Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Denk mee met ING

Sinds medio oktober is de koers van ING met ongeveer 25% gedaald. Vanaf een hoogste koers van 36 euro in oktober vorig jaar is er zelfs meer dan 30% vanaf. Vooral de financials zijn het haasje tijdens Kredietcrisis Part Two, hoewel de uitzendbranche er ook behoorlijk van langs heeft gekregen.

Door deze minicrash heeft ING nu een koers/winst-verhouding van circa 6 en een dividendrendement van circa 5%. Of dit nu laag of hoog, terecht of onterecht is: de markt heeft altijd gelijk. Maar, aan de andere kant, de markt kan ook overdrijven.

Als belegger/speculant moet je altijd een gulden middenweg zien te vinden. Fundamenteel kan collega-columnist Jacques Potuijt ING en diens sectorgenoten volgens mij heel goed beoordelen.

Ik weet ook niet of ING momenteel te duur of te goedkoop is; dat hangt er vanaf of er nog verdere lijken uit de kast komen rollen of dat dividenden en/of winsten neerwaarts worden bijgesteld.



Tijdsperiode grafiek: 

Lichte longpositie
Desalniettemin vind ik dat ING inmiddels op een dusdanig interessant niveau is beland dat ik hier wel iets mee wil doen: een lichte longpositie innemen. Uiteraard is het niet verstandig om all in te spelen. Een strategische positie dien je gestaffeld in te nemen. Bijvoorbeeld eenderde per tranche, waarbij een (partiële) hedge altijd welkom is.

Stel u koopt 100 aandelen ING voor 24,53 euro (koersen op basis van slotstanden op woensdag 21 november). Om het neerwaarts risico te beperken, schrijft u 1 call december 25 voor 1,00 euro. Ik ga ervan uit dat u deze affaire tot (december)expiratie blijft uitzitten.

In het ergste geval raakt u de stukken bij een stijging kwijt op €26. In dat geval is de winst 6%. Deze positie is beschermd tot een niveau van € 23,53, oftewel u heeft een buffer van 4%. Als ING verder zakt, heeft u uiteraard een probleem, aangezien de (delta)dekking wegvalt.

Alle kanten op
De geschreven call wordt een optie die 'niet werkt'. U kunt overwegen om (tot in den eeuwigheid) door te rollen naar andere uitoefenprijzen, puts eronder te kopen of uiteindelijk (toch) te 'hakken' - oftewel uw verlies nemen. Want uiteindelijk is het toch een longpositie.

Aangezien de markt momenteel ontzettend volatiel is, kan ING alle kanten opvliegen. Mocht het u toch te heet onder de voeten worden en heeft u liever wat extra bescherming, dan kunt u een verzekering kopen in de vorm van een (langlopende) long put of een put spread.

Echter, dit gaat weer ten koste van het rendement. Het voordeel is wel dat het risico beperkt is: het verschil van 24,53 euro met de put-strike minus de (per saldo) geïnvesteerde premie.

Edge creërem
Overigens, de omvang van bovenstaande strategie kan al naar gelang de voorkeur worden aangepast. Bovendien kunnen de posities separaat worden opgezet in plaats van simultaan en hoeft u niet tot het einde van de looptijd te wachten met handelen.

Op deze wijze kunt u een edge creëren door betere prijzen te maken en worden de winstkansen vergroot. Uiteraard loop je wel risico als de positie tegen je in gaat.

Zo ziet u, er is voor ieder wat wils: van speculant tot rustige belegger. Belangrijk is om een strategie te kiezen waarbij u zich comfortabel voelt en 's avonds rustig kunt slapen; kredietcrisis of geen crisis.



Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 november 2007 11:38
    Of ING duur of goedkoop is hangt af van de toekomstige winstontwikkeling. Maar gezien alle ellende die in de financials naar buiten komt zou ik in plaats van een Call te schrijven liever het risico neerwaarts afdekken met een putje januari of maart. Neerwaarts afgedekt en opwaarts al het potentieel minus optiepremie. Slaapt een stuk rustiger, 4 procent of meer ben je indeze woest markt maar zo kwijt.
  2. [verwijderd] 22 november 2007 11:50
    Wat eigenlijk nooit wordt meegenomen in deze overwegingen is het verloop van het aantal aandelen.ING heeft inmiddels een behoorlijk inkoop programma(in tegenstelling tot fortis sns reaal etc) dus het is niet te verwachten dat de winst per aandeel gaat zakken.Ik heb bijgekocht.
    Overigens er zijn bedrijven die dit in nog grotere percentage doen zoals Nokia,KPN,Ahold,RD etc met alle 4 deze fondsen ben ik erg goed gevaren.
    Voor mij een belangrijke factor,ook in omgekeerde zin als er erg verwaterd wordt ben ik erg voorzichtig.
  3. Sjaak50 22 november 2007 13:27
    "Omvang is aan te passen" Alternatief:
    Stel je ziet iets in ING voor max EUR 10.000.
    koop nu 100 op 24,50. ALs koers + 5% call 26 schr.
    met 1 premie, als koers 5% daalt 100 kopen.
    Dan (koers 23,50) Als koers + 5% call 25 schr.
    met 1 premie, als koers 5% daalt 100 kopen.
    Dan op 22,50 en 21,50 nogmaals.
    Gem. aankooppr. bij daling 23. rendement 10%.
    Raulgol, klopt, maar dan kun je dit niet.
  4. [verwijderd] 22 november 2007 16:07
    quote:

    Sjaak50 schreef:

    Raulgol, omhoog terugkopen: koers + eur 1 is lagere terugkooppr. 0,50 (denk ik)
    M.i. met alleen puts lager rendement bij gelijk risico. (als de boel niet in een rechte lijn naar beneden gaat, want dan maakt het niet uit.)
    De kneep zit 'm in de hogere serie.
    Dat jij de call-put pariteit niet kent..... Ok, maar een professionele handelaar als Jerry de Leeuw moet die natuurlijk wel kennen. Zijn verhaal, en ook het jouwe, is gewoon fout. Je kunt, zoals Raulgol al aangaf, de contructies (theoretisch exact dezelfde payoff) middels puts opzetten en tegelijkertijd commisie besparen.

    mvg
    Wilco
  5. [verwijderd] 22 november 2007 16:52
    quote:

    Sjaak50 schreef:

    Maar snappen doe ik het niet silent trader/wilco.
    Als koers naar 25,50 loopt heb ik 100 aand + call op 26 geschreven voor 1,--.
    Raulgol kan sluiten en heeft dan 50,-- verdiend.
    Ik houd kansen en risico's, maar als ING verder oploopt verdien ik 250,--.
    Call put pariteit wil zeggen dat je put opties kunt nabootsen middels aandelen en calls en calls kunt nabootsen middels aandelen en puts. Ga maar na, als je een call koopt en een put schrijft krijg je dezelfde payoff als wanneer je aandelen koopt. (Als de koers stijgt heb je waarde in de call en als de waarde van het aandeel zakt krijg je middels de short put te dure aandelen geleverd) Oftewel in formule vorm:

    A=C-P

    Dat betekent dus dat:
    C=A+P
    en
    P=C-A

    Als je op aandelen gedekte calls schrijft heb je het tegenovergestelde van de onderste regel. Oftewel een geschreven put.

    mvg
    Wilco
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links