Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goede dag-opties

NYSE Euronext maakte deze week bekend dat zij per 31 maart 2008 dagopties zal introduceren. Dit zijn opties die een looptijd hebben van - bij benadering - 1 dag en dat er iedere (beurs)dag een expiratie zal zijn. De contracten zullen worden geïntroduceerd op de dag voorafgaand aan hun de einddatum.

Dat betekent dat de opties die bijvoorbeeld op woensdag aflopen, geïntroduceerd zullen worden op de dinsdag ervoor. Niet zo gek lang geleden was de minimale looptijd van opties (bij introductie) een maand.

In navolging van de succesvolle introductie van weekopties op 26 mei 2006, worden nu dus ook dagelijkse varianten gecreëerd.

Meer soorten opties betekent meer mogelijkheden voor handelaren en speculanten, zowel professioneel als particulier. Een van de belangrijkste kenmerken van opties is het hefboomeffect.

Ieder zijn ding
Het hefboomeffect, de leverage, komt het best tot zijn recht wanneer, doorgaans kort voor expiratie, de premie relatief laag is. Dan kan een nagenoeg waardeloze optie (zonder intrinsieke waarde) met een relatief kleine koersbeweging van de onderliggende waarde plots (veel) intrinsieke waarde krijgen. Oftewel, 'in-the-money' raken.

Daardoor kan een optie van een paar dubbeltjes zomaar een paar euro waard worden. Dan spreken we over rendementen van honderden of duizenden procenten (op dagbasis, laat staan op jaarbasis) Deze situatie is bij dagopties natuurlijk aan de orde.

Ik ben weliswaar in 2006 gestopt met de professionele handel en zal daarin niet terugkeren, maar nu de beurs deze opties introduceert moet ik zeggen dat mijn handen wel weer gaan jeuken. Expiraties brengen de ware kenmerken van handel in de meest extreme vormen naar voren en vergen het uiterste van handelaren.

Daarom zijn deze dagen dan ook het leukst. Winst en verlies volgen elkaar immers snel op. Aangezien ook u -per saldo- uitgaat van positieve resultaten, bieden dagopties alles dat een actieve handelaar wenst. Pure beleggers daarentegen die de lange termijn nastreven zullen ze echter negeren. Geen probleem lijkt me, ieder zijn ding.

Wordt vervolgd.


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 december 2007 17:53
    quote:

    geobeo schreef:

    Verder ken ik overigens in het Casino ook geen spellen waar je met 5 euro inzet (ff afgezien van transactie kosten, uitgaande van een out of the money indexoptie) een 50% kans hebt om... zeg... 100 euro te verdienen ;)
    bij een out-of-the money optie is je kans ook niet 50%.

    oh ja, wacht, jij denkt natuurlijk er zijn 2 mogelijkheden. of winst of verlies.. dus 50% kans.

    zo beredeneert is de kans op de hoofdprijs van de staatsloterij ook 50%. of je hebt hem of niet.
  2. [verwijderd] 20 december 2007 21:54
    ach ach wat eeen zure reacties weer, die de essentie van de column weer helemaal dekken.

    maar bekijk het eens van een andere kant

    voorbeeldje..
    je heb een bijna volledig waardeloze positie..
    allemaaal longs die bijna naar nul zijn gegaan..

    nu kun je dus tegenovergesteld een gokje openen..je koopt wat poetsen..

    daalt het verder..mooi poetsen leveren nog wat op..en redelijk risico loos want je hebt die mislukt longs als weliswaar zeer miniemen dekking...

    het stijgt de waardeloze positie levert tegen de verwachting in wat kwartjes op..? maar de gekochte poetsen lopen naar nul..da's 1/2 pech zullen we maar zeggen...

    Murc

  3. [verwijderd] 20 december 2007 22:09
    quote:

    schreef:

    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
    Zo luid het onderschrift van de heer de Leeuw, toch wel vreemd dat iemand dan niet in opties handelt.
  4. [verwijderd] 20 december 2007 22:12
    quote:

    Groene_Gulden schreef:

    quote:
    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
    Zo luid het onderschrift van de heer de Leeuw, toch wel vreemd dat iemand dan niet in opties handelt.
    Mercurious offers and delivers B-to-B training and consultancy for teams or organizations in the financial markets or energy sector.
  5. [verwijderd] 20 december 2007 22:20
    quote:

    Groene_Gulden schreef:

    [quote=WRoeland]
    [quote=ljjl]
    Welke broker gaat die dagopties aanbieden?
    [/quote

    Euronext te Amsterdam.
    [/quote]

    Sinds wanneer is Euronext een broker?
    `t was ook als een grapje bedoeld!
    Brokers geven géén optie series uit zoals u toch ook weet.
    Brokers zorgen er alleen voor dat je kunt handelen op de beurs en dat is Euronext o.a.

    willem
  6. [verwijderd] 20 december 2007 22:43
    Als 16jarige pikkie verkocht ik de o zo beruchte leasplannen van deheer Bloemink. Nee niet bij Legio, die had ie destijds al verkocht. Bij deze plannen werd er gelukkig wel afgelost. Om eerlijk te zijn, wist niet eens wat een aandeel was!

    Als leergierig pubertje dook ik dus de boeken in en natuurlijk het internet. Zodoende kwam ik op een gegeven moment op IEX terecht. Zeer leerzaam en heel wat uren door gebracht.

    Ik had ook een test portefeuille gemaakt om in opties te handelen. Die hadden immers mijn intresse gewekt vanwege de fantastische rendementen die daar behaald mee kunnen worden. Ik "handelde" 1 maand lang in kortlopende aex opties, dat zorgde voor een rendement van 3500%. Dit alles had ik te danken aan het goed volgen van de markt, me aan mijn vooraf opgestelde regels te houden aangaande winst/verlies nemen en ik er toen de hele dag achter kon zitten.

    Jammer genoeg heb ik de afgelopen jaren meer downs dan ups meegemaakt en daardoor niet kans gekregen om te investeren in de tijd en geld die ervoor nodig is om te handelen. Ben nu echter weer heel goed op weg en kan voor me zelf de mogelijkheid creeren om voor de zomer van 2008 eindelijk eens te gaan investeren.

    Om een lang verhaal kort te maken...Toen ik dit bericht las kreeg ik een hele dikke glimlach!!! Maar ook vroeg ik mij af waarom je bent gestopt met de pro-handel in opties?
  7. [verwijderd] 20 december 2007 23:22
    langleve de leeuws flexibiliteitsgedachte.
    met de dagopties maakt men werkelijk van de beurs een balletje, balletje spel.
    misschien worden dan uiteindelijk de waare beleggers verlost van de huidige compuratten die dagenlijks hun zakken vullen via fondsen als aalberts /imtech /draka etc.
  8. [verwijderd] 23 december 2007
    quote:

    Groene_Gulden schreef:

    quote:
    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
    Zo luid het onderschrift van de heer de Leeuw, toch wel vreemd dat iemand dan niet in opties handelt.
    Sorry meneerde Leeuw,,hier in de koffiekamer zijn er altijd en alleen maar zure reactie,,,,waarom..?

    omdat deze mensen voortdurend hard aangepakt worden door de markt zijnde mensen zoals U..

    de reageerders vieren Nu kerst met een biertje en een oliebol..maar dat had zo anders moeten zijn...
    vinden ZIJ..

    Murc
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links