Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatwerk

Rivieren overstromen in Engeland, anderhalf miljoen mensen zijn uit Sjanghai geëvacueerd voor een naderende typhoon en in Nederland is er deze zomer anderhalf keer zoveel regen gevallen als anders. Gelukkig kunnen beleggers nu van deze ellende profiteren.

Schroders heeft enkele maanden geleden het Global Climate Change Fund gelanceerd, waarmee ingespeeld wordt op de huidige klimaatveranderingen.

Het fonds is al in Hongkong geïntroduceerd en wordt nu ook toegankelijk voor Europese beleggers.

Beheerder Simon Webber selecteert samen met collega Matthew Franklin een groep van 50 tot 80 aandelen die inspelen op - of profiteren van - de klimaatsveranderingen met als doel de MSCI index: "op termijn met 3 à 4% per jaar voor te blijven".

Groot-Brittannië wordt archipel
Webber krijgt niet graag een geitenwollen sokken-imago opgeplakt: "we zijn puur een klimaatfonds en duidelijk géén duurzaam of ethisch fonds. Exelon, één van de aandelen in onze portefeuille, exploiteert bijvoorbeeld kerncentrales. Volgens ons is dat op de middellange termijn een goede oplossing om de uitstoot van CO2 te verminderen."

Volgens The Stern Report, een Brits klimaatonderzoek, is er 50% kans dat de temperatuur met 5 graden stijgt: "dan is Groot-Brittannië een archipel met Schotland als grootste eiland", volgens Webber. En dat is nog maar het begin, want de uitstoot van CO2 is op hoogste niveau in 600.000 jaar. Schroders verliest in ieder geval de lange termijn niet uit het oog.

Nieuwe gloei
Het klimaat is al jarenlang aan het veranderen, maar er zijn voldoende aanknopingspunten die dit thema binnenkort in de schijnwerpers gaan zetten. Deze herfst is er een belangrijk overleg tussen de energieministers van de G8 en hun collega's van China, India, Brazilië en Zuid-Afrika.

Bij de Amerikaanse verkiezingen van volgend jaar gaat het klimaat ook een rol spelen en in 2009 wordt er onderhandeld over het vervolg van het Kyoto-verdrag. Ondertussen spelen overheidsmaatregelen ook steeds meer een rol. In Australië verdwijnen gloeilampen in 2010 uit de schappen en in Canada gebeurt dat in 2012.

"Dat is een belangrijke reden waarom Philips één van de zwaarste wegingen in de portefeuille heeft", vertelt Webber: "de lichtdivisie liet een autonome groei van een paar procent zien en dat kan toenemen tot ruim 10%. Consumenten geven steeds meer geld uit aan lampen en minder aan hun energierekening."

Themakwartetten
Een efficiënter gebruik van energie is één van de vijf thema's die Webber gebruikt bij aandelenselectie. Het resterende kwartet is:

Schonere energie, zoals zonnepanelen (First Solar) en windenergie (Vestas)
fossiele brandstoffen met lage CO2-uitstoot, zoals gas (BG en Quicksilver Resources)
Duurzaam vervoer, zoals hybride auto's (Toyota) en spoorwegen (Canadian Pacific)
Natuurlijke hulpbronnen, zoals genzaden (Syngenta) en speciale mest (Potash)

De keuze voor deze thema's is bewust gemaakt om te voorkomen dat er wel een heel diepe aandelenvijver komt waaruit het fonds kan vissen: "de frisdrankverkopen van Coca-Cola zijn in het voorjaar met 25% gestegen door het warme weer", zegt Webber: "dat betekent natuurlijk niet dat het aandeel in een klimaatportefeuille thuishoort".

Chief investment officer Alan Brown van Schroders heeft zijn SUV al ingeruild voor een hybride auto, terwijl Webber nog in een Peugeot 307 rijdt: "maar Peugeot is wel heel ver met het ontwikkelen van een dieselhybride. Dat is de volgende stap in de ontwikkeling van schonere auto's."


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michiel Pekelharing

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Meer over Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. okt '07 Emerging Mark
  2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
  3. feb '09 Dividendvalkuil 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links