Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Zwakke beurs met lage omzetten

TA: Zwakke beurs met lage omzetten

De Nederlandse beurs heeft moeite de broek op te houden. De AEX weet nauwelijks te herstellen vanaf de lage niveaus, elke opleving wordt in de kiem gesmoord.  

Beleggers blijven zich zorgen maken voor een mogelijke escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China, vooral de ontwikkelingen rond de gearresteerde financieel directeur van het Chinese techbedrijf Huawei houden marktpartijen aan de zijlijn.

Alsof het niet genoeg is spelen ook de rellen in Frankrijk een rol, waar de gele hesjes een deel van de economische groei opeisen. Tegen de achtergrond van dit alles ligt de Nederlandse beurs er technisch belabberd bij.

Een zeer klein lichtpuntje vormt het feit dat de recente dalingen niet door hoge beursomzetten is begeleid.

AEX drentelt boven de steun 500,45

De Nederlandse beurs zoekt naar richting, vlak boven de steun 500,45. Maar echt sterk oogt het technische plaatje nog niet. Recent is de beurs zelfs verzwakt, nadat de AEX-index neerwaarts uit de driehoeksformatie brak, hetgeen nieuwe verkoopdruk signaleerde.

De steun 500,45 is recent gevormd door de bodem van 26 oktober. Opwaarts is het potentieel beperkt tot aan de eerste gap (rode cirkel). De gap wordt gevormd door het koershiaat tussen het intraday high van donderdag 6 december rond 511 en het intraday low van woensdag 5 december rond 515,98.  

De dalende trend krijgt een nieuwe impuls indien deze laatste bodem neerwaarts wordt gebroken. In dat geval mag men verdere koersdalingen niet meer uitsluiten. De weerstand ligt rond 533,91 (gevormd op 7 september). Een minuscuul lichtpuntje is de moneyflow van de Nederlandse beurs (onder de AEX-grafiek), die aangeeft dat er nog geen sprake is van een hoge kapitaalvlucht.


Neutrale geldstromen

Ondanks de zwakte op de AEX, blijft de moneyflow van de Nederlandse beurs zijwaarts bewegen. Dit geeft aan dat de meest recente koersdalingen van de AEX niet door hoge omzetten zijn begeleid. Vooralsnog kunnen we vaststellen dat nog geen sprake is van kapitaalvlucht. Dit geeft aan dat de in- en uitstroom van geld op de beurs per saldo in evenwicht is.

Hieronder de omzetten van de afgelopen week:

  • Over de gehele week bedroeg de Nederlandse beursomzet ruim 640 miljoen stukken, dat is een daggemiddelde van 128 miljoen stukken. De afgelopen beursweek kende drie verliesdagen, alleen op donderdag (de grootste verliesdag) lag de omzet boven het daggemiddelde.
  • In geld uitgedrukt bedroeg de weekomzet bijna 10 miljard euro, het daggemiddelde lag op 1,97 miljard euro. Alleen op donderdag (de grootste verliesdag) lag de dagomzet (2,8 miljard) boven het gemiddelde. Op  2 plusdagen (maandag en vrijdag) lag de dagomzet zelfs boven het gemiddelde.
  • Maandag 3 december is de AEX 0,86%  hoger gesloten op 523,87 punten. Dit werd begeleid door een omzet van 129 miljoen stukken, dat komt overeen met ruim 2,2 miljard euro.
  • De AEX verloor dinsdag 4 december  -0,12% op 523,23 punten, met een dagomzet van 117 miljoen stukken (= ruim 2,0 miljard euro).
  • De Nederlandse beurs is woensdag 5 december 1,37%  lager gesloten op 516,04 punten. Omzet die dag: 93 miljoen stukken, dat komt overeen met ruim 1,5 miljard euro.
  • De AEX verloor donderdag  -3,31% op 498,92 punten, met een omzet van 170 miljoen stukken, dat komt overeen met ruim 2,8 miljard euro.
  • Vrijdag sloot de Nederlandse beurs 1,1% hoger gesloten op 503,98 punten. De omzet lag die dag rond 133 miljoen stukken, dat staat ongeveer gelijk aan ruim 2,2 miljard euro.

 

 


Draagvlak zeer zwak

De Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs oogt wel desastreus. De zeer explosieve daling van de A/D ratio geeft aan dat het draagvlak van de beurs erg zwak is. Door de bank genomen eindigen elke dag steeds meer fondsen in de min dan in de plus. 

 


Uitleg geldstroom

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Uitleg Advance/Decline ratio

De Advance/Decline ratio van de Nederlandse beurs daalt. Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal stijgers afneemt, ten opzichte van het aantal dalers. Deze zogenaamde Breadth indicator geeft hiermee aan dat het draagvlak van de beurs (ter ondersteuning van de opmars) afzwakt.

Het wordt ook de hoog/laag verhouding genoemd en dit wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline ratio oplopen.

In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

Het geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt er op dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 03 mei Bitcoin ondergaat broodnodige correctie 48
  2. 02 mei Draagvlak AEX ziet er momenteel vrij krachteloos uit 51
  3. 01 mei Japanse Nikkei gestrand, yen naar nieuw dieptepunt 20

Gerelateerd

Reacties

273 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 shortie 10 december 2018 09:05
    quote:

    easy56 schreef op 10 december 2018 08:43:

    En zo gaan we van steun naar steun naar steun......
    Rond 00:15-00:30 tikten we met de Nasdaq het gebied rond die laatste bodem bij de 6.950 inderdaad aan. Vanaf daar waren ze er in de VS weer als de kippen bij om de boel niet in te laten storten.
    We zullen wel weer stijgen omdat de Japanse economie dan toch harder is gekropen dan voorzien ;s
    Succes allemaal vandaag!!
  2. Martin S 10 december 2018 09:32
    quote:

    'd Aandelen schreef op 10 december 2018 09:14:

    Ondanks de adviezen van ING en KBC, respectievelijk 5,00 en 4,50 voor PostNl daalt de koers tot onder de 2,20.
    Het wil nog maar niet lukken de draai omhoog te vinden, ik heb nog calls 2,00 en 2,50 JUN2020 dat is nog een eind weg.
    Ik had ze in bezit toen het bod van 5,75 kwam, zoiets zal ik niet meer vergeten. Stelletje klootzakken PostNL!
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 10 december 2018 09:51
    quote:

    Martin S schreef op 10 december 2018 09:32:

    [...]
    Ik had ze in bezit toen het bod van 5,75 kwam, zoiets zal ik niet meer vergeten. Stelletje klootzakken PostNL!
    PostNL zit in het verdomhoekje, zwaar geshort en geen duidelijke richting die de directie kiest, schulden worden weliswaar afgebouwd en veel te weinig positief nieuws.

    Toch heb ik afgelopen jaar aardig verdient aan PostNL maar blijf er buiten de langlopende calls toch maar even van af.
273 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links