Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Rally, GPLG en Kiadis

Liveblog: Rally, GPLG en Kiadis

Update 16:15 uur: Rally! Maar...

Het gaat lekker vandaag, wat een mooie rally!

Op het Damrak is het ook feest.

Ik hoor u aLhardop denken: hebben we he nu gehad, is dit het sein veilig en kan ik nu instappen? Ofwel, heeft de bodembel geklonken? Wie weet, maar zo'n dag als vandaag zegt helaas alles, maar ook niets over de huidige markt. Weet u wanneer de meeste grootste AEX stijgingen ooit waren van 9%, 10% en zelfs 11%?

Dat was tijdens de krach najaar 2008, echt waar. Wilde zwiepers heen en weer horen bij een volatiele markt en de meest volatiele beurzen zijn nu eenmaal de dalende. Doorgaans is het meeste koersgeweld ook op en rond de bodems. Zoom echter uit en u ziet dat nu alle indices nog in een neergaande trend zetten. 

Er is geen draaiboek, maar voor een bodem is meestal eerst paniek nodig, dikke uitschieters naar beneden door de laatste beleggers die de handdoek werpen, ach en wee in de media over die vreselijke aandelen en een overvolle IEX mailbox met zowel wanhopige als woedende beleggers. Dit alles heb ik nog niet gezien.

Kijk echter voor de eerste bodemsignalen vooral naar de afgestrrafte aandelen als ArcelorMittal, Fugro, Besi et cetera. Hogere uitslagen en volumes op plus- dan mindagen zou een signaal kunnen zijn dát. Misschien u wel, maar ik zie die ook nog niet. Hopelijk zit ik mis en geniet in ieder geval nu van de stijging.

Lees anders hieronder even door, ik heb in ieder geval een plukje bijgekocht en ga in de AMX beleggen. Prettig weekend en misschien tot straks.    

 


Update 14:30 uur: Smulrol Report?

Aantal nieuwe banen is goed, loongroei boven verwachting, maar het werkloosheidspercentage valt wat tegen. Meer mensen op de arbeidsmarkt dus. Hoe dan ook, een fraai Payroll Report, maar niet onverwacht. Dollar, S&P 500 future en VS rente wiebelen heen en weer, afwachten nog wat de richting wordt.

 


Update 14:30 uur: Alweer Kiadis

Asjemenou. Als ik dit tik staat Kiadis dit jaar al 25% hoger.

Zoals zoveel biotechs is het belangrijkste middel dat Kiadis tot dusverre echt op de markt heeft gebracht het eigen aandeel, dat u nachtenlang kan doen wakker liggen. Dit is de hele koersgrafiek sinds de beursgang en buy the runmour and sell the fact was tot nu toe de meest succesvolle strategie?

Moet u dat nu weer doen? Daar moet u wellicht niet te lang meer over nadenken, want het gaat hard. Ook vandaag weer, terwijl het enige nieuws is dat het bedrijf Scott Holmes als CFO benoemt, uitbreidt in de VS en dat Jefferies het koersdoel verlaagd naar €23. Zoek het verschil met de huidige koers.

Dit zijn alle adviezen en u ziet dat de analisten veel meer heil in Kiadis zien, dan de huidige koers doet vermoeden. In ieder geval gonst het op het forum van de geruchten en wat al niet meer over een mogelijke partner en toestemming voor Kiadis' middel ATIR101. Buy the rumour dan maar? Dat bepaalt u en u alleen.

Net als dat u bij mogelijk nieuws er dan weer gauw uit moet. Want dat het diverse keren zo ging, wil nog niet zeggen dat de volgende keer... 

 


Update 12:15 uur: Als jullie verkopen, dan koop ik :-)

De AEX leeft wat dit betreft nog - de maximale intradagdaling is -18,15% - en de index is nog altijd in de race om op 9 maart tien bullmarket kaarsjes uit te blazen. De AEX is wel een van de weinigen.

Met het schaamrood op de kaken zie ik dat ik met de feestdagen heb gemist dat ook de MSCI World Index in dollars net even ruim -20% deed. Strategie is strategie en dus koop ik die vandaag extra bij. Ja, duurder dan een weekje geleden, maar dat is dan maar mijn straf dat ik niet alert was.

Hup, gewoon doen. Ik ga niet van dag tot dag timen, want dan komt er niks meer van. Ik ken mezelf. Full disclosure dus. 

Nu heb ik de afspraak met mezelf dat als ik mijn porto open, ik alleen mag doen wat ik vantevoren heb gedacht. Zou niet voor het eerst zijn dat ik impulsaan- en verkopen doe en die renderen zelden. Bij de weg, ik moest eerst een nieuw wachtwoord aan maken, dat geeft aan hoe vaak ik naar mijn porto kijk.

Al diverse keren gezegd heb ik het hier in de blog rondgeroepen en vanaf nu beleg ik ook maandelijks in een AMX tracker. De AEX had ik al. Het bedrag stelt niet zoveel voor, het is meer voor de show, maar ik bemoei me met die aandelen en dan vind ik het wel zo kosher als mijn geld er ook in zit.

Full disclosure dus, ik ben long (maandelijks middelen):

  • Vanguard World Stock Fund
  • Vanguard World Bond Fund
  • Think AEX ETF
  • Think AMX ETF

Dit is is mijn porto en bij Brand New Day heb ik een nog een pensioenporto waar ik mijn maximale jaarruimte benut (ik moet zelf voor mijn pensioen zorgen, vandaar) in ook het Vanguard World Stock en Vanguard World Bond fund. Bij deze en dit alles even ter transparantie. Ik ben vaak stellig en dan weet u mijn bias en positie.

Als ik het allemaal helemaal verkeerd doe en u weet het beter of hebt ander welgmeend advies, dan lees ik dat graag in de comments :-)

 


Update 09:00 uur: Verwarring Galapagos

Ik snap er ook niks van. Dit is wat ik vanochtend in Reuters tegenkwam en in mijn morning call meldde. Er staat toch echt cuts.

04 Jan - 08:00:37 [RTRS] - GALAPAGOS NV GLPG.O: JEFFERIES CUTS PRICE TARGET TO $136

En dit meldt ABM FN/Dow Jones:

Ik doe even navraag bij ABM en ik heb al antwoord. Daarmee is dit raadsel ook weer opgelost:

Jefferies verlaagt koersdoel Gala in dollars, maar handhaaft koersdoel in euro's op 120,00.

Komen er overigens nog twee adviezen bij:

  • Takeaway: naar €76 van €69 (buy) - ING
  • TKH: naar buy van hold en naar €52 van €56 - DeGroof Petercam
  • ForFamers: naar €9,20 van €10,50 (neutral) - KBC

 


Update 09:00 uur: Na regen komt...

En zo is het maar net. Bedankt voor het spotten, Léon:

Momenteel worden we geschoren, dus moet u stilzitten. Als u zeg op -30% of erger staat en u trekt het niet mee en u wil er uit, dan bent u gewoon te laat. Als u lang belegt, moet u dan eerder bijkopen en wie kort speelt moet een stoploss hanteren. Die had u niet? Die beursles betaalt u nu cash uit.

Als u denkt dat er over zeg een jaar geen bedrijven meer zijn op deze planeet, we weer in plaggenhutten wonen (al dan niet met al dan niet gesubsidieeerde warmtepomp), berenvellen dragen en knollen en konijnen eten, dan kunt u inderdaad beter alsnog uw aandelen verkopen. Er is geen hoop meer.

Denkt u dat na recessie (?) en bearmarket weer zonnenchijn komt, maak dan nu boodschappenlijstjes, of koop al plukjes bij. Zoals vorig jaar de markten met die dalingen minder winst en misschien een recessie inprijsden (de winsttgroei 2018 zelf was een record!) doen ze dat straks ook voor nieuwe hoogconjunctuur

Let wel, net als nu op -30% het bij u begint door te dringen dat het inderdaad allemaal minder is, werkt dat straks omhoog weer net zo. Net zoals u nu een pak slaag hebt gehad, is dan de dikke koerswinst ook al weer weg, als u zelf overtuigd raakt en de data bewijst dat de tijden beter worden.

Dat kan trouwens heel lang duren. De bullmarkt duurde van 2009 tot vorig jaar, maar pas in januari 2018 begonnen de gewone media de beursmannetjes en -vrouwtjes zoals ik die ene, meest kostbare beursvraag te stellen: is het tijd om in te stappen? Het antwoord staat nu op de borden.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 januari 2019 13:36
    Valt 9 maart op éen van de Fibonacci getallen in tijd, ofzo? Die éen waar een bullmarkt overgaat in een bearmarkt. Dat station, of getal, is allang gepasseerd hoor! Krijgt hooguit nog wat stuipen omhoog te zien maar bearmarkt is allang een feit, het getal zat eerder dus…
    Long verdiensten kun je dus wel op je buik schrijven voor een lange tijd.
  2. forum rang 7 Dividend Collector 4 januari 2019 14:15
    @Arend Jan veel respect dat je enkel long zit in trackers en maandelijks middelt/bijkoopt bij 10% daling. Ik doe dit zelf ook als de basis van mijn portefeuille, maar kan de verleiding niet weerstaan om ook te investeren in individuele aandelen om te proberen meer rendement te maken. Dit laatste is ook leuker/spannender natuurlijk!
  3. [verwijderd] 4 januari 2019 15:49
    quote:

    Belegger81 schreef op 4 januari 2019 14:15:

    @Arend Jan veel respect dat je enkel long zit in trackers en maandelijks middelt/bijkoopt bij 10% daling. Ik doe dit zelf ook als de basis van mijn portefeuille, maar kan de verleiding niet weerstaan om ook te investeren in individuele aandelen om te proberen meer rendement te maken. Dit laatste is ook leuker/spannender natuurlijk!
    Je moet het maar durven ja om tegendraads te gaan, maar uiteindelijk ga je voor de bijl en kies je eieren voor je geld.. Handig zeg!..
  4. pieren 5 januari 2019 09:25
    quote:

    Snugger schreef op 4 januari 2019 17:30:

    Ja, het hoort er allemaal in, uitschieters naar boven in een bearmarkt want tijdens een bullmarkt zie je hetzelfde maar dan zijn het uitglijders naar beneden. Het omgekeerde is nu eenmaal altijd gaande op een aandelenbeurs!
    Waarom zo agressief naar Arend Jan en je medegebruikers van het forum?

    Is het niet voldoende dat je je mening hier mag geven?

    Waarom moeten mensen die er anders over denken dan jij voor onwetend worden uitgemaakt?
  5. [verwijderd] 5 januari 2019 14:16
    quote:

    pieren schreef op 5 januari 2019 09:25:

    [...]

    Waarom zo agressief naar Arend Jan en je medegebruikers van het forum?

    Is het niet voldoende dat je je mening hier mag geven?

    Waarom moeten mensen die er anders over denken dan jij voor onwetend worden uitgemaakt?
    Mening geven?, da's een goeie, doe jij dat nu 's een keer onder je eigen naam in plaats van een alias te gebruiken…
    Hoeft niet je volledig naam natuurlijk, RT volstaat al, hou het schimmig maar toch persoonlijk genoeg zodat men weet dat het van de huis technisch analist afkomt om verwarring te voorkomen.

    Je draaft teveel door, wat is je doel eigenlijk, een website + forum totaal gedomineerd door analisten, en hun aliassen,? Bent goed op weg in ieder geval!.. Maar zielig is het wel..
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links