Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Akzo zakt zo

Een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het is niet te hopen dat het een knock out-ronde wordt, want dan kunnen we ons maar beter bergen. De AEX-index maakt vooralsnog een valse start.

Na vijf handelsdagen staat de Amsterdamse beursgraadmeter ruim 4,5% lager. Vooral recessievrees werd aangewakkerd na uitermate teleurstellende Amerikaanse werkgelegenheidscijfers.

Daardoor is de index steeds verder weggezakt, zelfs onder het 500-niveau. Een veeg teken is dat de toppen (sinds juli 2007) steeds lager komen te liggen.

De eerstvolgende weerstand ligt rond de 520 punten. Zolang de index dit ijzeren plafond niet weet te doorbreken, moeten we uiterst voorzichtig zijn met longposities. Aan de andere kant ligt de eerstvolgende steunzone tussen 470 en 480 punten.

Shortkandidaten
Het moge duidelijk zijn: een duidelijke doorbraak van deze laatste strohalm zal de index tot laag in de 400 punten kunnen voeren. Welnu, met dit in het achterhoofd zoek ik naar shortkandidaten. Nu ga ik geen fondsen geven die al 50% of meer zijn gezakt zoals Corporate Express of de uitzenders, want dat is mosterd na de maaltijd.

Ik baseer me vooral op de weekgrafiek, en ik zie (short)kansen voor Akzo Nobel. Fundamenteel gezien heeft het chemiefonds de dollar en de olieprijs tegen. Indien deze risico's niet voldoende zijn gehedged, zullen deze de resultaten negatief beïnvloeden.



Tijdsperiode grafiek: 

Dalende trend
Chart-technisch gezien bevindt Akzo zich in een keurig dalende trend. De dalende weerstandslijn vanaf juli 2007 komt rond 56 euro binnen. De onderkant van het trendkanaal ligt ergens rond 46 euro. Bij een koers van ruim 50 euro biedt dit mijns inziens voldoende potentie om te spelen.

Op het moment van schrijven noteert Akzo rond de low van de dag. Toch ga ik rond dit niveau een plukje short. Bij een rebound kan ik altijd nog bijgeven en zeker als de koers verder zakt, want dan weet ik in ieder geval dat ik de richting goed heb.

  • Koers Akzo: 50,50 euro.
  • Visie: short met koersdoel 46 euro, stop-loss ligt op 56 euro.
  • Mogelijkheden: sec aandelen geven, puts of putspreads kopen danwel callspreads geven.

    Speculeren op een daling
    Een combinatie is ook mogelijk: (per 100 aandelen) stukken geven op 50,50 euro. Daarnaast kan ik proberen om de jan 50 put te geven op 0,80 euro. En dit spelletje herhalen met de volgende eerste maandopties, waardoor de verkoopprijs wordt verhoogd.

    Vrijdag 18 januari is de januari-expiratie. Bij een expiratiekoers van 50 euro, is de ontvangen premie binnen en zit ik nog 100 stukken short. Bij een stand onder dit niveau zal ik stukken moeten afnemen, gesaldeerd met de shorts, zit ik vervolgens dus glad.

    Koerswinst bedraagt dan: 50 eurocent (aandelen) + 80 eurocent (premie)= 130 eurocent per positie (dus nominaal maal 100 aandelen). In feite is deze positie een geschreven call, waarbij het risico naar boven ligt, waarvoor ter compensatie premie is gekregen.

    Al naar gelang de risicobereidheid kan er ter bescherming daarom een goedkope call boven worden gekocht ter dekking. Kortom, er zijn vele manieren om op een daling te speculeren. Iedere belegger moet voor zichzelf uitmaken welke strategie het beste bij hem of haar past. Succes!


    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Gerelateerd

    Reacties

    4 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 10 januari 2008 14:57
      De neerwaarste uitbraak was mij ook al opgevallen. Momenteel gaat akzo al fors onderuit, maar de handel is ook wel erg nerveus. Als het rustiger is, ga ik een shortje kopen.

      P.S Jerry
      Je vergeet dat Akzo behoorlijk gericht is op de huizenmarkt (verf enzo), en die markt stagneerd nu enorm.
    2. [verwijderd] 29 oktober 2008 10:03
      Ja met deze formulering kan je alle kanten uit.Maar als je tussen de regels leest.Het is en blijft een conjunctuurgevoelig bedrijf.

      De omstandigheden zijn veranderd en moeilijker vergeleken met vorig jaar', aldus financieel topman Keith Nichols in een toelichting. Volgens Nichols is AkzoNobel bezig met het formuleren van de verwachtingen voor 2009, maar verwacht het bedrijf niet dat deze ' dramatisch slechter' zullen zijn.
    4 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links