Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pick meer dan BRIC

Thailand, Peru, Marokko en Maleisië excelleren in 2008, terwijl met name China en India worden afgestraft. Reden genoeg om BRIC in te ruilen voor deze landen? Dat lijkt erg prematuur hoewel, met name Azië voldoende kleinere beurslanden bevat die óók erg interessant zijn.

China en India zijn dit jaar de gebeten hond, met dalingen van rond de 15% na twee roerige beursmaanden. Feitelijk is dat net zoveel als onze eigen AEX, maar de twee boegbeelden van de Aziatische revival dalen wel harder dan de VS – toch het land waar alle ellende uiteindelijk begon.

De liquiditeitscrisis en de toenemende risico-aversie onder beleggers hebben geleid tot winstnemingen op beurzen die het hardst zijn opgelopen: Turkije, China en India.

De kleine pareltjes in de directe nabijheid van deze grootheden ontspringen de dans. Wie in Thailand, Indonesië en Maleisië belegt, is de eerste maanden van 2008 schadevrij doorgekomen.

Alle groeiregio's
Terwijl een land als Marokko (+24%) voortraast. Maar, spreiding is het devies en daarom kiest het gros van de fondsbeleggers voor exposure naar groeieconomieën voor een emerging market-fonds dat alle groeiregio’s bespeelt of – bij een meer specifieke visie – een bepaalde regio: Azië, Oost-Europa of Latijns-Amerika.

Het nadeel daarvan in het huidige beursjaar is dat deze regio’s (en fondsen) gedomineerd worden door de grootste landen. Zo lijden Oost-Europafondsen onder het zwalkende Turkije, terwijl Azië-fondsen gedrukt worden door India en China. Het alternatief, landenfondsen, is uit spredingsoogpunt veel minder populair en toegegeven, beleggen in individuele landen vraagt moeilijke keuzes.

Kiest u één land met het risico dat om welke kinderachtige reden dan ook net dat land achterblijft, of koopt u een handvol landenfondsen, wat de overzichtelijkheid van de hele fondsenportefeuille niet ten goede komt en nog steeds geen garantie biedt op een hoger rendement dan een regiofonds?

Minder gevoelig
De minder gehypte landen in Azië profiteren mee van de explosieve groei van India en China, maar zijn minder gevoelig voor winstnemingen. De ontwikkeling van de beurswaarde van bedrijven reflecteert daarom wat meer de onderliggende groei en wordt minder beïnvloed door het kantelende sentiment. Dat verklaart dat de fondsen tijdens de afroming van aandelenbeurzen in met name januari goed zijn blijven liggen.

Hetzelfde effect doet zich voor in Zuid-Amerika waar Brazilië in januari hard werd afgestraft, maar kleine landen als Peru, Chili en Argentinië goed zijn blijven liggen. Op die landen zijn echter helemaal geen fondsen verkrijgbaar in de Nederlandse schappen.

Het enig alternatief is een tracker of certificaat, maar ook daarbij loopt u risico op wildgroei en onoverzichtelijkheid in de portefeuille. Hoe aardig het op dit moment ook is om Peru, Chili, Maleisië en Thailand als veilige havens voor 2008 te betitelen, u kunt er vrij weinig mee tenzij u bereid bent een flink uitdijende fondsenportefeuille op de koop toe te nemen.

Wedden op één paard
Het lijkt voor de hand liggender een beleggingsfonds te zoeken dat belegt in opkomende markten en daarbij het lef heeft verder te kijken dan de gangbare beleggingsmarkten. Deze zijn – u raadt het al – echter dun gezaaid.

Voor beleggers die écht in een bepaald land geloven, zijn de landenfondsen van bijvoorbeeld Templeton en Fidelity een uitkomst. Dat heeft wel veel weg van wedden op één paard in de Grand National. Leuk, maar het biedt geen garantie op succes, zelfs niet als het paard Winner Take All heet.

Aardig daarbij is de opkomst van zogeheten Frontier Markets, een relatief nieuw begrip in de beleggingswereld, waarmee landen op alle continenten worden inbegrepen die tussen de status ‘opkomend’ en ‘ontwikkeld’ vallen. MSCI Barra geeft daarbij een aanbevolen verdeling van 52% Golfstaten, 30% Oost-Europa, 9% Azië, 8% Afrika en 1% Latijns-Amerika.

Groeikringen
Het Noorse opkomende markten-fonds Skagen Kon-tiki is een typisch benchmarkvrij-fonds dat niet schuwt ook die landen nadrukkelijk op te zoeken. Zo kiest fondsbeheerder Kristoffer Stensrud voor bedrijven in Nigeria (Diamond Bank), Kenia (East African Breweries), Ghana (Ghana Commercial Bank) en Kroatië (Ericsson Nikola Tesla).

De achterliggende gedachten om ook in die markten te beleggen en niet alleen in de BRIC-landen zijn redelijk voor de hand liggend. Oost-Europa profiteert van verdere investeringen in infrastructuur, Afrika van de steungelden van China en Azië van de groeikringen die zich steeds verder uitbreiden in de economische vijver daar.

Al deze aandelen bevinden zich in de staart van de portefeuille van Skagen Kon-Tiki, een lange reeks van kleine posities die uiteindelijk het extra rendement moet opleveren boven dat van BRIC-fondsen en index-gebonden emerging market-fondsen.

Combinatie
Afgaande op het trackrecord van het fonds, moet het daartoe in staat geacht worden. Ook dit jaar blijft het fonds wat beter liggen (-6% ultimo februari) dan de BRIC-fondsen van diverse aanbieders. Dat neemt niet weg dat voor de vooruitzichten op lange termijn beleggingsfondsenvoor die vier groeireuzen onverminderd goed zijn, zeker voor de twee landen die per saldo grondstoffen exporteren (Rusland en Brazilië).

Wie niet gelooft in het extra rendement van de satellietlanden van de Grote Vier en dat van een fondsbeheerder als Stensrud, kan gewoon een BRIC-fonds oppakken en dertig jaar wegleggen. De kans is groot dat zo’n fonds in 2038 een heel behoorlijk rendement heeft opgeleverd. Ongetwijfeld meer dan een tracker op de AEX en waarschijnlijk ook meer dan een mandje landenfondsen dat u naar eigen inzicht inricht.

Ongeacht de goede start van Thailand, Maleisië en Marokko in 2008. De waan van de dag mag nooit aan uw langetermijnvisie knagen. Een combinatie van Skagen Kon-tiki en een BRIC-fonds naar keuze is uiteraard ook een goede optie, die niet eens al te veel overlap oplevert.


IEX magazine is het papieren zusje van IEX.nl. Het blad verschijnt acht keer per jaar en heeft net als de website de wapenspreuk "Van beleggers voor beleggers" hoog in het vaandel staan. Klik hier om te lezen hoe u er zeker van kunt zijn geen nummer meer te hoeven missen. De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Klik hier om een reactie te sturen.


Alle IEX Magazines sinds zijn voor Premium-leden online terug te lezen. Bekijk online alle magazines.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX magazine - elke 2 weken speciaal voor beleggers

Het IEX magazine is een blad dat tweewekelijks verschijnt sinds juli 2017. Het blad krijgt u als u Premium-lid bij IEX wordt. Naast columns van de IEX Beleggersdesk met bekende namen als Nico Inberg en Royce Tostrams worden er ook andere columnisten aan het woord gelaten. Met dit blad bent u op de hoogte van de ontwikkelingen...

Meer over IEX magazine - elke 2 weken speciaal voor beleggers

Recente artikelen van IEX magazine - elke 2 weken speciaal voor beleggers

  1. jun '15 Must read: Boutiques beleggen beter
  2. mei '08 At your (oil) service 3
  3. mrt '08 Fortis – ABN Amro: 5-1 6

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 maart 2008 19:12
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Pick meer dan BRIC
    Sinds oktober doen vele EM 't (iets) slechter dan de iShares World tracker:

    iShares MSCI World -21,2%
    iSHARES MSCI Emerging Markets -27,2%
    iShares FTSE BRIC 50 -28,4%
    iSHARES China -46,7%

    De volgende trackers (die ik niet bijhoud) schijnen het beter te hebben gedaan:

    MSCI EM EMEA TRN INDEX ETF
    S&P SELECT FRONTIER ETF

    Als ik kijk naar het gemiddelde geannualiseerde rendement vanaf februari 2001-februari 2008:

    Robeco Chinese Equities +9,0%
    Postbank Opkomende Landen Fonds +13,2%

    dan is een LT belegger toch beter af met een breed gespreid EM fonds.
  2. [verwijderd] 21 maart 2008 19:21
    quote:

    The Artist schreef:

    tot vandaag, maar dat zegt niets over de toekomst.
    De afgelopen 7 jaar hebben duidelijk gemaakt dat een breed gespreid EM beter heeft gescoord.

    Ik had t/m februari gerekend, omdat maart nog niet is afgelopen. Deze maand daalde Robeco Chinese Equities 23,0% en Postbank Opkomende Landen Fonds 14,6%.

    Een belegger die eind oktober in iSHARES China
    was gestapt, zit nu op een verlies van 46,7%. De koers moet nu 88,5% stijgen om weer op zijn inleg te komen. Pas als de markt meer dan 88,5% stijgt, staat hij/zij op winst.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links