Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: 35 punten in december

Tijd voor een terugval in de AEX

Nog anderhalve handelsweek en dit jaar zit er op. Een jaar waarin een forse en langdurige correctieve fase werd afgesloten in februari. Dit zorgde voor de plaatsing van een zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378,50 en uiteindelijk voor het in stand blijven van de sinds 2009 stijgende langetermijntrend.

Maar het is ook het jaar geworden van een zes maanden durende zijwaartse en smalle consolidatiefase. Maar ook het jaar van het herstel waarbij een krachtige stijgende middellangetermijntrend uiteindelijk heeft gezorgd voor een herstelbeweging vanaf de bodem van ruim 100 punten.

Binnen de stijgende middellangetermijntrend die dit jaar is ontstaan zien we een duidelijke en meermaals geteste stijgende bodemlijn. Die startte bij de jaarbodem van 378,50.

  • Het eerste raakpunt werd tijdens de Brexit-correctie gevormd. Destijds viel de AEX in één dag zeer fors terug tot aan de 410 punten. Hiermee testte de AEX de oude bekende horizontale steun van 409 terug.

  • Tijdens de zijwaartse periode werden de volgende twee raakpunten gevormd bij de novemberbodem van 437,60 en de recente bodem van 445,65. Opvallend bij deze twee laatste bodems was dat er toen telkens sprake was van een terugtest tot aan het oplopende 200-daags gemiddelde.

Alleen tijdens de Trump-terugval werd de stijgende bodemlijn zeer kortstondig gebroken met een intraday-dieptepunt bij 436,40.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zeven pogingen

Binnen de grenzen van deze stijgende middellangetermijntrend was er in de periode juli tot en met begin december sprake van een zijwaartse handelsfase tussen de 458 en de 437,60.

Een smalle handelsruimte die ervoor zorgde dat het behalen van mijn volgende doel (475) niet aan het begin van de zomer maar pas in de laatste weken van dit jaar werd behaald. Deze opwaartse doelzone werd verbreed tot aan de 485.

Dit is het te berekenen Fibonacci-projectiedoel na de ontstane septembercorrectie die zorgde voor een correctie vanaf de destijds hogere jaartop van 466,20 tot aan de 437,60. In totaal waren er sinds september zeven pogingen nodig om de 458 structureel te doorbreken.

Rechte lijn

Elke poging (buiten de eerste poging toen de 466,20 op de borden werd gezet) stokte rond de 458 puntengrens. De volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend werd pas twee weken geleden gestart na de structurele doorbraak van de 458.

Inmiddels is de AEX sinds de eerste handelsdag van december 35 punten opgelopen in een rechte lijn. De bodem werd toen bij 445,65 gevormd met zowel een hammer als een bullish engulfing. Hiermee is mijn doelzone van 475 tot 485 voor het einde van het jaar ook behaald.

Wel is de euforie onder beleggers en analisten toegeslagen. Voor de komende weken worden de doelen snel en fors opwaarts bijgesteld en zelfs de meest negatief ingestelde analisten en beleggers lijken de handdoek in de ring te gooien. 

Tijd voor een terugval

Met het bereiken van de doelzone en de zeer hoge standen van de technische indicatoren (zwaar overbought) lijkt dit een interessante cocktail voor de start van een normale terugval om de markt af te koelen en een hogere bodem te vormen.

Ik blijf bij mijn mening dat een tijdelijke top in de maak is. Ik gaf in de afgelopen week al aan dat we alert moesten zijn voor de vorming van een dergelijke top in de zone 475 tot 485. Bijna dagelijks wordt de jaartop verder opgehoogd en de hoogste stand werd gisteren op de borden gezet bij 480,40.

Weerstand ligt nu bij 480,80, het te berekenen Fibonacci-niveau van 485 en de stijgende toppenlijn van 485,50. Vlak daarboven ligt nog een brede neerwaartse en openstaande gap tussen 488,40 en 493,85.

Tijdelijke top

Een test van deze gap is niet uit te sluiten in de huidige zeer euforische beurs, maar ik acht de kans groter dat binnen de zone 475 tot 485 de tijdelijke top gevormd gaat worden. We moeten dus zeer alert blijven op de vorming van toppatronen in de komende dagen.

Maar het is onmogelijk om de precieze top en omkeermoment te voorzien. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij 475 en 466,20. Maar een terugtest richting de 458 en mogelijk lager sluit ik in de komende weken zeker niet uit voor de vorming van een hogere bodem.

In de eerste helft van 2017 zie ik een voortzetting van deze stijgende middellangetermijntrend plaatsvinden tot mogelijk al boven de 510. Dit is nu het volgende richtpunt in het middellangetermijnbeeld en tevens de top van de gehele bullmarkt sinds 2009.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

263 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 december 2016 08:56
    Een vriendelijke goedemorgen allemaal,
    Ik zie het maar als een bloedrode dag met al die aanslagen weer, de oorlog van sommige moslim landen heeft zich gewoon verplaats naar ons,
    We hebben die rotzooi en veelal gelukszoekers heel gewoon en lief naar binnen gehaald.

    Dan maar die beurzen, Jelle lulde gisteravond die euro weer naar onder, dus die beurzen zullen hier vandaag wel weer positief op reageren.
    Een leuke dag allemaal.
  2. [verwijderd] 20 december 2016 09:46
    zo, de bankiers zijn volgegoid met shorts die uit paniek nog verkocht zijn en het keer even. Niemand die eens dikke winsten gaat incasseren voor veiligheid, weet nooit wat er gaat gebeuren met kerst resses.

    pas als iedereen lomng zit gaan systemen short.
    www.youtube.com/watch?v=qM5W7Xn7FiA&a...
    Droomparadijs van long gaan nu op dit moment.
    www.youtube.com/watch?v=QkPzi2RZYHc&a...
  3. rudester 20 december 2016 10:04
    Hierbij even een technische vraag:

    Ik zit nu een jaartje ongeveer op de beurs en probeer redelijk mee te liften op de adviezen van Bas en dit gaat redelijk moet ik zeggen. Ik snap alleen het opvullen van gaps nog niet helemaal. Een gap is toch het verschil tussen slotkoers en openingskoers de volgende dag? Waarom is het belangrijk om zo'n gap te testen? Wat gebeurt er dan precies? Liggen in zo'n gap dan nog orders die niet uitgevoerd zijn? En als dat zo lang geleden is, dan zijn de orders toch allang weer geannuleerd? Snap dat niet zo goed...
  4. [verwijderd] 20 december 2016 10:13
    Zolang de U.S. indexen niet corrigeren proberen "beleggers" de AEX te stuwen.
    Bas loopt nu een week te zeggen dat er een correctie te verwachten is, en uiteindelijk heeft hij met de 475 ook gelijk gekregen. Dus die correctie gaat er wel komen alleen de vraag is wanneer, en bij welke stand. Heb nog maar wat extra short gekocht AEX SL 513.
  5. [verwijderd] 20 december 2016 10:28
    quote:

    rudester schreef op 20 december 2016 10:04:

    Hierbij even een technische vraag:

    Ik zit nu een jaartje ongeveer op de beurs en probeer redelijk mee te liften op de adviezen van Bas en dit gaat redelijk moet ik zeggen. Ik snap alleen het opvullen van gaps nog niet helemaal. Een gap is toch het verschil tussen slotkoers en openingskoers de volgende dag? Waarom is het belangrijk om zo'n gap te testen? Wat gebeurt er dan precies? Liggen in zo'n gap dan nog orders die niet uitgevoerd zijn? En als dat zo lang geleden is, dan zijn de orders toch allang weer geannuleerd? Snap dat niet zo goed...
    Dan heb je een slecht jaar gehad :) Daarnaast zit niemand een rit long 35 punten uit !
  6. [verwijderd] 20 december 2016 10:33
    Stijgingen zijn fake, dalingen zijn echt, zit wel iets in maar het stijgt op de beurs en het daalt. Nu stijgt het.

    Ook waanzin dat na een eeuwigheid en ongeveer 30x fout een stijging aankondigen het eindelijk stijgt en professor doctor MBA ingenieur ir ing na 10 puntjes meteen begon te piepen dat het nu moest gaan dalen of zijwaarts bewegen. Op zich wel bewijs dat ie geen aandelen pusht maar verder..
263 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links