Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Correcties worden afgebroken

TA: Correcties worden afgebroken

Woensdag registreerden we de beste beursdag van de laatste 11 weken. Vrijwel alle sectoren eindigden in het groen. Op diverse beurzen werden de correcties van de afgelopen weken eindelijk afgebroken.

Op de DAX en de S&P500 zijn woensdag vlagformaties opwaarts voltooid, wat korte termijn koopsignalen opleverde. De AEX en de Nasdaq zijn nog niet uitgebroken, die staan nog even in de wacht. Vandaag zal ik deze beurzen technisch tegen het licht houden. Ik zie op de Nederlandse beurs al steeds meer signalen van bodemvorming. Eén daarvan is de Amsterdamse call/put ratio, die langzaam opwaarts draait. 

ArcelorMittal

Tegen de gewoonte in wil ik vandaag beginnen met een positief signaal bij een individueel aandeel; namelijk een fraai koopsignaaltje bij ArcelorMittal. De staalgigant heeft het topje rond 19,27 gebroken, de dalende trend verlaten en een hogere bodem gevormd. ArcelorMittal heeft hiermee ruimte gekregen voor een verdere stijging richting 26,52 (gevormd op 24 februari).

Zolang de steun op 19,27 (gevormd op 14 juni) intact blijft, is het technische plaatje positief. Gisterenmiddag adviseerden we de stukken Mittal te kopen en kocht ik bovendien (ook voor mezelf) de ArcelorMittal Turbo Long 5,70 (NL0012029102). Het potentieel van bijna 25% is prima, daar staat een overzienbaar risico van 6,5% tegenover, wat een risk/reward van 3,8 oplevert. 

AEX

De Nederlandse beurs veert hard op vanaf de steun 506,23. De AEX-index heeft de steun 506,23 rond de maartbodems in de afgelopen weken twee keer succesvol getest, dat is voldoende voor de eerste koopjesjagers. Technisch is er steeds duidelijker sprake van bodemvorming.

Woensdagochtend heb ik op Twitter (@RoyceTostrams) gemeld dat de AEX het tussenliggende hobbeltje rond 513,77 had gebroken. Nu deze lichte barrière is genomen, kan de dalende toppenlijn worden opgezocht, die iets boven de 520 ligt. Zodra de AEX deze dalende toppenlijn weet te breken, komt er ruimte voor een groter herstel. Als uitgestelde koersdoel handhaaf ik 563,98 (gevormd op 13 juli 2007).

Langzaam opwaarts

De Amsterdamse call/put ratio krult langzaam opwaarts. Dit geeft aan dat beleggers er weer in beginnen te geloven en calls inslaan. De call/put ratio is een zogenaamde 'contraire' indicator. Onder extreem negatieve omstandigheden zakt de call/put ratio naar een zeer lage waarde onder 1.

Deze conditie hadden we in de afgelopen weken, dan is er blijkbaar te veel pessimisme. Vaak wordt een dergelijke (oversold-)conditie gevolgd door een (tijdelijk) herstel. De call/Put ratio wordt verondersteld de overreacties in de markt te signaleren. Door incidentele factoren kan de call/put ratio forse uitschieters laten zien.

Derhalve is het verstandig om ook de richting van de 12-daagse call/put ratio te beoordelen. De rode lijn in de grafiek geeft het 12-daags (exponentieel) gemiddelde van de call/put ratio aan. De rode lijn filtert de wilde bewegingen uit tot een meer vloeiende lijn. Hierdoor gaat de nuance van de actualiteit enigszins verloren, maar wordt de onderliggende trend wel goed blootgelegd. Ik zie nu ook de 12-daagse call/put ratio omhoog krullen, dat bevestigt het proces van bodemvorming op de Nederlandse beurs. 

DAX

De Duitse beurs veert op van de steun 12.375,58, hierbij wordt de correctieve beweging opwaarts doorbroken. Dit geeft aan dat vraag naar aandelenbeleggingen wat begint aan te trekken. Voor meer technische verbeteringen is een doorbraak boven weerstand 12.951,54 (gevormd op 20 juni) noodzakelijk. Van belang is dat steun 12.375,58 (gevormd op 10 april 2015) weet stand te houden.

VS

De S&P 500 index breekt het patroon met lagere toppen af. De S&P had bovendien in de recente daling een potentiële hogere bodem gevormd boven de toppen van maart en mei (rond 2400), wat een geldig pullback scenario opleverde. 

De Dow Jones index tikt de barrière rond laatste toppen aan. In de recente terugval had de Dow Jones index al hogere bodems achtergelaten, binnen de stijgende trend. Er ligt steun op 21.169,10 (gevormd op 1 maart). 

De Nasdaq 100-index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, is nog niet zover. De Nasdaq geeft wel de eerdere neerwaartse uitbraak terug, waarmee het zwakke beeld wordt geneutraliseerd. De Nasdaq 100-index beweegt zijwaarts tussen steun 5.568,47 (gevormd op 18 mei) en weerstand 5.897,69 (gevormd op 9 juni).

Omdat er binnen deze bandbreedte lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we bij de Nasdaq 100 index nog even de hand op de knip te houden. De verkoopdruk is nog niet uit de markt. 

Bodemvorming houdt aan

Al deze markten overziend stel ik vast dat het proces van bodemvorming aanhoudt. Nu op de grotere en belangrijkere beurzen de correcties al zijn afgebroken, wordt de positieve toon voor deze zomer al voorzichtig gezet. 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 31 mei Bedrijfsobligaties zijn (nog) niet interessant 53
  2. 30 mei Europese beurzen in de wachtstand 32
  3. 29 mei Het is groen, ligt stil en rendeert niet: de energietransitie 35

Gerelateerd

Reacties

221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links