Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

The A-team

Untitled Document ABN Amro wordt overgenomen, ASML geeft de aandeelhouders een klein miljard euro terug en Ahold keert kapitaal uit van 1,89 euro per gewoon aandeel. Wordt de AEX soms afgewerkt op alfabetische volgorde?

Dan kan, want ook Akzo Nobel heeft haar kassa goed gevuld na de verkoop van Organon. Enfin, hoe het de koers van ABN Amro verging, is inmiddels zelfs bekend bij hen die niets met de beurs van doen willen hebben.

ASML steeg gisteren 5% op de aankondiging en ook Aholds actie legde de koers geen windeieren. Actie en spektakel.

Ik kreeg deze week veel mails in verband met de uitkering van Ahold. De hamvraag was: wat zijn de gevolgen voor de opties? Daarom trek ik nu wat rekenwerk uit de hoge hoed met de aandelenoptiecontracten (AH en AHO) van Koninklijke Ahold.

Ahold
Ahold heeft een kapitaalsuitkering aangekondigd en een omgekeerde aandelensplitsing. Het concern betaalt 1,89 euro per gewoon aandeel terug. De reversed split-verhouding bepaalt ze op een later tijdstip. De datum van effectuering van de kapitaalsuitkering wordt ook nader bekend gemaakt na de aandeelhoudersvergadering.

De contracten worden aangepast door middel van de ratiomethode en worden vervolgens genoteerd op de nieuwe Ahold aandelen. De aanpassingsratio wordt berekend op basis van de slotkoers van het gewone aandeel op de handelsdag voorafgaand aan de effectieve datum, zoals u aan onderstaande rekensom afleest:

Tegemoet komen
Individuele aandelenopties:

  • Contractgrootte
    Na het sluiten van de handel op de handelsdag voorafgaand aan de effectieve datum wordt de contractgrootte van de contracten gedeeld door de ratio.

  • Uitoefenprijzen
    Na het sluiten van de handel op de handelsdag voorafgaand aan de effectieve datum worden de uitoefenprijzen van de contracten vermenigvuldigd met de ratio.

    Beleggers kunnen bij ASML een vergelijkbare actie verwachten. Euronext komt hen netjes tegemoet met allerlei aanpassingen. Nog even ter memorie: ASML doet een kapitaaluitkering van 2,04 euro per gewoon aandeel en een reversed stocksplit waarbij aandeelhouders acht nieuwe aandelen krijgen voor iedere negen oude.

    Speel gratis mee met de Optiecompetitie 2007!
    Leer beter beleggen en win een volledig verzorgde golfreis naar de Algarve.


    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jerry de Leeuw heeft op het moment van publiceren geen positie in de genoemde aandelen en opties. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Gerelateerd

    Reacties

    6 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 1 juni 2007 13:28
      Ok, conclusie.... de ratio verandert dus, maar het aantal contracten blijft identiek.
      Bij portfolio met een 1:1 verhouding van aandelen en geschreven callopties is deze verhouding dus 0,8:1 na de reverse split (aannemende dat deze 5:4 zal zijn). In principe moeten er dus aandelen worden bijgekocht om de calls volledig gedekt te houden.

      Correct me if I'm wrong....!
    2. [verwijderd] 1 juni 2007 21:57
      Lijkt mij logisch als de koers stijgt boven de 9,45 en de reverse stock split wordt uitgevoerd dan verliest men geld.
      Ongeveer twintig procent van de aandelen worden in mindering gebracht tegen een koers van 9,45.
      Dus als de koers hoger ligt voor de reverse stock split lokt dat verkoop acties uit.
      Omgekeerd natuurlijk ook als de koers lager ligt dan 9,45 zal men uiteindelijk kopen.
    6 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links