Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Calletje DSM

De turbulentie op de effectenbeurzen zorgt voor lage waarderingen van aandelen. Ik vind dat sommige fondsen zelfs veel te laag worden gewaardeerd. Uiteraard heeft dit vooral te maken met de onzekerheid over de economie en de prestaties van bedrijven. Zodra de winsten en/of dividenden neerwaarts worden bijgesteld, ontstaat er een ander beeld.

Echter, wat we voorlopig zien is dat de meeste fondsen de verwachtingen waarmaken, althans in ieder geval de dividenden niet (neerwaarts) aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan ING. Al een geruime tijd heb ik een oogje op DSM (privé: delta long). Sinds de top van oktober is er ruim een kwart van de koers af.

Rond het huidige niveau bedraagt het dividendrendement circa 4%. Dat is in ieder geval beter dan een spaarrekening of een staatsobligatie. Het huidige DSM is niet meer helemaal hetzelfde bedrijf als pakweg 10 jaar geleden.

Dutch State Mines transformeerde zich van kolenmijndelver naar (bulk)chemie en nu naar fijnchemie.

Transformatie
DSM richt zich op innovatie en winstgevende groei van de specialty-activiteiten, bijvoorbeeld hoogwaardige materialen (coatings) en halffabrikaten voor de farmaceutische industrie. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers meldde DSM dat 'het in zijn huidige vorm minder kwetsbaar is voor een economische neergang'.

"We zijn al lang geen cyclisch bedrijf meer en veel minder kwetsbaar voor een downturn",aldus CFO Schwalb. Onlangs heeft DSM van het Amerikaanse energie ministerie een stimuleringsfonds ontvangen voor biotechnologisch onderzoek.

Het beschikbare geld zal worden gebruikt voor een uitgebreid programma voor de ontwikkeling van enzymen waarmee in bioraffinaderijen biogebaseerde producten (inclusief biobrandstoffen) kunnen worden vervaardigd uit cellulose.

Vol vetrouwen
Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een technisch consortium waarin DSM leadpartner zal zijn. In dit consortium nemen onder andere Abengoa Bioenergy New Technologies en Los Alamos Laboratory deel.

Momenteel is zijn alternatieve brandstoffen (al dan niet terecht) een hot item. Wellicht dat DSM hiervan uiteindelijk ook een graantje mee kan pikken.

Ik heb alle vertrouwen in DSM, al is het mogelijk dat het aandeel nog eens richting 26 euro gaat zakken. Rond dat niveau zou een koopadvies niet raar zijn. Een koersdoel voor DSM van 40 euro klinkt mij heel plausibel in de oren.

Lekker snoepje
Op een koers van 29,05 euro zie ik de Dec 32 call op 1,85 euro. Dat lijkt mij een lekker snoepje. Gaat de koers tussentijds inderdaad omhoog dan geef ik met een koers van rond de 32 euro graag een call met hogere uitoefenprijs en strijk daarmee wat premie op, waarmee ik de investering verlaag.

Dat is wellicht aardig om de rest van het jaar zijdelings mee bezig te gaan. Uiteraard niet paniekeren wanneer dingen even anders lopen. Misschien zit u iets te kort op de markt. Ga lekker winkelen of een wandeling maken. Over en paar weken kan de wereld er heel anders uitzien.



Tijdsperiode grafiek: 


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links