Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX affaires

De subprime-ellende laat duidelijk zijn sporen na. Merrill Lynch, Citigroup en Wachovia toverden de afgelopen week aan de lopende band miljarden dollars kostende lijken uit de kast. Mede daardoor werd er in ruim een week er circa 9% van de AEX-index weggevaagd.

In een rap tempo daalde de Amsterdamse graadmeter richting de psychologisch belangrijk geachte (steun)grens van 500. De grote vraag is uiteraard of de index nog verder zal afstorten of dat de huidige daling overdone is.

Feit is wel dat vooral de financiële waarden (Aegon, Fortis en ING) inmiddels dusdanig zijn afgestraft dat deze uiterst interessante waarderingen hebben gekregen.

Aegon en ING hebben een dividendrendement van ongeveer 4% en Fortis zelfs van ongeveer 6%. De koerswinst-verhoudingen (bij benadering) spreken wat dat betreft ook boekdelen: Aegon (9), ING (7) en Fortis (6).

Relief rally
Deze waarderingen zijn uiteraard niet voor niets: gebrek aan vertrouwen. De koersen kunnen zelfs nog lager zodra de winsten en/of dividenden naar beneden worden bijgesteld. Zodra blijkt dat het allemaal meevalt, zouden de financials zeker een relief rally kunnen laten zien.

Goldman Sachs heeft (wellicht) onlangs het startschot gegeven door te stellen dat er (hoogstwaarschijnlijk) voorlopig niet meer afschrijvingen zullen worden gedaan vanwege de kredietcrisis.

Hoewel ik geen voorstander ben van vallende messen opvangen, houd ik de financials scherp in de gaten. Wellicht dat ik in de volgende columns een hausse-strategie zal gaan optuigen.

Novemberexpiratie
Ervan uitgaande dat de AEX-index voorlopig stand heeft gehouden boven de 500-puntengrens, zou de markt wel eens (al dan niet tijdelijk) een behoorlijke rebound kunnen laten zien. Daarbij bevinden er zich stevige weerstanden rond 530 respectievelijk 540 punten.

Aangezien de novemberexpiratie vrijdag aanstaande is, kijk ik alvast naar de decemberstrikes. Op basis van onderstaande prijzen en referentiekoers zet ik in op een lichte stijging middels een butterfly. Hierbij kies ik de Dec 520 call als middelste 'poot'.

Op dit niveau zal dan ook de maximale winst bedragen. Het maximale verlies zal daarbij beperkt blijven tot de inleg.
AEX-index: 515 punten (FTI december: 517)
AEX Dec 510 Call 17,75 - 17,90
AEX Dec 520 Call 11,65 - 11,80
AEX Dec 530 Call 6,90 - 7,00

Gunstige verhoudingen
Hierbij koop ik 1 keer de Dec 510 Call op 17,85 en de AEX Dec 530 Call op 6,95. Daartussen geef ik 2 keer de Dec 520 Call op 11,70. De totale investering bedraagt: 24,80-23,40 = 1,40 euro. Dit is wat ik maximaal kan verliezen bij een stand onder 510 of boven 530 punten.

De 'jackpot' van 8,60 (maximale winst: 10-1,40) ligt op 520 punten. Oftewel ik kan (maximaal) 6 keer zoveel verdienen dan mijn inleg. De risico/rendement-verhouding is wat dat betreft gunstig. Wellicht dat u met een betere timing deze affaire nog gunstiger kan opzetten.

In ieder geval zal ik mijn vingers kruisen voor een december expiratiestand rond 520 punten. Uiteraard kan er in de loop der tijd afhankelijk van de marktbeweging hier en daar worden 'bijgeklust' door andere strategieën op te zetten. Veel succes!


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jerry de Leeuw heeft op het moment van publiceren geen positie in de genoemde aandelen en opties. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links