Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Omkeren

Fondsenrondje: Omkeren

De ene beursdag is de andere niet. Gisteren was het nog een groot drama en nu staan alle Nederlandse hoofdfondsen in de plus. Het is de verwachting dat de Fed de rente minder snel gaat verhogen. Dat zorgde voor de ommekeer.

De Nasdaq wist zelfs nipt in het groen te sluiten. Wij plukken daar nu de vruchten van met een AEX die 1,6% hoger staat. De Amerikaanse futures staan overigens alweer zo'n 0,5% in het rood dus is het maar de vraag of we deze plus kunnen vasthouden.

Opmerkelijk dat het niet zozeer de cyclische waarden zijn die goed liggen, maar juist namen zoals Royal Dutch Shell (+2,0%) en Unilever (+1,7%). Een bedrijf als ASML (+0,7%) had ik toch eerder bovenaan het lijstje stijgers verwacht.

Banenrapport op komst

Het is weer zover: het belangrijkste cijfer van de maand komt eraan. Om 14:30 uur wordt de banengroei over de maand november in de Verenigde Staten bekend gemaakt. Economen gaan uit van een stijging van 205.000 banen en een zeer lage werkloosheid van 3,7%. Let ook even op de loongroei, want eind januari zorgde dat cijfer voor de nodige reuring op de financiële markten.

Ik heb trouwens geen idee of een goed banenrapport ook gaat zorgen voor euforie op de beurzen, aangezien de kans dan weer groter is dat de rente sneller wordt verhoogd komend jaar. Daarentegen hoeven we met een slecht cijfer niet te rekenen op al te veel renteverhogingen. Naar mijn mening zal vooral de dollar gaan bewegen vanmiddag. We wachten het af. 

ASML

Daar waar chippers zoals Besi en ASMI dit jaar flinke klappen om de oren hebben gehad, is ASML telkens goed blijven liggen. Toch moet de chipgigant de laatste maanden steeds meer terrein prijsgeven, waardoor het aandeel year to date een klein minnetje moet noteren.

Betekent deze correctie een koopkans of moeten beleggers nog even aan de zijlijn staan? Collega Paul Weeteling schreef hier gisteren een interessant artikel over. Helaas mag ik er inhoudelijk niet al teveel over zeggen. 

Marktoverzicht

  • De AEX stijgt 1,6% en presteert veel beter dan de DAX (+0,9%). De Fransen (+1,6%) kunnen ons nog wel bijhouden.
  • Olie: WTI (-1,2%) en Brent (-1,1%) zijn vandaag de buitenbeentjes. De OPEC onderhandelt over een akkoord voor een verdere productieverlaging. 
  • De euro daalt 0,1% en noteert 1,137 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: de Nederlandse (0,39%) en Duitse tienjaarsrente (0,24%) stijgen twee basispunten.
  • Goud (+0,2%) gaat verder omhoog, al heeft het niet veel om het lijf.
  • Bitcoin (-6,3%) is wederom een drama. Er lijkt maar geen bodem te zitten onder de digitale munt.

Damrak

  • Tot de uitblinkers behoort KPN met een plus van 2,3%. De telecommer werd op de kooplijst van Credit Suisse gezet. Van Kepler Cheuvreux krijgt het bedrijf daarentegen een koersdoelverlaging om de oren geslingerd.
  • Galapagos (+3,6%) heeft het verlies van gisteren ruimschoots goedgemaakt.
  • Alle Nederlandse hoofdfondsen staan in het groen. Proost!
  • KBC denkt dat de problemen rondom de zeesluis in IJmuiden nog niet voorbij zijn. BAM (+2,5%) en Heijmans (+2,5%) doen het overigens heel aardig vandaag. Dat was gisteren wel anders.
  • De Belgische bank zegt ook nog wat over PostNL (+1,3%). De Belgen denken dat de koers van de Nederlandse postbezorger onder druk lag vanwege dreigende acties van vakbond FNV. ING is daarentegen wat minder pessimistisch over dit onderwerp.
  • FlowTraders (-1,1%) doet een stap terug. De volatiliteit loopt weer duidelijk terug.
  • Op een laag volume speert Takeaway.com (+6,1%) ervandoor. 
  • Aan de daling van Boskalis (-1,6%) lijkt geen einde te komen.
  • Jawel, Pharming knalt even 6,1% omhoog. Concurrent Shire blijft met haar middel Firazyr achter op het Ruconest van Pharming. Dat bleek uit een rapport van een Duits onderzoekscentrum. Collega Nico heeft hier een kort artikel over geschreven.
  • Lokaal stijgt Ajax 1,7% op het gerucht dat Paris Saint Germain Frenkie de Jong voor €75 miljoen wil overnemen aan het einde van het seizoen. Dit meldt immers De Telegraaf. Het Brabants Dagblad schrijft dat Willem2 ook staat te juichen als deze deal daadwerkelijk plaatsvindt. De Tilburgers zouden €6,3 miljoen binnen krijgen.

Adviezen

  • KPN: naar €3,10 van €3,30 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • KPN: naar kopen van houden en naar €3,10 van €2,70 - Credit Suisse
  • Lucas Bols: naar €18 van €21 en kopen - ABN Amro
  • Akzo Nobel: naar kopen van houden en €86 - Jefferies

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Half vol 7 december 2018 22:27
    Ach na omlaag komt omhoog, en vice versa, en deze afwisseling in correcties maakt nu eenmaal wat het is voor een index, dan wel een aandeel. Eentje om te gebruiken voor verkoop dus, na omhoog komt immers omlaag..

    En ja, na regen komt zonneschijn, na zonde komt berouw, na Helvan komt Hemelvaart ?????, denk het niet.

  2. Snuggerst 8 december 2018 14:02
    Leuke metafoor Half vol voor margin call. Hier en daar al aangekondigd, of er zelfs al door vernietigd. En waar aangekondigd zagen het gaan, maar zullen het weer terug zien...Na regen komt zonneschijn, hoe toepasselijk ja, een herhaling van zetten in het weer is als een aandelen index.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links