Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fortis – ABN Amro: 5-1

De koning is dood, leve de koning! Wie doet een fondsbeheerder bij het grote ABN Amro iets? Een beetje ontastbaar mochten de beheerders van belegd vermogen zich de afgelopen jaren best wanen, bij Nederlands bekendste bank.

Totdat The Childrens Investment Fund aan de stoelpoten begon te zagen. De rest, u kent het verhaal, is geschiedenis. In februari zorgde Fortis Investments voor een kleine aardschok in de Zuidas, ter hoogte van De Entree.

Fortis maakte bekend dat veertig van de zestig aandelenfondsbeheerders van ABN Amro op mogen krassen zodra de integratie een feit is. Hun fondsen komen in handen van Fortis-beheerders.
Het zijn de makkelijkste besparingsoperaties, maar zo’n rigoureuze actie heeft vaak veel weg van een fundclean sweep en lekker natrappen naar de verslagen concurrent. Maar het kan ook zijn dat Fortis gewoon voor de beste fondsen heeft gekozen.

Gênant verschil
En dat dat toevallig in tweederde van de gevallen hun eigen fondsen zijn. Rendementen uit het verleden mogen dan weliswaar geen garantie bieden voor de toekomst, ze vertellen wel hun eigen verhaal. Luid en duidelijk. IEX nam de moeite om iets verder te kijken dan het summiere persberichtje lang was en dook in de brij van fondsdata.

We legden daarbij de rendementen van vergelijkbare aandelenfondsen van ABN Amro en Fortis naast elkaar. Daarbij keken we naar twee van de grootste categorieën (wereldwijd en opkomende markten), de eigen thuismarkt (aandelen Nederland) en drie sectorfondsen die om uiteenlopende redenen regelmatig in de picture staan.

Een korte X-ray van drie regiofondsen en drie themafondsen levert een behoorlijk schokkend resultaat op. Fortis blijkt, afgaande op deze steekproef waarbij gekeken is naar het rendement over de afgelopen drie jaar, behoorlijk mild te zijn geweest bij het opstellen van de reorganisatieplannen.

Vlaggenschepen
Vijf van de zes fondsen van Fortis deden het beter dan hun ABN Amro-rivaal, waarbij het verschil tussen de wereldwijd beleggende vlaggenschepen op zijn zachtst gezegd gênant is. Over de afgelopen drie jaar zou het mandje van zes Fortis-fondsen 56,6% hebben opgeleverd, tegen 40,1% voor de zes vergelijkbare ABN Amro-fondsen.

Fonds Wereldwijd Rendement 3 jaar
Fortis Obam+74,2%
ABN Amro Global Fund+2,1%
Fonds Opkomende markten Rendement 3 jaar
Fortis Equity World Emerging+88,5%
ABN Amro Global Emerging Markets+78,2%
Fonds NederlandRendement 3 jaar
Fortis Netherlands Fund+17,1%
ABN Amro Netherlands Fund+28,1%
Fonds Financiële dienstverleningRendement 3 jaar
Fortis Equity Financial World+1,2%
ABN Amro Financials Fund-4,8%
Fonds Financiële grondstoffenRendement 3 jaar
Fortis Resources Fund+100%
ABN Amro Materials Fund+81,7%
Fonds EnergieRendement 3 jaar
Fortis Energy Fund+58,7%
ABN Amro Energy Fund+55,7%
Gemiddeld rendement

 

Fortis +56,61%
ABN Amro +40,167%


IEX magazine is het papieren zusje van IEX.nl. Het blad verschijnt acht keer per jaar en heeft net als de website de wapenspreuk "Van beleggers voor beleggers" hoog in het vaandel staan. Klik hier om te lezen hoe u er zeker van kunt zijn geen nummer meer te hoeven missen. Klik hier om een reactie te sturen.


Alle IEX Magazines sinds zijn voor Premium-leden online terug te lezen. Bekijk online alle magazines.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX magazine - elke 2 weken speciaal voor beleggers

Het IEX magazine is een blad dat tweewekelijks verschijnt sinds juli 2017. Het blad krijgt u als u Premium-lid bij IEX wordt. Naast columns van de IEX Beleggersdesk met bekende namen als Nico Inberg en Royce Tostrams worden er ook andere columnisten aan het woord gelaten. Met dit blad bent u op de hoogte van de ontwikkelingen...

Meer over IEX magazine - elke 2 weken speciaal voor beleggers

Recente artikelen van IEX magazine - elke 2 weken speciaal voor beleggers

  1. jun '15 Must read: Boutiques beleggen beter
  2. mei '08 At your (oil) service 3
  3. mrt '08 Fortis – ABN Amro: 5-1 6

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 maart 2008 14:12
    de komende 10 jaar gaat er waarschijnlijk nog wat meer veranderen met de ouderwetse aandelenfondsen.

    DNB: 2007 voor beleggingsfondsen minder goed jaar
    26 maart 2008, 13:28 uur | FD.nl/Betten
    Amsterdam (BETTEN FINANCIAL NEWS) - Voor Nederlandse beleggingsfondsen was 2007 een minder goed jaar. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag in het statistisch bulletin van maart. Er werd ruim euro 4 mrd aan de fondsen onttrokken, vooral door Nederlandse particulieren.

    'De turbulentie op de financiele markten en de vrees voor rentestijging droeg bij aan een forse uitstroom uit zowel aandelen- als obligatiefondsen', zo concludeert de centrale bank. Dat betekende een voortzetting van de al langer bestaande neerwaartse trend in de netto inleg.

    Van 2006 op 2007 daalde ook het door de fondsen behaalde rendement van 11 naar 7%, tot net onder het gemiddelde over de periode 1997-2006. Ook de beurskoersen van de fondsen daalden.

    Relatief groot (25%) was de terugval bij de Nederlandse vastgoedfondsen. 'De koersen daarvan kwamen daardoor wel weer in lijn met de waarde van vastgoed in de boeken van de vastgoedfondsen zelf, waar ze tijdelijk zo'n 40% boven hadden gelegen', aldus DNB.

  2. [verwijderd] 27 maart 2008 10:34
    De resultaten van beleggingsfondsen zijn ,even afgezien van substantiële in- en uitstromen van geld, pas goed vergelijkbaar wanneer doelstelling en beleggingsvrijheden gelijk zijn.Fortis Obam kent bijvoorbeeld een grote beleggingsvrijheid. Voor het ABN Amro Global Fund weet ik dat niet.Professionele fundmanagers
    zouden eigenlijk een grote mate van vrijheid moeten hebben om te profiteren van structurele verschuivingen in het economische krachtenveld in de wereld en niet opgesloten moeten worden in starre indexen met toegstane minimale afwijkingen van de individuele aandelen en beleggingsdwang op een moment,dat je dat eigenlijk niet wilt.
  3. 3 alpha 28 maart 2008 08:53
    Appels en peren! Jammer dat er nogal wat valt aan te merken op dit verhaal. Een aantal feiten:
    1) Het Fortis Energy Fund is een Europees fonds en wordt vergeleken met een wereldwijd beleggend ABN AMRO fonds => als je confrontreert met de relevante index dan outperformed het ABN AMRO fonds en niet een klein beetje.
    2) Zoals trialanderror al terecht opmerkt is de vergelijking tussen Fortis OBAM en ABN AMRO Global niet zo zinnig => Fortis heeft ook een meer vergelijkbaar Global Fund en dan zijn de verschillen stukken kleiner. Overigens waren de resultaten van het ABN AMRO Global Fund aan de beterende hand in het afgelopen jaar na een flinke reorganisatie. Want zelfs ABN AMRO was niet blij met de resultaten van het Global Fund.
    3) Fortis Resources belegt in energy én materials, ABN AMRO Materials alleen in materials.
    4) Een Europese fondsvergelijking wordt helaas niet gemaakt, vergelijk ABN AMRO Europe Growth maar eens met de Fortis tegenhanger.
    5) Alleen naar performance kijken is weliswaar heel makkelijk maar houdt geen rekening met genomen risico's, het verschil dat is gemaakt met de benchmark en last but not least wie er achter de knoppen heeft gezeten in de laatste drie jaar.

    Verder is de vergelijking gemaakt tot en met 20 maart 2008. De ABN AMRO portfolio managers van de genoemde fondsen zitten echter allang niet meer aan de knoppen. De performance cijfers die werden gebruikt voor de reorganisatie dateren per eind september 2007. En dan zien de verschillen er toch een stuk anders uit. Alle portfolio managers aan de ABN AMRO kant van de genoemde fondsen en van nog veel meer fondsen hebben overigens hun huidige baan verloren. Terwijl de meesten van hun de afgelopen jaren wel degelijk hun benchmark hebben verslagen en waarde toevoegden voor hun klanten.... Dus behoorlijk mild is Fortis niet geweest, eerder onverstandig door nu een flink aantal goede beleggers de laan uit sturen om ze over een jaar met headhunters weer proberen in te huren als men ontdekt dat men te weinig mensen heeft overgehouden.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links