Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Internationale verzwakkingen

TA:  Internationale verzwakkingen

De AEX wist gisteren opnieuw zijn jaartop iets te verhogen maar staat daarin vrijwel alleen. Bijna alle andere indices zien we steeds verder verzwakken en vooral Europese indices staan op een belangrijk keerpunt voor de komende weken. Een aantal Amerikaanse indices en de Nikkei gaven al eerder een verzwakking aan in het technische beeld voor de komende weken.  

De bewegingsruimte in de AEX wordt steeds kleiner. De AEX weet daarbij wel de opwaartse druk intact te houden. De verkleinende handelsruimte komt enerzijds door de horizontale weerstandszone van 519 – 521 en anderzijds door de sinds december oplopende bodemlijn.

Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag alweer bij 513,10 en loopt wekelijks ongeveer 3,5 punt op. Er zal dus in de komende dagen/week een uitbraak moeten worden geforceerd. Kijkend naar de technische indicatoren en de situatie in veel andere indices (die verder verzwakken), lijkt een structurele opwaartse doorbraak minder kansrijk. 

 

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Toch zal in de AEX pas een duidelijke verzwakking in de grafiek zelf optreden zodra de genoemde stijgende bodemlijn neerwaarts wordt gebroken. Deze startte in december bij de bodem van 445,65 en loopt langs de januari-bodem van 476,70 en de februari-bodem van 491.

Ook in de afgelopen weken ondernam de AEX enkele pogingen om deze opgaande bodemlijn te testen, maar elke poging werd snel opgevangen met een opwaartse beweging. Door het grote aantal raakpunten is dit inmiddels een belangrijke en krachtige opgaande bodemlijn geworden. 

Laatste test

De bodem in december bij 445,65 was de laatste test van de sinds februari 2016 stijgende middellangetermijnbodemlijn. Deze startte toen bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van 378,50 en kent inmiddels een viertal belangrijke hogere bodems/raakpunten.

Vanaf dit laatste raakpunt bij 445,65 in december is de AEX in het kortetermijnbeeld steeds verder gaan versteilen. Elke neerwaartse verzwakking die hierna optrad werd snel weer opgeheven. Dit zien we vaker in een zeer euforische markt.

De bekendste verzwakking was de neerwaartse doorbraak eind januari onder de horizontale steun van 480,40. Deze neerwaartse doorbraak duurde toen slechts 2 dagen en zorgde uiteindelijk voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem bij 476,70.

De meest steile opgaande bodemlijn startte bij de februari-bodem van 491. Deze opgaande beweging werd uiteindelijk neerwaarts gebroken waarbij de contouren destijds zichtbaar waren van een stijgende wig. Het is nu de vraag hoelang en hoever deze euforische markt, met daarbij een dalend volume, zal worden volgehouden.

Mijn langetermijndoel voor de 2e helft van dit jaar ligt bij de top uit 2007 van 564, maar de weg hiernaartoe zal nog wel gepaard gaan met meerdere correctieve bewegingen. 

Wat bij doorbraak 519-521?

Zonder duidelijke verbeteringen in andere indices is het de vraag wat de AEX bij een eventuele structurele doorbraak op slotbasis van de zone 519 -521 zal doen. In dat scenario is de kans aanwezig dat een verder opwaarts vervolg in deze euforische markt zal plaatsvinden richting een stijgende toppenlijn van nu 527,20 tot een oude horizontale weerstand bij 531.

Buiten de verzwakkingen in andere indices zien we nog steeds de nodige risico’s in de AEX zelf. Zo staan de technische indicatoren neerwaarts gericht. De RSI brak een stijgende wig enige tijd geleden en heeft in de afgelopen weken opnieuw negatieve divergentie laten zien.

Ook de MACD vormde een negatieve crossing en in het langere beeld is een dalende tendens te zien. Verder is de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde nog steeds zeer groot. De laatste keer dat we een dergelijke afstand tussen de koers en dit gemiddelde zagen was in 2015, destijds met de topvorming in de zone 505 – 510. Zolang echter de genoemde stijgende bodemlijn niet wordt gebroken, blijft de euforische markt intact. 

Eerste steunpunt bij 513

Het eerste steunpunt ligt nu dus bij de stijgende bodemlijn van 513,20. Daaronder verzwakt het technische beeld en lijkt de 1e correctieve beweging te kunnen starten. Weerstand ligt nu bij de zone 519 – 521 waarbij de jaartop momenteel is te vinden bij 520,30.

De eerder gevormde toppatronen (bearish engulfings) in de afgelopen weken zijn nog steeds geldig, ondanks de kortstondige intraday-doorbraken. Als we kijken naar de andere indices dan zien we duidelijke verdere verslechteringen in de Nikkei en de S&P 500. 

 

Daggrafiek S&P
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zij braken al onder hun stijgende bodemlijnen sinds eind vorig jaar en hebben een nieuwe dalende tendens ingezet. De DAX testte recent zijn all-time high, wat een zware weerstand is. Hij laat ook een patroon van lagere topjes zien en brak gisteren voor het eerst (intraday) onder zijn sinds december stijgende bodemlijn.

 

Daggrafiek DAX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Een vervolg in de komende dagen zorgt voor een duidelijke verzwakking. De STOXX Europe 600 heeft inmiddels een dubbele top gevormd en staat ook tegen de vergelijkbare stijgende bodemlijn aan te drukken. Kortom, de risico’s en de verzwakkingen in de internationale indices nemen steeds verder toe als startsein voor de 1e correctie van dit jaar. 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

191 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 april 2017 08:45
    Goedemorgen allemaal,
    Het zonnetje schijnt heerlijk hier in het zuiden.
    De aex en de dax kleuren ook vrolijk, maar wie lang nog ?
    Ach ja Siemens en Bombardier , ze werken trouwens al 30 jaar samen.
    Vandaag maar eens paasgeschenken voor het jonge grut inslagen voor het weekend.
    Leuke dag nog .
  2. [verwijderd] 12 april 2017 08:45
    Tijd voor poezie. Lieve Bas, het is alweer een paar weken geleden dat ik zo mijn openingszin begon. Tijdens j afwezigheid vorige week werd de TA-analyse gedaan door majesteit Rob, niet de broer van Willem.
    Rob zijn analyses waren, hoe zal ik het tikken, lekker leesvoer. Weinig negatief en 360graden anders dan wat ik al maanden lees dat we gaan corrigeren. Als j het niet erg vind stem ik dit jaar op Rob wbt de Gouden Stier. Ik denk dat j j dojo kwijt bent Bas. Was ist passiert mein freund?
    Hussel j mikado stokken even nog keer en tell me what do u see now?
  3. [verwijderd] 12 april 2017 09:08
    Waarom denk je dat er iets veranderd is? Degenen die hier al langer zitten zeggen dat ie nooit goed voorspeld heeft. Hij denkt dat het ergens heen gaat, gebeurt niet, hij houdt maar vol en vol en vol in die richting, uiteraard gebeurt het dan een keer en dan is het 'zie je wel' Eigenlijk typeert dat de hele beurs wel, één grote onzin waar praktisch iedereen verliest, sommigen snel, bij anderen duurt het even maar dan toch een keer.. hee hoe kan dat nou? Het was toch allemaal met weinig risico?
  4. Henk Snaph 12 april 2017 09:14
    quote:

    Rode Tomaat schreef op 12 april 2017 08:45:

    Tijd voor poezie. Lieve Bas, het is alweer een paar weken geleden dat ik zo mijn openingszin begon. Tijdens j afwezigheid vorige week werd de TA-analyse gedaan door majesteit Rob, niet de broer van Willem.
    Rob zijn analyses waren, hoe zal ik het tikken, lekker leesvoer. Weinig negatief en 360graden anders dan wat ik al maanden lees dat we gaan corrigeren. Als j het niet erg vind stem ik dit jaar op Rob wbt de Gouden Stier. Ik denk dat j j dojo kwijt bent Bas. Was ist passiert mein freund?
    Hussel j mikado stokken even nog keer en tell me what do u see now?
    Rode tomaat, 360 graden anders is dus het zelfde.
191 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links