Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Tussen bull- en bearmarket?

Vooruitblik: Tussen bull- en bearmarket?

Op papier is het de week van de waarheid dit kwartaal, misschien wel dit jaar en misschien wel van de hele bullmarket sinds 2009. Die is tot nu toen een kat met negen levens gebleken, maar beleeft nu een lastig momentje? Het zijn wereld, economie en markt op drie snelheden.

Ook goeiedag?


Kort door de bocht:

  • De economie van de VS draait als een tierelier en de economische en de bedrijfscijfers overtreffen weer de verwachtingen.
  • De ontwikkelde economieën lopen langzaam terug, groeien nog wel, maar de beurzen dippen.
  • De opkomende markten kennen her en der recessies en bearmarkets. Dat alles onder aanvoering van China, dat in een dikke bearmarket en gevoelsrecessie zit met dat officiële, tegenvallende BBP Q3-cijfer van 6,5%?

Ik realiseer mij ineens dat de term Chinese crisis niet eens bestaat. Nog nooit gehoord. Wie weet... Enfin, de Q3-bedrijfscijfers overtreffen tot nu toe de verwachtingen, maar de koersen bokken. Zelfs Wall Street kijkt tegen minnen aan, ondanks weer light, camera & action cijfers.

De S&P 500 (oranje) en de Nasdaq 100 (paars) zijn er echter niet meer van onder de indruk dat bij de bedrijven de winst over de plinten klotst. Sterker, de Big Board liet deze maand al een paar keer een heuse sell-off zien.


Aangezien de winsten en verwachtingen zeker niet teleurstellen, wordt de beurs per saldo goedkoper. Kijk aan, de Big Board wordt weer een beetje betaalbaarder:

Weliswaar was er ook weer wat herstel, maar gelet op de volatiliteit is Wall Street nerveuzig. Ik heb de AEX VIX Index (paars) er maar meteen bij gezet. Standje 20 geldt als officieuze nervositeitsgrens. Bij 30 gaan de jasjes uit en bij 40 zijn we formeel in paniek. En dat kan in één dag op het bord staan. 


In Europa is het beeld minder rooskleurig. De Eurostoxx 600 (oranje) en ook de AEX (paars) weten zich nog niet van de dipstanden los te maken. Dat is een verschil met eerdere dips deze bullmarket, die er zo weer uitliepen. Merk op dat onze index deze zomer nog wel een hogere top wist neer te zetten.

Italië is er in Europa het slechtst aan toe. De FTSE MIB 30 staat 23,5% onder haar top, ofwel zit in een bearmarket. De DAX staat op precies -15%. Banken en auto-aandelen doen deze index de das om. Ofwel groeivertraging, zoveelste EU-crisis (Italië) en handelsoorlog komen hier samen.  


De opkomende markten zijn zwaar aan het beren. Dit zijn de Shanghai Composite (oranje) en de MSCI Emerging Markets Index (paars). De quote The dollar is our currency and your problem is al weg, anders zou president Donald Trump het zo maar kunnen tweeten. In kapitalen. Met uitroeptekens. En smiley's :-)


Want de dollar is duur. Dat toont ook de Amerikaanse rente (oranje). Weliswaar stabiliseert die, maar de trend is opwaarts en de Fed is een havik. Ik vind het altijd lachen met die centrale banken en de Fed, ze kan het werkelijk nooit goed doen. Jarenlang verlagen en verruimen deugde niet en nu is verkrappen weer fout. 

De Duitse rente (paars) daalt zelfs, maar dat heeft veel met de momenteel stijgende Italiaanse rente te maken? Die doet nu 3,57% op de begrotingsruzie Rome-Brussel. Geopolitiek zijn er meer donkere wolken, maar is dat eigenlijk niet altijd zo? Vinger opsteken wie ooit een normale wereld heeft meegemaakt.

Deze week neemt de ECB weer een (non-)rentebesluit. Er is geen nieuws te verwachten - u kent de lange baan intussen - maar wellicht dat president Mario Draghi iets over de Italiaanse begrotingsruzie zegt.


Kortom, misschien staat de markt er het slechtst voor sinds de grote EU-crisis van 2010-2011. Ik moet zelf steeds denken aan die oude beurswet dat de markt altijd een half jaar tot een jaar vooruit loopt op de economie en daarmee in feite ook de winsten van de bedrijven. Is dat nu soms het geval? Het antwoord is achteraf. 

Het kan goed dat de ellende op de opkomende markten overslaat en dat vooral Wall Street nu nog even het hoogtepunt van het feest beleeft. Bij hogere rentes horen volgens de boekjes ook lagere aandelenwaarderingen. Nee, het is niet moeilijk te bedenken waarom de grote bullmarket over zou kunnen zijn.

Dat is echter al gedurende die hele opgaande beurs het geval, vergeet dat niet. Juist omdat het moeilijker is te bedenken dat de beurzen nog jaren doordenderen... vult u de rest zelf in. Wie weet. En niemand verwacht het. Wat er bijvoorbeeld in 2009 wel en niet werd voorspeld, zeker geen tienjarige bullmarket.

Dat deed werkelijk niemand en toch gebeurde het. Krach, krach, krach: veel verder kwamen én komen de goeroes niet. Bovendien moet u wellicht het vermogen van de mean & lean bedrijven niet onderschatten om zelfs bij lagere omzetten en misschien wel in een recessie hun winsten toch nog te vergroten. 

De highlights van deze week

Zo komen we uit bij de agenda van deze lange week uit. De aandacht gaat het meest uit naar de grote Amerikaanse technologiebedrijven: Amazon, Alphabet en Microsoft komen door. Die kunnen het marktbrede sentiment raken en de markten doen bewegen. Verder zijn er auto- en oliebedrijven en de eerste Europese banken.

Laat ik er een paar langs lopen. Als eerste Amazon, waar de winst- en omzetverwachting omhoog blijven gaan, maar de koers omlaag. Zo goedkoop als nu kon u het aandeel lang niet krijgen. Dividend doet Jeff niet aan.


Voor Alphabet geldt precies hetzelfde verhaal en hier is de waardering zelfs aan het kelderen door de koersdaling. 


Idem dito voor Microsoft, waar u wel boter bij de vis krijgt via dividend. Wat een sublieme grafiek.


En de maakindustrie dan? Harley-Davidson is een zelfverklaard handelsoorlogslachtoffer, maar daar lopen de verwachtingen toch ook alweer op. Wanneer komen de eerste Made in Gulag modellen eigenlijk op de markt? :-)


Dat is bij Daimler wel anders! Winst- en omzetverwachringen dalen gestaag. Gelet op de ook dalende waardering zakt de koers alleen te veel...?


Over naar ons eigen land, waar ook een hele waslijst aan bedrijven in de startblokken staat om hun cijfers te publiceren:

  • Galapagos
  • Heineken
  • KPN
  • Philips
  • Randstad
  • RELX
  • Signify
  • Unibail
  • AMG
  • Arcadis
  • Besi
  • Binck
  • Pharming
  • Beter Bed
  • Core Labs

Biotechs Galapagos en Pharming reageren doorgaans op productnieuws en onderzoeksresulaten en niet op cijfers. Beter Bed is al door. De AEX-bedrijven zijn niet de meest sensationele aandelen. Of kijk eens naar Signify waar de winstverwachting voorzichtig weer oploopt: is dat niet te veel afgestraft?


Gelet op de traffic op onze site, reuring, #ophef en #schande gok ik dat u het meeste wakker ligt van de volgende namen. Hier is Besi! Op het eerste gezicht lijkt het aandeel een koopje, ondanks dat de verwachingen nog alijd dalen. Geen nare berichten ook in aanloop naar dit cijferseizoen.   


Zelf denk ik dat vooral angst voor een setback op de chipmarkt Besi parten speelt. Mocht het daar echt tot groeivertraging komen, dan raakt dit in principe als een torpedo het bedrijf midscheeps. Vandaar dat er ook deze enorme bak short uit staat? Daar kunt u boos van worden, maar dit is een signaal van jewelste.

Zeker bij het enorm volatiele Besi is short gaan extreem risicovol, want bij een squeeze kan u, voordat u het weet, zwaar de sjaak zijn. Toch zijn nog altijd meer en meer hedge funds bereid hier met naam en toenaam hun centen op te zetten, ondanks dat het aandeel dit jaar al een dreun van jewelste heeft gehad. 

Hoe verhoudt zich die 15,6% netto-short tot een paar Europese peers? Fors, maar...

  • ASML: 0,97%
  • ASMI: 2,33%
  • Infineon: 3,11%
  • Asos: 9,31%
  • STMicroelectronics: 6,75%

Als lange termijn buy & hold belegger, die niet van een bearmarket en zelfs krach opkijkt, kunt u Besi wel kopen, denk ik. Op een termijn van een jaar is dit heel tricky. Kan een koopje zijn, maar nogmaals, als de chipmarkt een beuk krijgt, krijgt Besi in princpe een nog veel hardere.


Arcadis & Fugro

Arcadis kent net zoveel netto-short als Besi. Grote vraag is hier nog altijd of er wel of geen aandelenemissie komt, net als bij Fugro. Daar staat zelf een whopping 31,05% aan netto-short uit. Onze naam is haas, zegt alleen het Arcadis bestuur consequent. Hé en zie ik daar niet de verwachtingen stiekem oplopen?

Met onder meer het gemodder in Brazilië en al die achterstallige betalingen in met name het Midden-Oosten zijn er redenen genoeg om hoofdpijn van Arcadis te krijgen. Het aandeel is dan ook op het oog spotgoedkoop. Hoogrisico dus en daar liggen zoals altijd ook de meeste kansen áls.


Hier de shortposites, brrr...


We doopten het hier bij IEX meteen een Schimmelbuschje, toen het concern zoveel weken geleden ineens midden op de dag de omzetverwachting met een paar dubbeltjes verhoogde. Hoho, de hele omzet en niet per aandeel! Leek een beetje op paniekvoetbal, want het bedrijf heeft zulke grappen helemaal niet nodig.

U ziet het, de verwachtingen lopen nog altijd op.


Alweer een op het oog goedkoop aandeel, maar ook hier roeren de beren zich:


Wellicht logisch, want als inderdaad de economie en commodity-markt de kont tegen de krib gooit, kan de koers van AMG zichzelf recht de grond in boren. dat gebeurde ook in de krach 2008-2009. Op langere termijn is het denk ik wel een mooi, slim en gespecialiseerd commodity-aandeel met een uitgekookte CEO. 

Weekagenda

OK, hier de hele agenda. De highlights heb ik al genoemd.

22 okt
08:00 BinckBank Q3-cijfers
08:00 Philips Q3-cijfers
08:00 Ryanair Q3-cijfers
13:00 Halliburton Q3-cijfers

23 okt
08:00 Randstad Q3-cijfers
08:00 Renault Q3-cijfers
14:00 Harley-Davidson Q3-cijfers
14:00 McDonald's Q3-cijfers
14:00 Harley-Davidson Q3-cijfers
16:00 VS: Consumentenvertrouwen
22:00 Texas Instruments Q3-cijfers

24 okt
02:30 Japan: Nikkei PMI
08:00 Arcadis Q3-cijfers
08:00 Barclays Q3-cijfers
08:00 Deutsche Bank Q3-cijfers
08:00 Heineken Q3-cijfers
08:00 KPN Q3-cijfers
08:00 Melexis Q3-cijfers
08:00 STMicroelectronics Q3-cijfers
08:00 Core Labs
14:00 Boeing Q3-cijfers
14:00 Ford Q3-cijfers
16:00 New Home Sales
16:30 VS: Olievoorraden
22:00 Baidu Q3-cijfers
22:00 Microsoft Q3-cijfers
22:00 AT&T Q3-cijfers

25 okt
08:00 ABInbev Q3-cijfers
08:00 Besi Q3-cijfers
08:00 Galapagos Q3-cijfers
08:00 Orange Q3-cijfers
08:00 Pharming Q3-cijfers
08:00 Relx Q3-cijfers
08:00 AMG Q3-cijfers
08:00 Daimler Q3-cijfers
10:00 Duitsland: IFO Business klimaat
13:45 Europa: ECB Rentebesluit
14:00 Twitter Q3-cijfers
14:30 VS: Duurzame goederen
14:30 VS: Wekelijkse werkloosheidsaanvragen
18:00 Unibail-Rodamco Q3-cijfers
22:00 Alphabet Q3-cijfers
22:00 Amazon Q3-cijfers
22:00 General Electric Q3-cijfers
22:00 Intel Q3-cijfers

26 okt
08:00 Beter Bed Q3-cijfers
08:00 Signify Q3-cijfers
08:00 Total Q3-cijfers
14:30 VS: GDP Advance
16:00 VS: Consumentenvertrouwen Michigan

Uitsmijter

Ik zie geen weekvideo van Corné van Zeijl, maar ik heb nog wel een paar leuke tweets voor u. Zou het?

Er is een leuk speeltje voor de Tesla-fans:

Hoe beroerder de polls, hoe hoger de belastingkorting?

Hahaha:

Aldus DJ Sol:

Om dan ook maar met Hedgeye af te sluiten:

Succes deze week en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 jonas 21 oktober 2018 17:28

    Helvat de economie is meer dan de markt. Dat is juist, maar de economie verloopt wel grotendeels via markten. Waarom altijd zo negatief beginnen in jouw reacties? Arend Jan zoekt ook maar zijn verklaringen in een verwarrende wereld.

    Neem ik dit "de dollar is duur". Is dat zo? Moeilijk. Mogelijk had hij veel duurder moeten zijn. Denk aan onzekere tijden en vlucht naar de dollar.

    Denk aan de Chinezen die graag invoerheffingen door de USA gecompenseerd zouden zien door lagere dollar. Echter dan lopen ze weer tegen het probleem aan dat al die miljarden USA-staatsobligaties die ze hebben bij hoge USA-rente er weer onderuitgaan.

    Komen we bij dollar-euro. Euro betrouwbaarheid en alle EU-problemen. Ik noem Italiaanse niet inbare bankvorderingen op derden, Griekenland dat nog steeds een schuldje van een paar honderd miljard heeft uitstaan en geen cent er vanaf krijgt.

    Italië die naar mijn inschatting waarschijnlijk echt nu niet door de bocht zal gaan met voldoen aan Europese normen waaraan eerder Frankrijk en Duitsland lak hadden. Itaxit en Brixit tegelijk?

    Eigenlijk is gezien het laatste die hoge Euro ook al niet te verklaren. Normaal gesproken zou die Euro moeten zakken. De Chinezen hebben daar geen belang bij en hebben minder euro's dan dollars dus gaan ze eerder hun euro dan dollarobligaties verkopen. En Draghi is aan banden gelegd.

    Derhalve tussenconclusie. Dollar zal duurder worden en Euro zakken.

    Conclusie voor belegger in aandelen. Go USA? Echter daar is het al erg duur. Dus dat dan maar niet. Go EU? Echter daar is gerommel. Dus dan maar helemaal niet. Go cash? Levert niets op, maar je maakt in ieder geval geen behoorlijk verlies.

    Uitzondering blijft natuurlijk wel wanneer je net die bedrijven kiest die de komende storm zullen doorstaan.

    Bovendien zit ik ook maar wat af te wegen met garantie tot de voordeur en heb ik niet alle wijsheid in pacht. Anders zat ik nu wel op mijn super de lux jacht in tropische oorden met minimaal 6 vrouwelijke bereidwillige schaar geklede schoonheden met champagne en kaviaar enzo (strontvervelend lijkt me na zeg een maandje).

    Groet, Jonas


  2. Snuggerst 21 oktober 2018 17:47
    Ach, geef enkel maar aan dat economie en aandelenbeurzen, niet met elkaar vergeleken zullen moeten worden, zo erg is dat nu ook weer niet, toch? Welke verwarrende wereld eigenlijk?.., je kunt het zo verwarrend maken als je zelf wilt, zaken op elkaar betrekken bijvoorbeeld!. Maargoed, economieën krijgen een tik mee van aanstaande bearmarkten, enige correlatie is dus wel aanwezig ja..
  3. forum rang 6 ff_relativeren 21 oktober 2018 18:24
    Een duimpje voor @ jonas, en een kleine aanvulling op de week-agenda ;
    de Amerikaanse mediagigant Comcast komt donderdag met kwartaalcijfers :
    www.cmcsa.com/news-releases/news-rele... .

    Bepaald geen kleine speler in medialand. Integendeel. De beleggers in Comcast aandelen zijn de aankoop van Sky nog aan het verteren -en dat is aan de beurskoers te zien :

    kurse.boerse.ard.de/ard/kurse_einzelk... .

    Het overnemen van Sky heeft veel geld gekost voor Comcast, maar er staat iets tegenover. Enorme uitbreiding buiten de USA (namelijk in Europa), en vanaf het 4e kwartaal een hele forse uitbreiding van de omzet.

    Comcast begon in de States als een kabelaar, en besloot op een bepaald moment tot keten-integratie. Alles wat over de kabel gaat, werd opgekocht. Telecom. Fast Internet. Nieuwsorganisaties. Filmproducenten en -distributeurs. Sportclubs. Uitzendrechten. Sportstadions. Amusementsparken en bijbehorende verblijfsaccomodaties. Reclame-bedrijven.

    Een schoolvoorbeeld van keten-integratie. I love it.

    Comcast was inmiddels al over de landsgrenzen actief door haar activiteiten in Canada. Nu heeft Comcast via Sky ook een hele stevige voet aan de grond in diverse Europese landen.

    Al met al toch genoeg redenen om Comcast in de week-agenda mee te nemen.
  4. forum rang 6 rene66 21 oktober 2018 22:06
    Het staat en valt gewoon met de VS. De inflatie schijnt daar af te nemen, de groei loopt er langzamerhand uit, om die reden verwacht ik dat de rente volgend jaar minder snel omhoog gaat.

    Een ander belangrijk punt is wie de tussentijdse verkiezing gaat winnen. Kan Trump wel of niet verder met zijn stimuleringsmaatregelen (wat voor komend jaar positief is, maar in 2020 negatief ivm de rente die in dat geval omhoog zal gaan).

    Tevens is van groot belang of er een deal gaat komen de komende maanden tussen de VS en China. Zowel dan is dat positief voor beide landen en de wereldeconomie (denk ook aan Duitsland), zo niet dan is dat minder.

    Ik kan mij niet voorstellen dat de FED zo dom is om de VS richting een recessie te sturen. In China zijn de autoriteiten ook druk bezig om zowel de beurs bij te sturen (zie ook FD van vandaag) alsmede te voorkomen dat de schuldenberg gaat exploderen. Het is te hopen dat dat gaat lukken.

    Over de EU en de Euro valt helaas weinig goeds te melden, dat blijft een kwestie van aansukkelen. Als je naar de beurs in de VS en in Europa in de afgelopen 10 jaar kijk en de stand van zaken mbt de rente kan je toch wel stellen dat zowel de Euro als EU mislukt zijn. De enige manier om uit die impasse te komen is stoppen met de Euro (maak er een Neuro en Zeuro van of een parallelmunt naast de Euro) en de EU moet gewoon weer terug naar de EEG. Economische samenwerking is prima maar de EU zal nooit kunnen functioneren. Kijk naar de Brexit, kijk naar het geruzie tussen Brussel en landen als Italië, Polen en een aantal andere voormalige Oostbloklanden.

    Ik verwacht/hoop toch zelf dat de beurs in de VS weer omhoog gaat tegen het einde van het jaar en de rest zal dan wel volgen. Maar eerlijk gezegd wordt het gewoon bepaald door een stuk of 20 grote banken/hedgefunds die allerlei tentakels hebben richting de politiek en centrale banken. Dus het is gewoon afwachten en wakker blijven.
  5. Ger 02490 21 oktober 2018 22:24
    quote:

    rene66 schreef op 21 oktober 2018 22:06:

    Het staat en valt gewoon met de VS. De inflatie schijnt daar af te nemen, de groei loopt er langzamerhand uit, om die reden verwacht ik dat de rente volgend jaar minder snel omhoog gaat.

    Een ander belangrijk punt is wie de tussentijdse verkiezing gaat winnen. Kan Trump wel of niet verder met zijn stimuleringsmaatregelen (wat voor komend jaar positief is, maar in 2020 negatief ivm de rente die in dat geval omhoog zal gaan).

    Tevens is van groot belang of er een deal gaat komen de komende maanden tussen de VS en China. Zowel dan is dat positief voor beide landen en de wereldeconomie (denk ook aan Duitsland), zo niet dan is dat minder.

    Ik kan mij niet voorstellen dat de FED zo dom is om de VS richting een recessie te sturen. In China zijn de autoriteiten ook druk bezig om zowel de beurs bij te sturen (zie ook FD van vandaag) alsmede te voorkomen dat de schuldenberg gaat exploderen. Het is te hopen dat dat gaat lukken.

    Over de EU en de Euro valt helaas weinig goeds te melden, dat blijft een kwestie van aansukkelen. Als je naar de beurs in de VS en in Europa in de afgelopen 10 jaar kijk en de stand van zaken mbt de rente kan je toch wel stellen dat zowel de Euro als EU mislukt zijn. De enige manier om uit die impasse te komen is stoppen met de Euro (maak er een Neuro en Zeuro van of een parallelmunt naast de Euro) en de EU moet gewoon weer terug naar de EEG. Economische samenwerking is prima maar de EU zal nooit kunnen functioneren. Kijk naar de Brexit, kijk naar het geruzie tussen Brussel en landen als Italië, Polen en een aantal andere voormalige Oostbloklanden.

    Ik verwacht/hoop toch zelf dat de beurs in de VS weer omhoog gaat tegen het einde van het jaar en de rest zal dan wel volgen. Maar eerlijk gezegd wordt het gewoon bepaald door een stuk of 20 grote banken/hedgefunds die allerlei tentakels hebben richting de politiek en centrale banken. Dus het is gewoon afwachten en wakker blijven.

    Verder gaat het hopelijk goed met jou.
  6. forum rang 6 rene66 21 oktober 2018 22:47
    quote:

    Ger1948 schreef op 21 oktober 2018 22:24:

    [...]
    Verder gaat het hopelijk goed met jou.
    Het gaat op dit moment nog steeds goed, ik sta nog steeds in de plus dit jaar. Maar ik zit ook voor het grootste deel in de VS. Het voordeel van beleggen in de VS is ook dat (tenminste tot nu toe) de beurs daar ook sneller omhoog gaat na een dip (of crash).
  7. forum rang 6 jonas 22 oktober 2018 00:41

    Stripke "Uitkijken voor deze journalist :) Kan nogal selectief te werk gaan".

    Dat is gemakkelijk gezegd. Moet Arend Jan dan een soort totaal beschouwing geven van de beleggerswereld en aangeven wat te doen?

    Dat is godsonmogelijk dus neem hij enige zaken. Meldt hij er voortdurend erbij tja de grote wijsheid heb ik ook niet.

    Als jij het wel beter weet dan graag van jou een onderbouwing van iets dat hij mogelijk fout ziet volgens jou.

    In 1 zinnetje iets melden wat Arens Jan dan fout ziet zonder eigen inhoud vind ik wat goedkoop en eigenlijk suggestief en onfatsoenlijk.

    Zelf zet ik een kanttekening bij een punt van Arend Jan, maar lever er wel een redenering bij en zeg daar nog bij voor wat die waard is. Arend Jan is daar prima tegen bestand.

    Jij stelt alleen selectief zonder toelichting en dat riekt naar persoonlijke aanval zonder argumenten waartegen Arend Jan zich niet kan verweren

    Groet, Jonas
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links