Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Veilig in Uur U

De markt heeft zich de laatste weken sterk hersteld. Heel even leken de kredietperikelen te zijn weggeëbd, maar niets blijkt echter minder waar.

De Amerikaanse economie dendert in een sneltreinvaart richting een recessie: het is niet langer meer de vraag òf de Amerikaanse economie met een recessie te maken heeft.

Het is veeleer de vraag hoe lang en hoe ingrijpend de onafwendbare economische krimp zal zijn.

Het Internationaal Monetair Fonds zette beleggers vorige week weer met de beide benen op de grond door te stellen dat het bedrag aan afschrijvingen vanwege verliezen door subprime gerelateerde beleggingen circa 1 biljoen dollar zal bedragen.

Hachelijk shortgaan
De hoop dat het einde van de kredietcrisis in zicht is, werd hiermee door het IMF resoluut de grond in geboord. De AEX bereikte net niet de top van februari en maakte zelfs eerder rechtsomkeert. Een daling richting 440 punten of lager is mogelijk.

In dat geval is het zaak om een eventuele daling zonder al te veel kleerscheuren door te komen. Uiteraard kan er middels shortposities worden geprofiteerd van dalende koersen, maar het liefst dan via de index. Het is een hachelijke zaak om short te gaan in individuele aandelen.

Sommige aandelen kunnen zelfs in een dalende trend stijgen. Bovendien bestaat er altijd een kans op een positieve wending: een overnamebericht of een opwaartse bijstelling van de winstprognose. Ik opteer de strategie van stock picking.

Kwaliteit
Al dan niet gedeeltelijk gehedged met shorts op de index. Wel zoek ik kwaliteit, zoals onlangs DSM. Het is geen markt om vol long te gaan. Vandaar dat ik de staffelmethode hanteer: op bepaalde niveaus fondsen opnemen.

Hoewel ik ook wel spannendere fondsen kan bedenken dan Unilever, vind ik dit toch een aardig aandeel. Bovendien is hierbij de volgende gedachte van kracht: liever geld verdienen met een ‘saai’ aandeel, dan verliezen met een spectaculair en fantasierijk fonds.

Bovendien is de kans groot dat Unilever ook als een safe haven wordt gezien ten tijde van onrust op de aandelenmarkten. Unilever probeert beleggers te behagen met een stabiel beleid (groei Q4-2007 circa 6%). Het dividendbeleid is er een goed voorbeeld van, hoewel het dividendrendement ad 3,5% niet spectaculair is.



Tijdsperiode grafiek: 


Spaar Plus
Het is nog altijd beter dan een spaarrekening. Bovendien is er kans op koerswinst. Het zeep- en voedingsmiddelenconcern zal op 8 mei aanstaande de eerste kwartaalcijfers presenteren. Op 19 mei gaat het aandeel 50 eurocent ex-(slot)dividend.

Ik kom dan tot de volgende hausse-positie van Unilever, op basis van de koers van afgelopen vrijdag (21,12 euro). In maart bereikte Unilever een nieuw dieptepunt in een jaar rond 19,86 euro. Het niveau van 20 euro lijkt een bodem te zijn voor Unilever. We noteren er nu circa 5% boven. Een koersdoel van 25 euro moet wel haalbaar zijn.

  • UN Dec 21,38 Call: 1,60
  • UN Dec 25,00 Call: 0,45

    Opzetjes
    Een long callspread voor december 21,38/25 kan gekocht worden voor 1,15 euro. De investering bedraagt derhalve 115 euro (ex kosten), hetgeen tevens het maximale verlies is. De maximale winst (ex kosten) bedraagt (25-21,38)*100-115= 247 euro. Andersom kan ook: door juist de 25/21,38 putspread te verkopen voor +4,45-2,00= 2,45 euro (credit).

    Uiteraard zijn de prijzen van vrijdag jongstleden en kunt u met looptijden en strikes spelen al naar gelang uw visie en risicoprofiel.


    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Reacties

    2 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 15 april 2008 09:14
      Goedemorgen Fin. Coach hier met de coach uit het hoge noorden.
      Zag je staan dus ik dacht reageer even, valt niet mee he om wat te bedenken begint saai te worden. Gisteren eigenlijk hetzelfde advies gegeven in mijn nieuwsbrief over de eventuele meevallers, alle glazenbol jongens weten het weer, het wordt slecht. Dus kan het hier en daar ook meevallen.
      Oke Jerry succes, en spreek je snel.

      Willem Fokker
    2 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links