Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Voortzetting trend

AEX weer richting 457 tot 458

De laatste drie handelsdagen zijn er enorme bewegingen op de aandelenmarkten na de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook afgelopen vrijdag was er sprake van een beweging van ruim 8 indexpunten over de dag heen. Toch hebben deze bewegingen nog niet gezorgd voor een verandering van mijn opinie.

Kijkend naar de laatste weken is er sprake van een brede zijwaartse trendontwikkeling. Pas een doorbraak buiten de grenzen van deze bandbreedte zorgt voor de volgende fase.

Ik ga er vanuit dat de stijgende middellangetermijntrend wordt voortgezet met een structurele beweging boven de zone 457 tot 458. Deze zone ligt al sinds april boven de markt. De toenmalige jaartop werd bij 458 geplaatst na een krachtige opgaande beweging van ongeveer 80 punten in slechts enkele weken tijd.

Drie doorbraken

In de afgelopen twee maanden ondernam de AEX meerdere pogingen om deze zone opwaarts te breken, maar deze doorbraken duurden telkens zeer kort. Alleen begin september vond een langer durende doorbraak plaats waarbij de jaartop werd verhoogd naar 466,20.

Vanuit het niets werd toen bij deze top een correctie gestart. Ondanks mijn toenmalige verwachting van een verdere stijging naar de 475, topte de index hier ongeveer 9 punten onder. Hierna vonden nog drie kortstondige doorbraken door 458 plaats, die meestal één tot hooguit twee dagen duurden.

Afgelopen donderdag was de meest recente doorbraak, een intraday-beweging met een intraday-top bij 459,60. Een dag later noteerde de AEX alweer rond de 445 punten. Toch blijf ik bij mijn mening dat de ondertoon in de AEX positief is alleen duurt de brede zijwaartse handelsfase erg lang.

Ik acht de kans nog steeds groot dat een volgende opwaartse fase in de stijgende middellangetermijntrend wordt gestart en de AEX zijn jaartoppen verder kan verhogen richting het einde van dit jaar.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Versterking bodem

Mijn volgende doel blijft onveranderd liggen bij 475 tot 485. Hier liggen:

  • de top van november vorig jaar
  • het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de septembercorrectie (van 466,20 naar 437,60)

De meest recente correctie was vorige week, de Trump-correctie die dezelfde dag nog ruimschoots werd goedgemaakt. Er waren dit jaar twee grotere events die zorgden voor een dergelijke kortstondige correctie, de Brexit in juni en de Trump-uitverkiezing van vorige week.

De zeer kortstondige neerwaartse doorbraak van de drievoudige bodemzone van 437,60 tot 438 van vorige week zie ik als overshoot en verdere versterking van deze bodemzone. De AEX vormde toen een bodem bij 436,40 maar sloot die dag in de plus, een enorme opwaartse candlestick werd er die dag gevormd.

Een structureel meerdaags slot onder de 437,60 zorgt voor een verzwakking van de stijgende middellangetermijntrend en creëert meer neerwaartse ruimte. Dit is echter niet mijn uitgangspunt. Er is nu een viervoudige bodemzone gevormd.

Stijende bodemlijn

Vooralsnog laat ik de stijgende bodemlijn langs de bodems van 378,50, 410 en 437,60 liggen, ondanks de overshoot afgelopen woensdag hier intraday onder. Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 441,50 en ligt hiermee ongeveer gelijk aan het oplopende 200-daags gemiddelde.

Hierboven ligt verder nog de voormalige dubbele bodem bij 442,70. De belangrijkste steunzone ligt bij 437,60 tot 438. Met de terugval van afgelopen vrijdag werd de stijgende bodemlijn (sinds februari) opnieuw bijna opgezocht.

Ik acht de kans opnieuw groot op een draai in de markt waarna de druk op de 457 tot 458 weer kan worden opgevoerd. Onderliggende weerstand ligt alleen nog bij het 50-daags gemiddelde van nu 451,50.

Saaiwaarts

De hoge volatiliteit van de laatste drie dagen zal in de komende dagen gestaag kunnen afnemen, maar uiteindelijk is binnen de huidige zijwaartse grenzen een opwaartse doorbraak van 458 noodzakelijk om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend te starten.

En zolang dat niet gebeurt, blijft er sprake van een brede saaiwaartse markt.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

657 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 33 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 november 2016 08:49
    quote:

    easy56 schreef op 14 november 2016 08:47:

    video.iex.nl/Beleggen-Video/27935/Eno...

    Enorme neerwaartse risico’s aandelenmarkten
    is een collega van Bas bij de ING. Onbegrijpelijk dat twee analisten van DEZELFDE bank 2 totaal verschillende visies hebben. Je zal maar klant zijn...
  2. [verwijderd] 14 november 2016 08:51
    quote:

    MickBe schreef op 14 november 2016 08:49:

    [...]

    is een collega van Bas bij de ING. Onbegrijpelijk dat twee analisten van DEZELFDE bank 2 totaal verschillende visies hebben. Je zal maar klant zijn...
    daar had ik het dus over ik begrijp dat gewoon niet zelfde grafiek totaal ander idee
  3. forum rang 7 handyman6 14 november 2016 09:00
    Goeiemorgen.Vd Akker heeft ook mijn voorkeur,want die ziet de rising wedge/wigformatie ook en noemt de crossing!
    Voor onze eigen columnist hierro is het altijd krachtig omhoog ,moet je dus instappen,en is de downside meestal beperkt,kortom een onafgebroken koopadvies voor piet partikulier.Dat hebben we toch wel door of niet?
    Mijn bescheiden mening hoor.H6
657 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 33 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links