Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fugro & Fugro

Fugro houdt vandaag haar aandeelhoudersvergadering. Maandag gaat het beursfonds ex-dividend. De bodemonderzoeker doet een winstuitkering van 0,83 euro per aandeel. Dit heeft consequenties voor de optieprijzen.

Op dit moment staat het fonds ongeveer op 40 euro. Laat ik daarmee eens gaan rekenen. Wanneer u wilt beleggen in Fugro, hebt u de keuze om aandelen te kopen, maar u kunt natuurlijk ook een call aanschaffen.

De call Fugro juni 2007 28,00 euro is een eentje die precies gelijk beweegt met de koers van het aandeel. Dat komt omdat de optie deep-in-the-money is. Dat wil zeggen, de optie heeft relatief veel intrinsieke waarde.

Sterker nog, de optie heeft (bijna) geen tijdswaarde meer. Dat betekent dat de call bij een aandelenkoers van Fugro van 40,00 euro een waarde heeft van 12,00 euro.

De sommetjes
Stijgt het aandeel naar 41,00 euro, dan krijgt de call een waarde van 13,00 euro, terwijl een koersdaling van het aandeel naar 39,00 euro resulteert in een optieprijs van 11,00 euro. Zoals gezegd gaat het aandeel aanstaande maandag ex-dividend. Niet schrikken, op dat moment gaat er pardoes 0,83 euro van de aandelenkoers af.

Nu zijn er beleggers die roepen dat dit gat vaak wordt gedicht ("het dividend wordt ingelopen"), maar zo significant zijn deze verschillen absoluut niet - laat staan dat er garanties zijn. Negeer dit soort afrondingsverschillen daarom alstublieft. Wat wel een zekerheidje is, is de daling van de optiepremie als het aandeel 0,83 euro zakt.

  • Bij een koers van 39,17 euro (40,00 - 0,83) daalt de call hetzelfde bedrag. De optie heeft bij een koers van 39,17 euro een waarde van 11,17 euro (en nog een minimale hoeveelheid rente, maar dat is verwaarloosbaar voor de nu geldende achterliggende gedachte).

  • Dit betekent dat een belegger in aandelen zijn vermogen ziet dalen van 40,00 naar 39,17 euro, terwijl de optiebelegger zijn geld ziet verminderen van 12,00 naar 11,17 euro.


    Tijdsperiode grafiek: 

    0,83 en 0,83 euro
    De daling is in absolute zin in beide gevallen gelijk, namelijk 0,83 euro. Er is echter een belangrijk verschil: de belegger in aandelen is voor de daling gecompenseerd door de dividenduitkering als gevolg van zijn aandelenbezit. Opties geven daarentegen geen recht op dividend en dat houdt in dat er ook geen genoegdoening is.

    U doet er daarom verstandig aan om de optie snel uit te oefenen en het dividend op die manier binnen te fietsen, anders loopt u geld mis. Let wel op de kosten, die kunnen hoog zijn. Het dividend moet duidelijk opwegen tegen de kosten, anders is deze hele exercitie onzinnig. Bedenk bovendien dat u dan aandelen Fugro moet kopen.

    Kortom, denk goed na en reken alles goed door.


    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jerry de Leeuw heeft op het moment van publiceren geen positie in de genoemde aandelen en opties. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Gerelateerd

    Reacties

    6 Posts
    | Omlaag ↓
    1. Barbier 3 mei 2007 16:18
      Hoe dom kun je zijn... Zag hem op FTV... Als je dan toch iets mag zeggen over een aandeel... in dit geval RDS... Zorg dan dat je weet waar je over praat... Hij denk dat RDS 0.36€ dividend uitkeert, noemt dat een stijging van 40% ... Weet helemaal niet dat het dividend in dollars is..en zijn redenen voor die verhoging was dat men cash aan aandeelhouders wil uitkeren..
      Waar zijn we toch mee bezig... amateurs...
    6 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links