Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Heftig weekje!

Vooruitblik: Heftig weekje!

 

Na deze week zit eigenlijk het AEX KW4-cijferseizoen er al weer op. Hoewel tweederde van de bedrijven nog moet doorkomen, heeft na deze week tweederde van het indexgewicht gerapporteerd. Deze namen hebben we dan gehad en die grutter zit ik tussen haakjes, omdat het alleen omzet was:

  • ASML: 9,3% gewicht
  • (Ahold Delhaize): 5,7%
  • Philips: 5,8%
  • Unilever: 12,8%

Deze week komen daar bij:

  • Royal Dutch Shell: 15,7%
  • ING: 11,8%
  • Unibail-Rodamco: 4,7%
  • KPN: 2,1%

Wacht eens even, was het niet de laatste vrijdag van januari dat Euronext de jaarlijkse herweging van AEX, AMX en AScX per maart vaststelde? Ik meen het wel, maar volgens de laatste indexregels gebeurt dit de laatste vrijdag van februari, ofwel dit jaar op het slot van de 24e. Als er al iets gebeurt...

Behr.nl houdt de theoretische indices bij en het ziet er naar uit dat we dit jaar geen wijzingen krijgen:

 

 

Druk weekje

Dat zien we over een maandje wel, eerst deze week doorkomen. Het is de drukste van dit kwartaal, want er komt me toch een zooitje data op ons af, niet normaal. In vogelvlucht de belangrijkste items. Klapperrr van de Week zijn voor ons Nederlanders de cijfers van De Koninklijke:

  • KW4-cijfers bij ons dus van Royal Dutch Shell, ING, KPN, Unibal-Rodamco, Wereldhave, WDP (en NXP Semiconductors)
  • In de VS zijn er Apple, Amazon, Facebook, ExxonMobil, Pfizer, Merck, Manpower (let op uw uitzenders) en Harley-Davidson (consumentenvertrouwen!)
  • In Europa zijn dat Deutsche Bank, Daimler, Roche, Siemens, Bankia en Vodafone
  • Fed-rentebesluit. De consensus gaat voor 96% uit van een non-event. Pas voor juni is een kwartje verhoging ingeprijsd. Er is geen persconferentie en er zijn geen nieuwe economische ramingen
  • Payroll Report, ofwel de Amerikaanse werkgelegenheid in januari. Nog altijd de moeder aller macro's, voorafgegaan woensdag door het ADP arbeidsmarktrapport januari
  • Inkoopmanagersindices januari, met als boegbeeld de Amerikaanse ISM Manufacturing Index. Deze cijfers duiden als geen ander het economisch momentum. Beter dan het EU BBP KW4 dat ook deze week uitkomt, want dat is een oud cijfer
  • Inflatie Duitsland januari: 2,0% op jaarbasis?
  • BoJ en BoE nemen ook rentebesluiten
  • China is de hele week dicht in verband met nieuwjaar. Dat doen ze goed die Chinezen. Heel gezond, één keer per jaar die poppenkast genaamd beurs een weekje op slot. Kan iedereen rustig over zijn of haar zonden nadenken :-)

Het Fed rentebesluit is een non-event, tenzij er hints zijn dat de centrale bank meer of sneller gaat verhogen in verband met de oplopende inflatie. Lijkt me sterk, want voorzitter Janet Yellen houdt niet van verrassingen en dan waren er wel hints geweest. Het Payroll Report moet echt afwijken van de verwachting voor vuurwerk.

Apple, Amazon en Facebook kunnen de brede markt beïnvloeden, als hun koersen fors reageren op hun rapportages. Apple verliest langzaam haar mojo (?), Amazon zit nu ook in de scheepvaart (!) en mijn vrouw schold gisteren de hele dag op Facebook, omdat het haar niet lukte een advertentie te plaatsen :-) 

Geen data uit ons land, maar Corné heeft nog wel een mooi grafiekje:  

 

 

Shell, ING KPN en Unibail

Genoeg, we gaan eerst kijken naar onze fondsen die rapporteren. Laat ik deze grafiekjes maar weer nemen. U ziet koers, winst per aandeel, dividend per aandeel en huidige koerswinstverhouding. U ziet in één oogopslag het probleen bij Royal Dutch Shell: veel te weinig winst en een veel te hoog dividend.

Gelet op de olieprijs is KW4 weer niet om over naar huis te schrijven, maak u geen illusies. Olies heeft minimaal een olieprijs van 60 dollar nodig voor een beetje gezonde winst. Kijken wat het bedrijf voor outlook afgeeft en hoe het staat met besparingen of investeringen en desinvesteringen. 

 

 

Aan ING is fraai te zien wat voor puinhoop het was en hoe Jan Hommen en nu Ralph Hamers de boel weer op de rails hebben gekregen. Komt er echter weer een saneringronde aan? Kijk niet raar op, want als er één bank zich bewust is dat ze dure overhead heeft en van de fintech revolutie is ING het wel.

 

 

De cijfers van KPN zij zo volatiel, dat zelfs Reuters Datastream er geen touw meer aan vast kan knopen. Wel is nog goed te zien hoe het bedrijf jarenlang te veel dividend betaalde, totdat... 

 

 

Dit zijn de cijfers, zoals ik ze uit Reuters Eikon vis. Omzet, winst, marges en waaderingen vliegen alle kanten uit, maar als ik ze goed lees, zijn de verwachingen een stuk stabieler. Vooral beter ook. 

 

 

 

Soms een belrondje gehouden, KPN...? De analisten weten er ook geen raad mee, want de afgelopen weken waren er opvallend veel adviezen en koersdoelen en dan ook nog in alle soorten en maten. Hoe dan ook, het fonds is aan de prijs. 

 

 

Tot slot Unibail-Rodamco, wat een lekkere strakke lijntjes, zeg. De winst mag wel weer eens wat omhoog. Aantrekkende economie en bestedingen zijn goed voor het fonds en de rentestijging slecht, ofwel kom maar op met die outlook. 

 

 

Wat verder nog ter tafel komt

Verder is er eigenlijk nog geen nieuws dit weekend. Wel zit DNB-president Klaas Knot bij Buitenhof als ik dit tik. Ze zijn er erger, maar Klaas is vrij havikkerig. Kijk maar:

 

 

Veel belangrijker voor ons? Intussen aan de overkant:

 

 

Barron's denkt heel anders. Let wel, dit is een koersdoel voor 2025. Het is ook niet zozeer een voorspelling als wel fair value uitrekenen.

 

 

Niettemin schrok ik gisteren toch even van deze cover. Voor deze ene keer krijgt Zero Hedge van mij een plekje in een blog van mij. Gefeliciteerd trouwens Tyler Durden en co met jullie achtjarig jubileum. Opdat jullie nog maar lang tegen de bullmarket in mogen plassen :-)

 

 

Niettemin zijn Barron's covers berucht:

 

 

Ook op fondsniveau en toevallig komt dit bedrijf deze week langs:

 

 

Kiek op de Grafiek

Tot slot mijn rondje langs de velden. De AEX pendelt dit jaar tussen 480,53 en 489,91, ofwel saaiwaarts. Cijfers en outlooks vallen dit KW4-rondje ook niet mee en wellicht is meer nodig voor opwaarts potentieel. De boel kan ook nog dalen, omdat winsten en economie niet doorpakken. Of omdat het kan. Kan ook nog.

Alles kan op de beurs.

 

 

De AEX herbeleggingsindex saaiwaarts vrolijk mee met de prijsindex, maar houdt all time high 1530,11 in het vizier. Komende weken trouwens de eerste ex-(kwartaal)dividenden van Unies en Olies. 

 

 

De AEX VIX Index (volatiliteit) ligt als een grizzly beer stilletjes in de bosjes te wachten, tot de argeloze stier voorbij komt. Hoge indices en lage vola: hier leest u hoe u daarmee kunt handelen.

 

 

De Eurostoxx 50 is zich momenteel ook niet echt van haar bestaan bewust.

 

 

De S&P 500 lacht intussen iedereen uit. Weer een nieuwe all time high.

 

 

Na een maand prikken ging dan eindelijk die Dow Jones 20K van het bord. Nieuwe all time high ook hier en de trend is opgaand.

 

 

Dat geldt al helemaal voor de Nasdaq 100! Technologie geeft weer de toon aan.

 

 

Dan die zo belangrijke rentes, die flink stijgen door de oplopende inflatieverwachingen? Onze Nederlandse tienjaars zet in ieder geval met verve een nieuw topje neer.

 

 

De tienjarige Weltmeistertjes weten de weg naar het doel ook weer te vinden, om het maar in voetbaltermen te gooien: 

 

 

Kijk anders nog even hier. Opletten, morgen om 14:00 uur de eerste schatting van de Duitse inflatie over januari en daar kunnen de rentes op reageren.

 

 

Om een oogje in het zeil te houden bij de spreads tussen EU Noord en EU Zuid, neem ik ook de Italiaanse tienjaars Catenaccio's. Die mogen inderdaad zo langzamerhand wel met tien man in de eigen zestien gaan staan, want straks vliegt de Italiaanse begroting nog finaal uit het lood. 

 

 

De Amerikaanse rente houdt het spannend, komt er een nieuwe top of niet? De komende weken krijgen we een beeld van de eerste begroting van president Donald Trump, eind februari is zijn eerste State of the Union. Zet hij de (gouden?) geldkranen open, dan kan de rente al gaan oplopen.

Niet in beeld, maar het ding is druk in gevecht met die 35-jarige neergaande trend.

 

 

De dollar verslapt wat, maar het past binnen het korte, neergaande trendje van EUR/USD. Of moet ik zeggen dat de euro wat aan trekt? Het kan best zijn dat de markt al begint in te prijzen, dat big spender ECB na dit jaar terug in haar hok gaat met die oplopende inflatie.

 

 

De Amerikaanse schalieboeren pompen bij wat Opec uitspaart: vat ik de actualiteit zo goed samen? In ieder geval smacht de oliegrafiek naar een vers topje. En anders Shell wel.

 

 

Goud rommelt (in navolging van de dollar) maar wat aan.

 

 

Prettige zondag verder en tot morgen, tot voorbeurs. 

30 jan
00:00 Beurs van China dicht
08:00 Bankia KW4-cijfers
09:00 Spanje BBP KW4 3,0%
11:00 EU consumentenvertrouwen jan -5,0
14:00 Duitsland inflatie CPI jan -0,6% MoM
14:30 VS personal income and outlays dec 0,4% en 0,5%
16:00 VS pending home sales dece 1,2%

31 jan
00:00 Beurs van China dicht
00:30 Japan industriële productie 0,3% MoM
07:30 Bank of Japan rentebesluit
08:00 Duitsland detailhandelverkopen 0,6% MoM
08:45 Frankrijk inflatie CPI jan
09:00 Spanje inflatie CPI jan
10:00 Duitsland werkloosheid jan -5K en 6,0%
11:00 Italië inflatie PPI dec
11:00 EU inflatie CPI jan 1,5%
11:00 EU BBP KW4
14:00 Pfizer KW4-cijfers
14:00 ExxonMobil KW4-cijfers
14:00 ManPower KW4-cijfers
14:00 Harley Davidson KW4-cijfers
15:00 VS S&P Case Shiller huizenprijzenindex nov 5,0%
15:45 VS Chicago PMI jan 55,0
16:00 VS consumentenvertrouwen jan 112,5
22:30 Apple KW4-cijfers

1 feb
00:00 Beurs van China dicht
01:00 Japan manufacturing PMI jan
02:00 China manufacturing PMI jan 51.2
02:00 China non-manufacturing PMI jan
08:00 KPN KW4-cijfers
08:00 Roche KW4-cijfers
08:00 Siemens KW4-cijfers
08:00 BBVA KW4-cijfers
09:00 Nederland NEVI manufacturing PMI
09:15 Spanje manufacturing PMI jan 55,1
09:45 Italië manufacturing PMI jan 53,2
09:50 Frankrijk manufacturing PMI jan 53,4
09:55 Duitsland manufacturing PMI jan 56,3
10:00 EU manufacturing PMI jan 55,1
10:30 VK manufacturing PMI jan 56,0
14:15 VS ADP banenrapport jan 162K
15:45 VS manufacturing PMI jan
16:00 VS ISM Manufacturing Index jan 55,0
16:30 VS weekrapport olievoorraden
20:00 Fed rentebesluit
22:00 Facebook KW4-cijfers
22:00 NXP Semiconductors KW4-cijfers

2 feb
00:00 China beurs dicht
08:00 Royal Dutch Shell KW4-cijfers
08:00 ING KW4-cijfers
08:00 Nokia KW4-cijfers
08:00 Infineon KW4-cijfers
08:00 Vodafone KW4-cijfers
08:00 Ferrari KW4-cijfers
08:00 Daimler KW4-cijfers
08:00 Deutsche Bank KW4-cijfers
08:00 EU inflatie PPI dec 0,4% MoM
13:00 Bank of England rentebesluit
14:00 Merck & Co KW4-cijfers
14:30 VS jobless claims
14:30 VS productivity and costs KW4 1,0% en 2,1%
22:00 Amazon KW4-cijfers
22:00 Visa KW4-cijfers

3 feb
02:45 China Caixin manufacturing PMI jan 51,8
08:00 WDP KW4-cijfers
08:00 Wereldhave KW4-cijfers
09:15 Spanje services PMI jan
09:45 Italië services PMI jan 52,5
09:50 Frankrijk services PMI jan 53,9
09:55 Duitsland services PMI jan 53,2
10:00 EU services PMI jan 53,6
11:00 Italië inflatie CPI jan -2,0% MoM
14:30 VS Payroll Report jan 172k
15:45 VS services PMI jan
16:00 VS fabrieksorders dec 1,4%
16:00` ISM Non-Manufacturing PMI jan 557,0


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 januari 2017 15:56
    nadat frans met een bonjaskiaanse flying knee over de turnbuckle de ring in kwam, en nog voor dat de bel ging badriaans begon uit te delen. lijkt me dat we het weekje wel aankunnen.

    misschien een ideetje om politici eerst paar jaartjes brussel te laten doen, voordat ze in den haag mogen meepraten. overigens is het helemaal geen slecht idee.

    zo even kijken of ik nog wat kan meekrijgen van de holocaust herdenking.

    en daarna maar vast klaarmaken inderdaad voor morgen. dat het vonken er weer vanaf mogen spatten. maor uns kiekuh wat de dag ons mogguh mag brengen.
  2. [verwijderd] 29 januari 2017 16:08
    overigens snap ik wel dat onze klaas iets rustiger de ring in stapte. maar inderdaad, hier en daar moest ik ook een traantje wegpinken van het lachen. toch een andere rol, president van de nederlandse bank. al deelt die hier en daar ook stevig uit. laat daar geen misverstand over bestaan.
  3. [verwijderd] 29 januari 2017 19:02
    zag net wat over quands. die zijn grappig. binnenkort ook maar eens de handen uit de mouwen. zou tijd worden. laat biologie, sociologie, politicologie, taalwetenschap, psychiatrie, psychologie, neurologie, pedagogie, economie, etc etc, maar over voor de minder bedeelde op deze wereld. wordt direct arrogant, kijk nou wat je doet! door jouw domheid wordt ik gewoon arrogant. ophouden met dom zijn! zo maar even afstomen op een mislukking, zo gaan die dingen in mijn leven. yeah, winning! epic winning
  4. Marco1337 29 januari 2017 20:15
    Kijk met volle verwachting uit naar donderdag! Na de cijfers van de andere banken gezien te hebben zal Deutsche Bank ook wel met meevallende cijfers komen. Gekocht aan 11 euro met maar 1 theorie: Too big to fail. Lijkt aardig uit te komen aangezien ze alweer rond de 19 staan. Super vreemd dat niemand hier ooit over bericht btw. Een bank die meer dan 80% stijgt in 3 maanden is op zijn minst opvallend te noemen.
  5. Olie=Business 29 januari 2017 22:27
    quote:

    Brievenbus schreef op 29 januari 2017 20:45:

    KPN aan de prijs?
    Duur?
    Hoezo?
    Corne van Zeijl vindt het aandeel te duur. Tja een beetje appels met peren vergelijken. Hij vergelijkt KPN met Vodafone en Telefonica Duitsland. Maar je kunt ook gaan vergelijken met Tele2, British Telecom of Belgacom. Het is maar waar je als analist naartoe wilt. Denk dat KPN nu voor een lage instapprijs beschikbaar is.
  6. Bonost 30 januari 2017 01:16
    Wij zijn niet voor niks een maand lang saaiwaarts geweest. De markt wist lang niet wat te doen en velen zitten nog langs de kant te wachten. Maar de contouren beginnen zich te vormen. Financials sterke cijfers, maar de industrie matige cijfers met voorzichtige outlook. Welke sector gaat de overhand krijgen? Place your bets.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links