Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Veilige Wereldhave

Deze week is weer een drama op de beurs. Er voltrekt zich een ware slachting waardoor de AEX inmiddels zelfs een stand onder de 460 punten heeft bereikt. Dit niveau werd ergens in 2006 nog opgetekend.

De belangrijke steungrens is doorbroken en de index lijkt in een vrije val geraakt. Uiteraard is een koersdoel van 400 mogelijk, maar om nu moord en brand te schreeuwen is wel heel erg gemakkelijk.

Dat is net zo gemakkelijk om bij een stand van 560 punten te roepen dat de index naar de 600 kan stijgen. Momenteel schreeuwen veel analisten dat de markt alleen naar beneden kan gaan. Het is dan ook moeilijk om vast te zijn nu het bloed door de straten vloeit, maar toch...

De aandelenmarkten dalen en diverse commodities stijgen al jarenlang. We zouden dus vooral goud en olie moeten kopen.

Game over
Naar mijn mening moeten goud en olie momenteel beter worden vermeden en speculatief worden gegeven. De goud- en olieprijs zijn inmiddels tot grote hoogte gestegen, met of zonder speculatief geld. De markten staan onder druk en de vrees voor een recessie zal tot verkoopdruk leiden op de olieprijs.

Goud en zilver zullen eveneens klappen kunnen krijgen zodra er speculatief geld wordt teruggetrokken. Als ook de dollar gaat aantrekken, dan is het helemaal game over voor de commodities.

Expiratie
Vandaag, vrijdag 18 januari, vindt de expiratie van opties plaats in een uiterst negatief gestemde beurs. Als delta’s (onderliggende waarden) moeten worden gegeven (verkocht) in deze markt waarin weinig koopkracht schuilt, kunnen koersen extra hard naar beneden gaan. Wellicht komen er nog naweeën op maandag.

Maar als de verkoopdruk afneemt en als blijkt dat we met een selling climax bezig zijn, kunnen de koersen weer des te harder omhoog. Ik wil niet zeggen dat je nu gierend in de markt moet stappen. Sommige fondsen zijn inderdaad vallende messen en moet u geduld hebben, bijvoorbeeld bij SBM Offshore en de financials.

Op dit ogenblik ben ik op zoek naar fondsen die relatieve sterkte vertonen. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan vastgoedfondsen. Door de vlucht in obligaties is de rente verder gedaald. Een lagere rente is in principe goed voor vastgoed. Bovendien heeft deze sector het afgelopen jaar al forse klappen geïncasseerd.

Corio en Unibail-Rodamco zijn de laatste tijd minder hard gedaald dan de markt en stijgen vandaag nota bene in een superflauwe markt. Dit zou kunnen duiden op een bodem in de markt, want anders zouden deze fondsen ook in lijn mee zijn gedaald.

Veilige haven
Het valt niet te ontkennen dat Wereldhave in een downtrend zit, maar het zou kunnen dat er rond 66 euro een bodem is bereikt. Zodra de weerstand rond 74 euro ook nog eens wordt doorbroken, zou Wereldhave wel eens kunnen stijgen richting 100 euro.

Het dividendrendement bedraagt bij de huidige koers circa 6%, hetgeen een bodem onder de koers zou kunnen leggen. Uiteraard is dit niet heilig, want het aandeel kan verder onder druk komen te staan als de kredietperikelen aanhouden.

Het spreekt voor zich dat een neerwaartse dividendaanpassing danwel een profit warning eveneens funest kan zijn. Weliswaar kan ik niet in de toekomst kijken, maar het huidige niveau vind ik wel aantrekkelijk om een longpositie in Wereldhave op te bouwen.

Om het risico te spreiden, moet er ook gewoon een mandje worden samengesteld van Unibail-Rodamco, Corio, Wereldhave en Vastned. Bovendien kan worden geopteerd op buitenlandse vastgoedfondsen.

Mijn strategie
Gemakshalve zet ik een strategie voor Wereldhave uiteen, met de koers van vrijdag 18 januari: 70,50 euro (koersdoel 100 euro).

  • 1. Sec aandelen Wereldhave kopen @ 70,50 euro.

  • 2. Aandelen: (per) 100 kopen @ 70,50 euro. Daarnaast 1 maart 72 call geven @ 3,00 euro. Daarbij wordt de verkoopprijs (tot maart) dus vastgelegd op 72 euro (+3 euro premie) en is er voor 3,00 euro 'dekking' naar beneden toe.

  • 3. Put (of een putspread) geven: maart 68 put @ 2,25 euro. Koopplicht dus op 68 euro (effectief 65,75 euro). Als je toch vast bent, heb je de stukken toch goedkoper binnen en/of anders wordt de premie geïncasseerd.

  • 4. Sec calls of callspreads kopen, maar dan wordt het wel een race tegen de klok.


    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Gerelateerd

    Reacties

    1 Post
    | Omlaag ↓
    1 Post
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links