Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Voorzichtig herstel

Fondsenrondje: Voorzichtig herstel

Gisteren was het nog een groot drama op de aandelenmarkten, maar nu staat er alweer een mooi plusje van 1,1% op de borden. Een beter dan verwacht Chinees macrocijfer en naderende handelsbesprekingen tussen China en de VS vormen de triggers voor het herstel.

De Caixin Services PMI, die de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector meet, kwam uit op 53,9 daar waar economen rekening hielden met 52,9. Let wel op dat het Chinese cijfers zijn, dus qua betrouwbaarheid moeten we altijd een slag om de arm houden.

Kleine tegenvallers zijn de Duitse en Franse PMI's voor de dienstensector over de maand december. Deze kwamen uit op 51,8 en 49,0, gemiddeld zo'n 0,6 punt lager dan de consensus. Met name in Frankrijk zien we stagnatie, maar dat is niet zo verwonderlijk gezien de onrust van de afgelopen maand. 

Het traditioneel belangrijkste cijfer van de maand komt om 14:30 uur uit en dat is natuurlijk het banenrapport in de Verenigde Staten. Het is de verwachting dat er in de maand december 178.000 banen zijn bijgekomen en dat het werkloosheidspercentage uitkomt op 3,7%. Hier houden we u bij IEX via het liveblog uiteraard van op de hoogte.

Galapagos

De grootste stijger onder de Nederlandse hoofdfondsen is Galapagos met een dikke plus van 5,1%. Er was even wat onduidelijkheid, maar in euro's handhaaft het analistenbureau Jefferies het koersdoel van Galapagos op €120.

Normaal geen reden om het aandeel nu massaal te gaan kopen. De koerstrigger is echter het sectorrapport van Jefferies, waarin Galapagos op het lijstje favoriete biotechbedrijven staat. Het analistenbureau liet weten veel vertrouwen te hebben in de effectiviteit van het medicijn Filgotinib.

Galapagos
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sinds de beursgang van Galapagos is het één groot feestje geweest voor beleggers. Zij moesten hier wel ruim acht jaar voor wachten, maar inmiddels is het aandeel met al zijn pieken en dalen zo'n 1000% gestegen in 13 jaar. De AEX lijkt in deze grafiek de spaarrente wel te zijn.

Marktoverzicht

  • De AEX stijgt 1,1%, maar blijft iets achter op de Duitsers (+1,6%) en Fransen (+1,3%).
  • Olie: WTI (+1,6%) en Brent (+1,6%) knallen weer omhoog.
  • De euro stijgt 0,1% en noteert 1,140 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: de Nederlandse (0,34%) en Duitse tienjaarsrente (0,18%) lopen drie basispunten op.
  • Goud (-0,3%) maakt een pas op de plaats.
  • Bitcoin (-0,3%) doet niet zoveel.

Damrak

  • De cyclische namen die de afgelopen tijd zulke harde klappen hebben gehad, zijn nu de stijgers van de dag. Het gaat om Aalberts (+1,9%), ArcelorMittal (+3,9%) en Randstad (+2,5%).
  • Royal Dutch Shell (+1,7%), Fugro (+2,9%) en SBM Offshore (+3,1%) profiteren van de hogere olieprijs.
  • TomTom (+2,4%) gaat een samenwerkingsverband met Delphi Technologies om een systeem te ontwikkelen dat zorgt voor een intelligenter aandrijfsysteem voor voertuigen. Daar komt bij dat het Nederlandse navigatiebedrijf gaat samenwerken met de Japanse auto-onderdelenmaker Denso. De kaartgegevens van TomTom worden hierdoor gekoppeld aan het softwareplatform voor zelfrijdende auto's van het Japanse bedrijf.
  • Kiadis (+5,2%) maakte bekend te willen uitbreiden in de VS. Beleggers zijn lyrisch. Dit jaar is de koers al met meer dan 20% gestegen.
  • Adyen (+4,0%) en AMG (+2,4%) herstellen wat. Hetzelfde geldt voor 2018 flopper Aperam dat 4,6% stijgt.

Adviezen

  • Galapagos: Koopadvies en koersdoel op €120 gehandhaafd- Jefferies
  • Takeaway.com: naar €76 van €69 en kopen - ING
  • Philips: naar €38 van €41,50 en kopen - Sanford C Bernstein
  • ForFarmers: naar €9,20 van €10,50 en houden - KBC
  • Kiadis: naar €23 van €25 en kopen - Jefferies

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 holenbeer 4 januari 2019 11:29
    Het softwareplatform dat men bedoelt is niet van Denso, maar van TomTom. Het PB is multi-interpretabel.
    Denso levert data vanuit haar sensoren, die TT verwerkt via haar platform tot actuele HD-kaarten, en on the fly uitlevert aan auto's:

    Location technology specialist,TomTom (TOM2), today announced that it will accelerate the future of driving by collaborating with DENSO on its software platform for autonomous vehicles. TomTom's High Definition (HD) Map will work in combination with DENSO in-vehicle sensors such as cameras and radars to power the localization, perception and path planning functions for a complete autonomous driving system.
  2. Mrx77 4 januari 2019 13:19
    Onze semonconductors hebben gisteren tot ca 7 procent moeten inleveren en dax die gisteren zelfs nauwelijks daalde herstelt vandaag bijna 2 procrent en onze aex met asml stijgt nauwelijks...dit is toch bizar en zelfs nasdaq stijgt 2 procent ...die yankees drukken onze indices flink omlaag en continue herstellen we nauwelijks en maandag zeker weer onder 480 gaan we zien. Continue zie ik 1 stap vooruit en 3 stappen achteruit voor onze indices...zelfs analisten verwachten voor het einde vh jaar een koersdoel ca 500 voor aex...de selloff die een bodem heeft aangetikt ca 475 is de nieuwe nulmeting voor dit jaar ipv 575 van vorig jaar. Dan kunnen ze zeggen dat we een mooi jaar in 2019 hebben gehad als het niveau van 500 wordt aangetikt. Erg dat dit zich analisten noemen.. als aex 400haf aangetikt op 31 dec kwamen ze met koersdoel ca 425....wat moet je met dit soort analisten. De nederlandse financials worden tegen 0,5 x boekwaarde vethandeld in tegenstelling tot usa die worden vethandeld tegen ca 1,5x boekwaarde. Wederom wordt dit door nederlandse analisten goedgepraat dat usa financials er beter voor staan zonder enige argument en berekening voor te leggen maar de standaard excuus weer toe te passen dat europa last heeft van italie begrotingsperikelen en zgn brexit...en over usa wordt geen woord gerept dat usa financials last hebben van shutdown en handelszorgen usa en china en hoogste risico is Trump die centrale bankiers aanvalt... ondanks de beweegredenen die ik aanvoer zijn onze europese financials ondergewaardeerd wegens manipulatie door yankees en slappe analyses van onze analisten
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links