Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom NXP geen AkzoNobel is

Waarom NXP geen AkzoNobel is

Het ene Nederlandse bedrijf is het andere niet? Misschien komt het omdat AkzoNobel als AEX-fonds veel meer in het oog springt dan het Nasdaq-genoteerde NXP Semiconductors. Of dat iedereen zich bij een verffabrikant meer kan voorstellen dan een chip-producent. Of het is gewoon een bekendere naam.

Hoe dan ook...

 

 

Hoop doet leven

Cijfermatig en ook fundamenteel is het toch gek. We maken ons druk om een verffabriek, terwijl de twee Philips spin-offs ASML en NXP samen goed zijn voor zo'n 100 miljard euro aan waarde. Dat is de werkelijke slagkracht van de NV Nederland in plaats van AkzoNobel dat klaar lijkt met ondernemen. 

Nee, NXP haalt voornamelijk de pers met verontwaardiging over CEO Rick Clemmer - naar goed IEX gebruik: Rick Clemmert - die zichzelf heeft binnen- en opgewerkt bij het concern, omdat hij honderden miljoenen opstrijkt bij deze deal. Ja, dat is idioot veel, maar er zijn meer en belangrijker belangen. 

Clemmert kan nog wel eens met veel meer centjes aan de haal gaan, want à 110 dollar per aandeel gaat bieder Qualcomm het Nijmeegse chipbedrijf niet binnen trekken? U hebt het bericht gezien, voor de zoveelste keer verlengen de Amerikanen hun bod met een paar weken. Slechts 12,5% is nog maar aangemeld.

Het koersenbord en grafiek onderschrijven dit. De koers plakt en schurkt zo dicht als mogelijk is tegen dat bod van 110 dollar aan. Was de boel al in kannen en kruiken en een hamerstuk, dan zou de koers een verticale streep zijn zo rond 105 à 107,50 dollar. U ziet echter dat hoop doet leven.

 

 

Hoger bod?

Even uitleg tussendoor: de reden dat de koers altijd iets onder een bod staat, is dat het weken, zelfs maanden en soms zelfs meer dan een jaar duurt, voordat u uw geld daadwerkelijk op uw rekening hebt. Tot die tijd is uw belegging dood geld, hebt u renteverlies en vandaar altijd die lichte korting op het bod.

En zo kom ik alweer uit bij de vergelijking van NXP met AkzoNobel, want waar CEO Ton Büchner ijsjes aan eigen personeel uitdeelde, staat onze vriend Clemmert bij wijze van spreken voor het hoofdkantoor van Qualcomm in Californië heuse Magnums uit te delen. Want NXP uit Havana aan de Waal wil zo graag.

Het is aan u om te bedenken of Qualcomm dieper in de buidel gaat tasten. Is voor iedereen gissen. Vraag is of het concern het wil en er tijd voor heeft. Het ligt bijvoorbeeld in de clinch met ene Apple. Daarom probeer ik een sigarendoosberekening te maken van de mogelijke downside, als Qualcomm zich terugtrekt.

Daarvoor kijk ik wat de benchmark van NXP presteerde sinds 27 september 2016. Weliswaar is het bod van 27 oktober, maar een maandje eerder werd al duidelijk dat er iets in de lucht hing. Kortom, op basis van de waan van de dag gaat NXP in theorie terug naar 95 dollar als het niet door gaat. Voor wat het waard is. 

Iemand nog een Magnum?

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. The Ugly 30 juni 2017 10:54
    Verdomd goed verhaal mijnheer Kamp.
    Ja, high tech is niet belangrijk voor NL: verfbussen afvullen en transporteren met diesel vrachtauto's, dat is de toekomst !
    O ja, ook geen linkse pers of politiek gehoord over de laatste 2 geplande overnames door Philips in de VS; zielig voor die arme werknemers daar.
    Ook "VVD"er Kamp niet gehoord. Die is inmiddels aardig geinfecteerd door de samenwerking net de PvdA; Links lullen en rechts (Audi) zakken vullen. Geen familie hoop ik ?
  2. ton1947 30 juni 2017 20:12
    NXP, wie kent het niet. In 2006 werd Philips Semiconductors opgekocht en werd daarmee NXP. In Nijmegen stonden toen 5 fabrieken en er werkten 4500 mensen. Daarna is gesaneerd. In 2017 staat er nog 1 fabriek en werken er 2500 mensen. Tel uit wat daarvan over 10 jaar nog over is. Moeten we daar als Nederland nou blij mee zijn? Weg high tech werkgelegenheid. Wat rest is enkel zilverlingen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links