Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

En nu omhoog

De fondsen modelportefeuille IEX Funds of Fonz heeft een moeizaam eerste kwartaal achter de rug. De portefeuille heeft zelfs een minieme achterstand op de MSCI World opgelopen sinds 1 januari.

In 2008 leverde de portefeuille -15,4% in tegen -14,9% voor de index. Daar word je niet vrolijk van, zeker niet als je de index helemaal niet wilt gebruiken om je achter te verschuilen.

De markt is gewoon down en met een long only portefeuille is het moeilijk je daar helemaal aan te onttrekken. Bovendien werken de trucjes van 2007 gewoon even niet meer. Alles wat de afgelopen jaren hard omhoog ging, gaat dit jaar hard naar beneden.

Daartoe behoren ook de trends die Fonz met succes bespeelde (opkomende markten, grondstoffen en de bèta van Fortis Obam).

Correctie of trendbreuk?
De grote vraag is of dit een gezonde correctie is waarbij lucht uit de ballon gelaten wordt, of dat hier sprake is van het einde van die trends. In het laatste geval moet Fonz de portefeuille flink op de schop nemen. In het eerste geval rest er weinig anders dan het stuur recht houden en wachten op betere tijden.

Het mag duidelijk zijn dat Fonz voorlopig gokt op dat laatste scenario waarbij na het overwaaien van de huidige krediet- en liquiditeitsproblemen de trends van 2006 en 2007 een nieuwe bullfase ingaan. Vandaar dat er dit jaar nauwelijks enige mutaties van betekenis in de portefeuille zijn geweest, behalve dat we China voor India verruild hebben.

Beide markten staan dit jaar een slordige 30% lager en dat geldt ook voor het Magna India Fund. Toch staat deze positie niet ter discussie. Hoop (en ratio) wint het voorlopig van de angst. In India ligt de k/w rond de 10 en winstgroei rond de 30%. Magna belegt vooral in midcaps waar de waardering nog lager en winstgroei nog hoger is.

India of nee
Ondanks een koerssprong van bijna 8% vandaag, is de aankoop van Magna India tot nu toe beroerd uitgepakt. Fundamenteel is er echter weinig veranderd; de waardering is ronduit aantrekkelijk en de winstgroei kan dit jaar enorm worden. Het grote probleem is dat lokale beleggers de Indiase beurs links laten liggen.

Hierdoor wordt de koersontwikkeling vooral bepaald door grote internationale spelers, wat een grillige markt oplevert die los lijkt te staan van de onderliggende economie in India. Fonz rekent erop dat de beurs en economie in de loop van het jaar meer met elkaar in lijn komen te liggen en kijkt daarom eerder naar kansen dan naar de nooduitgang in India.

De enige andere binnenkomer in Funds of Fonz is een behoorlijk speculatieve. Fidelity Global Financial Services Fund blijft, ondanks alle kredietperikelen sinds de opname in de portefeuille behoorlijk goed liggen. De gehoopte scherpe rebound laat nog op zich wachten, maar we hebben geduld. Als de donderwolken overdrijven, kan dit fonds exploderen.

Richting kiezen
De enige schuilplek in de Fonzenportefeuille is Carmignac Patrimoine. Dat mixfonds is samen met Fortis Obam het zwaarst vertegenwoordigd in de portefeuille die daarmee nadrukkelijk op twee gedachten blijft hinken. Dat geldt voor de markt ook en pas als die richting kiest, is het vroeg genoeg voor Fonz om dat ook te doen.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.


Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Beleggings-Fonz

Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoog zijn naar de ultracoole Fonzie uit Happy Days. Peter van Kleef is financieel journalist. Naast vliegende freelance klussen ...

Meer over Beleggings-Fonz

Recente artikelen van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. sting99 27 maart 2008 13:43
    Volgens intereffect zijn de k/w-verhoudingen veel hoger:
    Het omvallen van Bear Stearns dreunde hard door in India. Op de bewuste dag moesten de Sensex en de Nifty respectievelijk met 6,0% en 5,1% terug.
    · De K/W van de Nifty is nu 20. Voor volgend jaar wordt 17 verwacht. Dit is in lijn met de gemiddelde K/W van opkomende landen.

  2. [verwijderd] 27 maart 2008 14:02
    De K/W op basis van verwachte winsten (voor 2009) lag in India (MSCI India) ultimo februari op 12,5. De index is daarna in maart zo'n 15% gedaald, waarmee je op een K/W van iets meer dan 10 komt nu. Voor het Magna fonds (voornamelijk midcaps) gold een maand geleden al een K/W van 7. Dat fonds is sinds die tijd met een slordige 20% gedaald.

    PvK
  3. Pinoooo 27 maart 2008 15:07
    quote:

    Peter van Kleef schreef:

    De K/W op basis van verwachte winsten (voor 2009) lag in India (MSCI India) ultimo februari op 12,5. De index is daarna in maart zo'n 15% gedaald, waarmee je op een K/W van iets meer dan 10 komt nu. Voor het Magna fonds (voornamelijk midcaps) gold een maand geleden al een K/W van 7. Dat fonds is sinds die tijd met een slordige 20% gedaald.

    PvK
    Uit het fondsverslag:
    Following two months of weaker performance, the Indian market as a whole can no longer be
    viewed as expensive with the MSCI India Index now trading at 12.5 times next year’s earnings. The
    Magna India Fund itself is even better value, at a little more than 7 times earnings, with earnings
    expected to grow by at least 50% this year (compared to earnings growth of around 30% for the
    broader market). Our mid-cap holdings are typically valued at between 3 and 6 times earnings.
    Earnings visibility is also generally high given continued investment in the infrastructure sector and
    relatively little exposure to the global credit crisis.
  4. [verwijderd] 28 maart 2008 00:50
    Het maakt toch in feite niet uit wat de K/W is.
    Eigenlijk wel maar dat is hier niet het probleem.
    Het zwaktepunt [ of later dit jaar misschien wel het speerpunt ] is bij dit fonds dat men voor 1/3 in de financiele sector zit.Dat vind ik zeker in deze periode te veel.Vandaar ook misschien wel de huidige tegenvallende koers.

    Of dit nu het fonds is dat je massaal aan moet schaffen om daarna rustig onderuitgezakt 2008 uit te zingen weet ik niet.
    Een te grote risicofactor op de korte termijn.
    na de resultaten van Q3 nogmaals in overweging nemen denk ik,heb je meteen het altijd terugkomende dipje van de zomer ook overleefd.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links