Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

The Pink Tracker

Gisteren kon u op RTL 7 Peter Sellers bewonderen in een aantal films van The Pink Panther. De titel verwijst van origine naar een reusachtige (fictieve) diamant. Toeval of niet, diamant is als commodity weer helemaal hot.

Hoe u erin kunt beleggen is echter niet altijd even helder. Het tastbare product aanschaffen is uiteraard een optie, maar op indirecte wijze meespelen is een ander verhaal. Wat is er nu mooier dan om dit stukje te schrijven in Amsterdam?

Onze hoofdstad is sinds jaar en dag een belangrijk centrum voor de diamanthandel is. Data (productiecijfers et cetera) zijn vaak niet echt betrouwbaar. Solide analyse leert ons echter een paar dingen.

De waarde van de productie van ruwe diamanten sterk is gestegen (van 2005 op 2006 van 8,8 miljard tot 13,5 miljard dollar), ofwel meer dan 50%.

Hoe beleggen?
De diamantsector had te maken met een stijging van 30% als het gaat om diamanten juwelen. Over een periode van zeven jaar stegen de detailhandelsverkopen echter met minder dan 20% Bankverzekeraar Fortis heeft de International Diamond and Jewelry Group (IDJG), de diamanttak van ABN Amro, toegewezen gekregen.

ABN Amro is wereldmarktleider in de financiering van diamanthandel. De groep is ook op de Antwerpse markt voor diamantfinanciering één van de belangrijkste spelers. Met een marktaandeel van 40% moet ABN Amro enkel de Antwerpse diamantbank van het Belgische KBC voor laten gaan.

De voorbije weken gingen de meeste waarnemers ervan uit dat Royal Bank of Scotland (RBS) de diamantbank van ABN Amro zou claimen, maar later werd door de Nederlandse toezichthouder de diamantbank toegewezen aan Fortis. ABN Amro heeft een prijsindex in het leven geroepen: de Polished Diamond Index.

Deze is te vinden op Reuter en Bloomberg. Om een indirect belang te nemen en op die wijze van de opgaande diamantprijs te profiteren kan gebruik worden gemaakt van een veelheid aan producten, waaronder de Dow Jones Diamond ETF (een tracker).Er is vaak gesproken over diamant-futures, maar die zijn er nog niet.

In tegenstelling tot goud zijn diamanten nu eenmaal niet te smelten. Iedere diamant heeft een andere grootte en dus gewicht en daarmee een andere prijs. Mocht u meer willen lezen over diamanten en commodities, dan kunt u bijvoorbeeld het boek van Chaim Even Zohar lezen: From Mine to Mistress.


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links