Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Krassen met TomTom

Woensdagochtend was het uur U voor TomTom: de kwartaalcijfers werden gepubliceerd. Deze waren verre van goed, echter de afgelopen maanden is het aandeel zwaar afgestraft en heeft vanaf de top in oktober circa 70% ingeleverd. Dinsdag veerde het aandeel circa 10% op, maar dit is slechts een rimpeling in een breder perspectief bezien.

Aangezien het fonds na de cijfers is 'afgestraft' krijgen we wellicht weer een herkansing het aandeel net boven 20 euro te kopen. Dat speculeren op cijfers vrijwel gelijk staat aan Russische roulette, bewijst dit stuiterfonds vandaag weer: ongeveer 5% eraf.

Ondanks dat het aandeel onder druk staat, acht ik een herstel richting € 26 evenwel mogelijk. Rond 20 euro lijkt TomTom een (voorlopige) bodem te hebben gevonden. Onder dit niveau ben ik weg, daar het laagste punt van 2005 pas op €16,95 ligt (eerstvolgende steun).


TomTom en Tele Atlas stalen een dag eerder ook al de show op het Damrak.

Latere zorg
Volgens bronnen heeft TomTom een 'onvoorwaardelijke toezegging' gehad dat het kaartenmaker Tele Atlas mag inlijven. Eerder ontstond hier nog flinke onzekerheid over, omdat de Europese Commissie verschillende bezwaren zou hebben tegen een overname.



Tijdsperiode grafiek: 

Tele Atlas steeg uiteraard ook op dit bericht: er ligt namelijk een bod van 30 euro door TomTom op tafel. Mocht het bod uiteindelijk wel doorgaan, dan is er een free lunch van 11%. Dit percentage zegt veel over de twijfel die er in de markt heerst. Er bestaat altijd nog kans dat de overname niet doorgaat.

Dit is echter voor latere zorg. Tele Atlas waarschuwde eerder voor een lagere omzet. Aangezien TomTom de belangrijkste klant van Tele Atlas is, heeft de producent van navigatie-apparatuur ook al eerder waarschuwende woorden gebezigd. Veel slecht nieuws zit momenteel in de koers verdisconteerd.

Up or down
Wellicht dat TomTom de komende dagen wat onder druk blijft, maar zolang het aandeel niet te ver wegzakt en boven 20 euro weet te blijven, durf ik hier wel een gokje op wagen middels kortlopende opties. Beschouw deze gerust als krasloten die soms plots veel kunnen opleveren.

Aangezien het de komende weken moet gebeuren en u de flexibiliteit wellicht wil behouden, kunt u er voor kiezen om louter calls te kopen, bijvoorbeeld de Mei 22,00 Call voor 1 euro. Uiteraard is het break-even-point 23 euro, maar u hoeft niet perse tot expiratie te wachten. (Voordien zal er nog wat tijds- en verwachtingswaarde in de optie zitten.)

Het gaat niet alleen om de richting (stijging), maar ook om de snelheid van een eventuele stijging. Wellicht kunt u dan nog een andere call schrijven of alsnog winst verzilveren. Bent u een andere mening toegedaan, dan kunt u zelf een constructie bedenken om van een daling te profiteren.

Brandverzekering
Echter, ik adviseer niet om (ongedekt) calls te schrijven. U weet dat TomTom fors op en neer kan stuiteren. Indien u aandelen in portefeuille neemt (of reeds heeft), zou u er een paar (out of the money) puts kunnen kopen als brandverzekering.

Beleggers die een forse beweging verwachten zouden een strangle of een straddle kunnen kopen. Kortom, er is voor ieder wat wils.

Onderstaand heb ik de prijzen van de call-series weergegeven, met daarachter de bied- en laatprijzen.

TTM CALL MEI 21,50 1,15-1,30
TTM CALL MEI 22,00 0,95-1,05
TTM CALL MEI 22,50 0,75-0,85
TTM CALL MEI 23,00 0,55-0,70
TTM CALL MEI 23,50 0,45-0,55
TTM CALL MEI 24,00 0,35-0,45


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links