Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fantasie in Wessanen

Fantasie in Wessanen

Even kort gekeken naar Wessanen. De koers van de biologische voedingspecialist ligt er al tijden gezond bij, maar maakt het bedrijf optisch gezien redelijk duur.

De winst per aandeel voor dit jaar zal, zo is de verwachting, uitkomen op 0,38 euro. Dat maakt een koerswinstverhouding van 33. Dat is zelfs voor een voedingsleverancier hoog. Kijk even mee naar de peers, vergelijkbare bedrijven in dezelfde sector. Klik voor groot. 

 

 

Wessanen wordt gekocht op de groei, en die groei maakt het nog steeds waar. Tot afgelopen kwartaal in ieder geval wel, en als ik zo nu en dan op mijn zaterdagse boodschappenlijstje kijk heb ik niet t idee dat die groei al afvlakt. 

De grafieken

Even een paar leuke grafieken van Wessanen. U kent de geschiedenis met Bols, de problemen die het de jaren daarna ondervond toen het maar niet van de Amerikaanse tak afkwam, en vervolgens de periode van bloei, nadat het groeipad van de gezonde voeding werd gekozen. 

We beginnen met de 20-jarige grafiek. Geen oude koeien vandaag, die 20 euro is nog ver weg, maar t schiet inmiddels toch al aardig op:

 

 

Dan de laatste 5 jaar even bekeken. De turnaround is ingezet, en het vertrouwen komt langzaam, maar zeker, terug.  

 

 

Dit jaar is het hard gegaan. We begonnen op 9,35 euro en staan inmiddels op een winst van 37%. Zat ook nog een klein dividendje in, als ik het wel heb.  

 

 

Het is moeilijk in de hoofden kijken van de kopers van de afgelopen tijd. Misschien dat de magere omzetontwikkelingen bij grote jongens als Danone en Unilever wat leven in de brouwerij brengt. Ook Nestle gaf vandaag een omzetwaarschuwing af. 

Als dat soort partijen hun omzetgroei willen waarmaken moeten ze omzet bijkopen. Dan is Wessanen natuurlijk een lekker hapje. Eigenlijk wilde Wessanen zelf op overnamepad, om op die manier te groeien. 

Dat zou ook mooi kunnen met deze koers, want met eigen aandelen betalen kan prima op deze manier. Maar tot nog toe heeft het maar weinig omzet via acquisities kunnen toevoegen. Eten of gegeten worden, dat is de kwestie. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links