Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom Italië geen Brexit is

Waarom stijgt de beurs op Italiaans referendum en daalde die op Brexit?

 

Na 09:30 loopt het wel uit de koersen jongens, bralde ik voorbeurs nog tegen mijn collega's. Mis. Meteen na de eerste tik om 09:00 uur klom de AEX al en brak om 09:05 uur door die eeuwige 450 heen. Kijkt u op het bord hoe de boel er nu bij staat. Financials in de plus, euro trekt aan en ook de euro rentes stijgen weer.

Hier ziet u de AEX future, die laat het beter zien dan de index. 

 

AEX future 5 december 2016

 

 Lehman Brothers en 1929

OK, de Italiaanse beurs staat in de min, de rentes daar stijgen ook wat harder dan elders en de banken staan in de min. Dat is regelmatig zonder nieuws wel eens erger geweest. Kortom, dat was het Italiaanse referendum op de beurzen. Die zijn niet geïnteresseerd of alles was ingeprijsd. What's next? ECB donderdag, zegt u. Zou het? Eerst zien.    

Ik neem u mee naar de fotootjes van mij op deze site. Die kunnen echt niet meer, veel te oud. Ze zijn van september 2007. Echt waar, ze zijn gemaakt op die maandag toen Lehman Brothers failliet ging en de grote beurskrach begon, die pas in maart 2009 tot een einde kwam. U begrijpt waarom ik die foto's een beetje koester. Ik ben nu veel grijzer :-)   

Een enkeling wel, maar de beurzen zagen Lehman Brothers niet aankomen. Daarom hakte het er zo in. Daar zit de truc. Het is ook nooit boven water gekomen wat nou precies de trigger was die 24e oktober 1929, Black Thursday. Wat was het dat van het ene op de het andere moment de graaiende kopers in paniekerige verkopers deed veranderen?

Niemand die het weet. Maar paniek was er. U kent het uit de geschiedenisboekjes, die krach duurde uiteindelijk bijna drie jaar, waarin de Dow Jones 89% verloor en de Grote Depressie veroorzaakte. Het is nog altijd het grote schrikbeeld: een beursdaling die overslaat naar de echte economie, omdat het vertrouwen wegvalt en de hand op de knip gaat.  

Dat zag er zo uit. Die daling, hoe groot ook, was terecht. nee, die had zelfs naar nul gemoeten. Dat zie ik aan de winsten die er bij staan. Daar ga ik zo over verder.       

 

Dow Jones winsten 1929

 

Panics, Brexit en Jan Aalberts

Het geldt eigenlijk voor alle beurskrachs. De talloze Panics uit de negentiende eeuw, 1907, 1987 en noem nog een paar stevige dalingen, correcties of krachs op. Het is maar net welke definitie u daarvoor precies hanteert. Ze vielen allemaal zo maar uit de lucht. Of een op zich onbenullige gebeurtenis of cijfer bleek een trigger te zijn voor veel erger.

Zo ook dit jaar. Niemand zag Brexit aankomen en daarom reageerden de koersen als door een adder gebeten. Onverwacht en daarom nog niet ingeprijsd. Dat is ook het grote verschil nu met dat Italiaanse referendum. Die uitslag kwam niet overwacht en vandaar dat de beurzen razendsnel hiermee afrekenden. EUR/USD laat dit prachtig zien.

 

Euro dollar 5 december 2016

 

U ziet die daling vannacht op basis van de eerste exit-polls et cetera en hoe snel het er ook weer uitliep. Zelfs Brexit was, ondanks alle Armegeddon scenario's - tot het CBS aan toe! - een non-event voor de beurzen. Na een paar dagen was alles weer uitgeprijsd. Ja, misschien loopt het VK een economische dreun op, maar het land vergaat niet. 

Zo verging het alle krachs. Ondanks dat we volgens de doempredikers ten onder gingen, liepen ze uiteindelijk allemaal weer uit de koers. Gewoon, omdat bedrijven weer winst gingen maken. En daar gaat het op lange termijn op de beurs om. Ik herinner mij Jan Aalberts nog die ik een paar jaar geleden interviewde en hem naar kredietcrisis en krach vroeg:

 Onze omzet was gehalveerd. Van onze koers was driekwart ofzo af. Dat is teveel, dacht ik bij mezelf. Ik heb toen onze aandelen bijgekocht. Of hij zei, dat zijn medebestuursleden bijkochten, dat ben ik vergeten. U snapt het punt.

Daarom sluit ik af met deze prachige grafiek, die ik vaker heb gegeven, van de tot 1789 teruggerekende Dow Jones. Die bestaat officeel pas sinds 1896 en werd informeel als sinds 1886 werd berekend, maar Amerikaanse wetenschappers als Nobelprijswainnaar Robert Shiller en Jermey Siegel hebben op basis van historische data tot 1789 gerekend.

 

Dow Jones anno 1789 grafiek

 

It's all about profits, dummy!

U ziet alle ellende in de VS en de wereld die er sindsdien was en die Dow Jones stijgt per saldo maar door. En zo hoort het ook. Beurzen gaan uiteindelijk over omzetten en winsten van bedrijven en niet over polletiek. Die hele lange Dow Jones is ook van stoommachine tot iPhone en daarmee van miljoenen- tot miljardenomzetten en -winsten.

Dát laat die Dow Jones zien. Niet wie er in het Witte Huis zit. Vandaar ook dat de beurzen niet reageerden op de onverwachte verkiezing van Donald Trump? Dat zeg ik verkeerd: ze stegen er op. Misschien had dit ook de beursheadline van die dag bij wijze van spreken moeten zijn en niet Trump.  De winsten stijgen weer.

   

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. gerrit 69 5 december 2016 21:05
    quote:

    Belegger-92 schreef op 5 december 2016 16:52:

    Negeren van Brexit, negeren van Trump, negeren van Italië, USA op all-time high, bubbel.
    Dan zou de volgende grote correctie wel weer eens in october 2017 plaats kunnen vinden.
    Het negeren van problemen kan niet eindeloos doorgaan en dat ben ik wel met je eens.
    Voorlopig zal de Dow Jones eerst wel een rally maken ruim boven de 20.000
  2. forum rang 5 theo1 6 december 2016 13:07
    Niemand zag Brexit aankomen

    Nu ga ik even mijn gelijk claimen, want ik zag die brexit wel degelijk aankomen. Zoek mijn postings uit die periode maar na. En ik beweerde ook toen al dat het een politiek issue is, niet een beursissue. Dus dat het voor de beurs niet veel impact zou hebben, had ik óók correct zien aankomen.

    En ik had dus óók al de vrijdag ervoor gepost dat Renzi het referendum zou verliezen, én dat ik daar niet op ga speculeren op de beurs, omdat de beurs op het gebeuren zelf net zo goed omhoog kan gaan als omlaag.

    Je moet een onderscheid maken tussen politieke gebeurtenissen, economische gebeurtenissen en beursgebeurtenissen. Die hebben niet perse met elkaar te maken. Zo staat volgens mij nergens geschreven dat de beurs omlaag moet als er in de VS een president wordt gekozen waar men in Europa niet zo happy mee is. En ook niet als de Italiaanse regering een referendum verliest oid.
  3. [verwijderd] 6 december 2016 13:10
    ik denk dat iedereen verwachtte dat de euro dollar naar pari zou gaan en dat gebeurde niet. kortom veel shorters werden uit de markt gezet omdat verwachting niet uit kwam. daarom ook de indexen hoger.

    fundamenteel verwacht ik dalingen maar ta heeft nog een golf omhoog te gaan. als draghi wat gaat zeggen donderdag een top of juist ene doorbraak omhoog. rond die 7 dec zit een cycli punt voor mij.
  4. [verwijderd] 6 december 2016 13:12
    de argumenten die ik hier hoor zij juist vooral het vooraf iets aan kondigen. dat wil men horen niet achteraf want dan ken je er niets aan verdienen. Ik snap ook wel dat het niet makkelijk is... ;-)

    euro dollar lijkt een dubbele bodem gezet te hebben?
    en dat geldt ook een beetje voor goud, de laatste daling was aardig snel.
  5. gam gam 6 december 2016 21:30
    Ja klopt helemaal wat theo1 zegt over dingen zien aankomen. Zie ook onze postings van 2 Dec toen ik vroeg of hij nog een trade ging doen op Renzi.
    Zelfde verhaal voor mij, politiek gedoe is iets wat je overkomt, niet iets waar je echt op kan inspelen.
    Had wel het gevoel maandag dat de euro in de lucht gehouden werd (ECB?!).
    En $BRK vandaag alltimehigh, hoera!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links