Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Trio ING, BoM & BoA

Untitled Document

De perikelen rondom ABN Amro duren voort. Telkens wanneer je denkt dat het hoogtepunt is bereikt, komt er weer een nieuws gerucht in de markt. Dit maal is ING aan de beurt, ook zijn zou een deel van de taart willen.

Net als Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland lijkt ING klare noten te spelen in een triootje. Samen met Bank of America (BoA) en Bank of Montreal (BoM) wil de bank-verzekeraar een vette kluif naar zich toetrekken.

In de markt wordt zelfs gesuggereerd dat zij 45 euro kunnen bieden, terwijl ABN Amro nu zo'n 10 euro lager staat. Daarmee lijkt de rek er nog niet uit.

Waarom bieden ineens al die partijen nu de hoofdprijs en wilde niemand de boel oprapen toen ABN Amro tot voor kort als een sneu geval rond de 20 euro dobberde? Dat zit 'm in meerdere zaken. Met name het opknipeffect weegt zwaar.

Uitknijpen
Dat is dan ook de reden dat partijen nu samenwerken. Wanneer ING slechts dat deel van ABN Amro kan verwerven dat voor haar interessant is, kan zij daar ook meer voor betalen. Zodra er immers precies op dat vlak schaalvoordelen worden behaald biedt dit perspectief. Maar er is meer aan de hand volgens mij.

De markt (ING, Fortis et cetera) laat een concurrent niet graag overnemen door een andere partij. Zeker niet door een buitenlandse indringer. Dit zorgt voor nieuwe concurrentie en dat is ongewenst. Door zelf het deel over te nemen dat betrekking heeft op de thuismarkt kunnen ze zelfs concurrentie uitschakelen. Dat is heel wat waard.



Tijdsperiode grafiek: 

Ei leggen en broeden
Verder is het altijd nog zo dat een bod van Fortis of ING andere bieders dwingt om diep in de buidel te tasten, willen zij kans maken. Mochten die partijen er toch in slagen om ABN Amro over te nemen, dan hebben zij zoveel betaald dat zij voorlopig zijn uitgeteld. Biedingen van Fortis en ING zijn daarom ook manieren om concurrenten uit te knijpen.

Toch lijkt mij 45 euro niet realistisch. Mocht dit bedrag toch op het bord komen, dan zou ik graag een putje ING willen aanschaffen. Tot die tijd lijken calls ABN Amro het beste alternatief. De mei 38,00 call ligt met 0,65 euro voor het oprapen. Leggen en er op gaan zitten broeden dus.

Mei komt eraan. De nesteldrang viert hoogtij. Welk ei legt u?


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jerry de Leeuw heeft op het moment van publiceren geen positie in de genoemde aandelen en opties. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links