indices - de markten noordwaarts uitbreken.


Alles valt of staat of met hoe de markten de economie, de bedrijfswinsten en outlooks inprijzen. Eerst de economie. Duitsland koerst wellicht af op een recessie dit jaar, China verlaagt de BBP-verwachting naar 6-6,5% en is ook de VS op weg naar...? Typisch, in ons land wijst nog geen enkel cijfer hier echt op.

Het artikel staat bol van de plaatjes, dit is de naarste grafiek die ik tegen kom.


De winstverwachtingen

Dan de winsten en vooral de verwachtingen, het onvolprezen FactSet heeft haar data weer bijgewerkt. Er wordt nu voor dit jaar 8,0% winstgroei verwacht. 

Of die er komt is vers twee, want de verwachtingen dalen. Overigens is het traditie dat die altijd teruglopen, dus zo heel raar is dit nou ook weer niet, In de regel gaat hier standaard sowieso nog zo'n 2,5% af. 

Beleggen is vooruitkijken, weten we allemaal. Steeg de S&P 500 in 2017 herbelegd niet met bijna 20%? Waarvan akte.

Persoonlijk lijken mij inderdaad een recessie en - misschien wel gek genoeg? - oplopende loonkosten de grootste bedreigingen voor de winsten en daarmee op papier ook de koersen. En er is nog een p.u.n.t.j.e., schulden. Zie AB InBev deze week dat alle zeilen bij zet óm. Wij kennen vooral Altice als schuldenaandeel.

In de VS is General Electric de grootste usual suspect, maar ze is zeker niet de enige. In ieder geval ziet u aan bijvoorbeeld deze twee grootmachten wat de combinatie van al deze factoren van winst, economie, stijgende rente (en oplopende lonen) voor de koersen kan betekenen...  

Enfin, ik laat Datastream maar weer draaien en dit is het hele waarderingsbeeld voor de S&P 500. Ja, de winst- en omzetverwachtingen komen af, maar gelet op waardering en dividendrendement - die is weer hoger dan de yield op de Ten Year Treasuries - is de koers vooralsnog nog de hardste loper. 


Helaas heb ik niet zulke mooie data van de AEX als FactSet van de S&P 500 heeft, maar gelukkig heb ik nog Datastream. Zelfde verhaal als van de S&P 500 en ik zit (als langetermijnbelegger) vooral verlekkerd naar dat dividendrendement te kijken. Daar schreef ik vrijdag al over.


Wat mij betreft - en weet het vooral beter - is de conclusie dat de markten de huidige winstverwachting letterlijk met een down and an up hebben ingeprijsd. Mochten de beurzen naar boven toe uitbreken dan denken ze wellicht alweer aan betere tijden, desnoods over een recessie heen dit of begin volgend jaar.

Het kan ook zijn dat mogelijke recessie er nog veel harder gaat inhakken bij de winsten en dan mogen we misschien nieuwe, lagere bodems in de koersgrafieken verwachten. Voor prijsactie en koersritjes blijft het gokken wat het wordt, de waardering van aandelen vind ik zelf aantrekkelijk. Zeker op lange termijn.

Cijferseizoen

We gaan hectische weken tegemoet met een ware cijfertsunami. De komende week doen we het met de eerste Q4-cijfers en vervolgens komen in twee weken tijd zo'n beetje alle grote namen door. Grote hamvraag is wat de bedrijven met hun outlooks 2019 doen. Dat zorgt vast her en der voor hoofdbrekers.

Je kunt als onderneming eieren voor je geld kiezen en geen outlook af geven, met de welbekende toevoeging vanwege de onzekere economische omstandigheden (alsof die ooit wel zeker zijn). De kans bestaat dan dat de beurs niet blij is, het aandeel een douw geeft en het misschien een tijdje links laat liggen.

Wel een outlook afgeven, maar daar dan in het loop van het jaar via een winst- en/of omzetwaarschuwing op moeten terugkomen - en tot ziens met de koers - is echter iets wat geen CEO op zijn of haar CV willen hebben staan. Wat is wijsheid? Dat is momenteel wellicht wat diverse ondernemingen aan het afwegen zijn.

Morgen trappen we af met Citigroup, daarna volgen meer VS banken en donderdag is Netflix de eerste technologie-juggernaut of -behemoth met cijfers. Olieliefhebbers spotten vrijdag de Q4's van Sloembersjee, zoals u Schlumberger hoort uit te spreken. Dat is zeg maar het Eeprem (Aperam dus) van de Big Board.

Bij ons zijn woensdag SnowWorld en vrijdag Beter Bed de enigen met cijfers. Verhip, Beter Bed, hoe is het daarmee sinds ze uit de AScX degradeerde? Oef, valt niet mee... Kan ook weer een kans zijn. Alles valt of staat met de slagkracht van het nieuwe management. 


Terug naar de agenda, verder zijn er deze week inflatiecijfers, alweer de eerste voorlopende economische indicatoren over januari (NY en Philly Fed) en zijn er VS retail sales:

14 jan
00:00 China exportcijfers dec 3,0% YoY
00:00 China importcijfers dec 5,0%
00:00 China: handelsbalans dec 51,53B
13:00 Citigroup Q4-cijfers

15 jan
13:00 JP Morgan Chase Q4-cijfers
13:00 Wells Fargo Q4-cijfers
13:00 Delta Airlines Q4-cijfers
14:30 VS New York Fed manufacturing index jan 12
14:30 VS inflatie PPI -0,1% MoM

16 jan
08:00 SnowWorld Q4-cijfers
08:00 Duitsland Inflatie CPI dec 0,1% MoM
10:30 VK inflatie CPI dec 0,2% MoM
11:00 Italië inflatie CPI dec -0,1% MoM
13:00 Blackrock Q4-cijfers
13:00 Bank of America Q4-cijfers
13:00 Goldman Sachs Q4-cijfers
14:30 VS detailhandelsverkopen dec 0,2% MoM
22:00 Alcoa Q4-cijfers

17 jan
11:00 EU inflatie CPI dec 0,0% MoM
13:00 Morgan Stanley Q4-cijfers
13:00 PPG Q4-cijfers
14:30 VS verkopen bestaande woningen dec 1,25M
14:30 VS wekelijkse jobless claims
14:30 VS Philadelphia Fed Index jan 10,0
22:00 Netflix Q4-cijfers

18 jan
00:30 Japan CPI dec 0,8%
08:00 Beter Bed Q4-cijfers
10:30 VK detailhandelsverkopen dec -1,1% MoM
14:00 Schlumberger Q4 cijfers
15:15 VS industriële productie dec 0,3% MoM
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan jan 97,1

Oh ja, dinsdag hebben we dit ook nog. Brexit, stemming in het Lagerhuis. Of ik een liveblog hierover maak, vroegen ze mij op kantoor. Nou nee, waarom? Dit kan zeker grote impact hebben op de waan van de dag, maar het VK is economisch te onbeduidend om wereldwijde trends en winsten (ook het Damrak) te beïnvloeden.

Natuurlijk, als er net als bij de Brexit stemming deze zomer drie jaar geleden verrassingen zijn, kunnen de koersen gek doen. Of het blijvertjes zijn is vers twee.

Dit is ook zo'n onderwerp. Laat die hut maar mooi dicht, mijn idee. Sinds de sleutel in de gracht is gegooid, knallen de koersen van het bord af :-)

Winst- en omzetverwachtingen Damrak

Geef ik u nog de consensus mee voor het cijferseizoen. In de eerste twee kolommen ziet u de winst per aandeel en de hel omzet over 2018 en in derde en vierde de verwachte winst- en omzetgroei voor dit jaar. Afgezien van Inspector Clouseau aandelen Altice en Gemalto zie ik acht double digit winstgroeiers dit jaar:

  • Aegon
  • AkzoNobel
  • ÁSML
  • KPN
  • Philips
  • Royal Dutch Shell
  • Vopak
  • Wolters Kluwer

Reken u ook niet te snel rijk met het op papier spotgoedkope ArcelorMittal en bij DSM moet u ook opletten. Philips heeft intussen de outlook bevestigd en is wat winstgroei betreft een van de betere AEX'ers. Het is ook een van de duurdere aandelen.


Vrijdag gaf ik u mijn dividendstukje deze tabel. Misschien brengt het u op ideeën in combinatie met bovenstaande data en uw eigen visie op economie, markten et cetera. Voor wie voor veilig gaat zijn Royal Dutch Shell, Unibail en KPN misschien mooie aandelen naast usual no-brainers Ahold Delhaize, Heineken en Unilever. 

Wie van een beetje adrenaline en risico houdt zoekt juist ArcelorMittal, ASML, Randstad (en Galapagos) op. En de financials? De zijn inderdaad hard gestraft, zijn ook zeker niet duur, maar zijn risicovol bij een recessie. U krijgt niet voor niets een torenhoog dividendrendement. Geldt ook voor vastgoed. 


Ga ik door met de Q4-data voor de AMX, zelfde cijfers als bij de AEX. U ziet meteen waarom deze index zoveel wilder en heftiger is dan de AEX, de cijfers vliegen alle kanten uit. De meeste fantasie zit bij Adyen en Takeaway, maar wat dacht u van ASMI, Besi, Arcadis, Fugro, Boskalis, OCI en zelfs Corbion?

Beter gezegd, bij ieder aandeel is wel wat. Van alle ontwikkelde indices vind ik zelf de Nasdaq 100 en onze AMX de leukste, never a dull moment. Mijn oog valt op IMCD. Helaas, met 1% dividendrendement en een verwachte koerswinstverhouding van 22 is dit aandeel voor januari 2019 begrippen kneiterduur.


Als de AEX de Mickey Mouse Index is, dan is de AMX de Lauren & Hardy Index?


Krijgt u deze data nog van de Teletubbies Index, ofwel de AScX:


Kleine moeite, ook nog maar even de koersgrafiek er bij.

En wat verder nog ter tafel komt

Zo is het wel weer mooi geweest. Besluit ik met nog drie belangrijke plaatjes. Hier zijn zowel (linkeras) de belangrijkste Amerikaanse als Duitse rentes (rechter).

De stijging van vooral de Amerikaanse rente bevestigt de aandelenrally, maar laten ze hun kopje nu weer hangen? De tien- en tweejaars ontlopen elkaar ook niet veel.

De Duitse rentes... Ach, laat ook maar.  


De dollar maakt dagelijks soms de gekste sprongen, maar beweegt per saldo redelijk stabiel.


Dit goedje bakt ze helemaal bruin en dat voor het zwarte goud. Olie, ofwel West-Texas Light Intermediate (WTI) dus. Is de neergaande trend gebroken? 


Tot slot nog even wat huishoudelijke mededelingen. Om te beginnen plug ik mijn collega Nico bij u, die woensdag de jaarlijkse Lynx boksring in moet tegen deze drie andere heren.

Vooral Cees heeft er zin in, denk ik :-)

IEX privé, dan was er dit nog deze week. Ze schijnt recht op de helft te hebben. Als ze nou kwaad wil en even wil nakrabben, blaft ze haar hele aandelenbelang in één keer bestens in het boek :-)

Krijgt zoals iedere week mijn oude leermeester Corné van Zijl weer het laatste woord:

Ennuh, be careful out there. Tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 januari 2019 15:54
    Vertrouwen?.. De zekerheden die je daar hebt zijn ongekend groot, maar wordt te weinig, of niet, op vertrouwt! Je mag er vertrouwen in/op hebben dat op een zeker punt na daling de correctie omhoog start, hoe klein of groot deze ook wordt, hij komt er!… Wordt vervolgd door correctie neerwaarts, dat dan weer…
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links