Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividendregels

We leven in maart en het dividendseizoen staat dus weer voor de deur staat. Liffe, de derivatentak van NYSE Euronext, maakte vorige week aanvullende maatregelen bekend om de operationele risico's te verminderen die voortvloeien uit dividendtransacties met callopties.

Deze transacties worden louter door professionele handelaren uitgevoerd, want voor particulieren zijn ze niet interessant vanwege de hoge transactiekosten. Maar met de maatregelen die nu zijn getroffen zullen ook professionele handelaren niet meer zo snel toeslaan.

Wat zijn die maatregelen? 1. De zogeheten Kwalificerende Transacties: op iedere geclearde transactiehelft die wordt uitgevoerd op de Amsterdamse derivatenmarkt van Liffe door members:

  • in een calloptie-serie, die al dan niet onderdeel uitmaakt van een combinatie
  • met een delta van minimaal 90


  • binnen twee maanden voor de ex-dividenddatum van de onderliggende waarde
  • van elke omvang
  • die resulteert in het aangaan van een shortpositie of het vergroten van een bestaande shortpositie; is een aanvullend, niet begrensd, tarief van toepassing van 2 euro per contract (dit tarief is alleen van toepassing op de transactiehelft waarmee de shortpositie wordt geopend of verder vergroot).

    2. Werkelijke klantenorders kunnen door brokers worden uitgevoerd tot een maximum van vijftig contracten per transactie en een totaal van vijfhonderd contracten per optie-class per dag zonder dat de aanvullende kosten in rekening worden gebracht.

    De huidige maatregelen zijn succesvol, hoewel de regels resulteren in enkele ongewenste neveneffecten. Na een zorgvuldige evaluatie, heeft Liffe dus besloten aanvullende maatregelen te implementeren om deze neveneffecten te verkleinen.

  • Niet opleggen van het aanvullende tarief voor opening transacties in aangevraagde series (Series on Request). Aangezien er op het moment van de transactie geen open interest is, zal de eerste transactie geen negatief effect hebben op bestaande posities. Nieuwe series op verzoek zullen alleen geïntroduceerd worden na goedkeuring door Liffe's afdeling Market Services.

  • Niet opleggen van het aanvullende tarief voor overdracht van shortposities. Als Members Liffe vooraf informeren over transacties waarbij in de markt shortposities van één account naar de andere worden overgedragen, kan Liffe besluiten het aanvullende tarief niet op te leggen. Deze procedure zal alleen van toepassing zijn voor transacties met een minimum omvang van vijfduizend contracten.

  • Niet opleggen van het aanvullende tarief voor kwalificerende transacties in series waarin de open interest niet toeneemt op dezelfde handelsdag. De open interest zal worden berekend per handelsdag op individueel serieniveau. De open interest in series kan afnemen als gevolg van exercise instructies. De open interest verminderd met exercise instructies zal worden gebruikt als grondslag voor de bepaling of het aanvullende tarief zal worden opgelegd voor kwalificerende transacties. In series waarin de open interest is toegenomen op de betreffende handelsdag, zal op alle kwalificerende transacties het aanvullende tarief van toepassing zijn, ongeacht de grootte van de transactie.


    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Gerelateerd

    Reacties

    12 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 12 maart 2008 12:49
      quote:

      Redactie IEX.nl schreef:

      [...] maakte vorige week aanvullende maatregelen bekend om de operationele risico's te verminderen die voortvloeien uit dividendtransacties met callopties.
      Ik ben niet heel goed thuis in de optie-materie, dus mogelijk snap ik het daarom niet zo goed: wat is precies het probleem/risico (voor wie?) dat met deze nieuwe maatregelen wordt bestreden? Wat is een 'dividendtransactie'? Normaliter zit het dividend toch gewoon in de optiekoersen verwerkt; of gaat dit daar niet over?
    2. Herr Professor 12 maart 2008 14:10
      Wat zijn uberhaupt dividend transacties met call opties? Wat hebben die handelaren daar dan aan?

      In plaats van alleen een persbericht kopieren bestaat een goede column ook uit aanvullende informatie of uitleg en commentaar.

      Graag een herkansing! Want op zich lijkt het me wel interessant.
    12 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links