Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Centrale stoorzenders

Centrale banken verstoren de marktwerking.

Het is opvallend hoeveel waarschuwingen beleggers dagelijks op zich af krijgen. Als u googlet op "crash" en "stocks" worden in 0,37 seconden 86,4 miljoen zoekresultaten bereikt.

Wordt u niet bang van Why Marc Faber is calling for an ugly stock-market crash— again. Of anders: A Stock Market Crash Is Coming, These Ominous Technical Signs Reveal. In alle gevallen komt het er op neer dat het risico van een crash levensgroot is, wat de achterliggende oorzaak dan ook is.

Ik neem in het algemeen dit soort waarschuwingen met een korreltje zout. Crashes komen niet vaak voor, en als het al gebeurt is het doorgaans volkomen onverwacht.

U kunt het best elke dag rekening houden met de mogelijkheid van zeer ongunstige marktomstandigheden, en daar uw portefeuille op inrichten. Dat is beter dan plots in de war te raken door dit soort waarschuwingen, waarvan er op termijn altijd wel één uitkomt.

Marktverstoorders

Onlangs gaf Axel Weber, CEO van UBS en voormalig bestuurslid van de ECB, een waarschuwing die in bovenstaande categorie past. Er is echter wel reden hem serieus te nemen. Wat houdt Weber de belegger voor?

Volgens de UBS-topman staat de belegger voor een situatie zonder precedent. Binnen één dag kan jaren aan behaald rendement worden weggeslagen. Volgens Weber spelen centrale banken in deze een slechte rol. Zij verstoren de markten door hun ruime monetaire politiek en opkoopprogramma's.

De daaruit voortvloeiende onnatuurlijk lage rente maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk, de andere beleggingscategorieën juist te prijzen. Weber heeft gelijk. De rente is de basis van de prijsvorming en waardering van alle andere beleggingscategorieën.

Waardering niet marktconform I

Ik geef een voorbeeld. Het aandeel Unilever wordt nu verhandeld op, bij een prijs van 41 euro, ongeveer 22 keer de verwachte winst. Dat lijkt vrij hoog, maar het risicovrije alternatief, een belegging in langlopende staatsleningen, levert nauwelijks rendement op.

Dan is de keuze voor een risicodragend aandeel, met een dividend van ruim 3%, sneller gemaakt.

Wat zou de prijs van het aandeel Unilever zijn als de rente niet in de buurt van de 0% schommelde, maar bijvoorbeeld op 3% zou staan? Dat weet niemand, maar het zou in ieder geval om een (veel) lagere prijs gaan.

Dat betekent dat voor het aandeel Unilever nu een prijs wordt betaald waarvan niemand een goede indicatie heeft van de werkelijke (markt)waarde. Eenvoudigweg omdat de rente geen marktprijs is, maar monopolistisch door de centrale banken is bepaald.

Waardering niet marktconform II

De door de markt tot stand gekomen rente zou een heel andere zijn dan de nu fungerende tarieven. In dit kader is het interessant om de lijn door te trekken naar de pensioenfondsen. Ook daar wordt de waarde, in dit geval de verplichtingen, bepaalt op basis van de actuele marktrente.

Maar net als bij aandelen is de waardering niet marktconform, omdat de rente door de ECB eenzijdig is bepaald, waarbij het marktmechanisme is uitgeschakeld. Op basis van die verkeerde waardering wordt wel beleid vastgesteld in de vorm van pensioenkortingen en premieverhogingen.

Een ander negatief gevolg van het rentebeleid is dat beleggers worden geprikkeld naar risicodragende beleggingen te zoeken, waar ze onvoldoende verstand van hebben. Weber vergelijkt dit met de situatie in 2007-2008, toen beleggers ook producten aanschaften waar ze de werking en risico's niet van snapten.

Op zoek naar risico's

Natuurlijk wordt de belegger niet gedwongen deze risico's op te zoeken. Maar wat moet u als risicomijdende belegger met een voorkeur voor Nederlandse staatsobligaties? Neem bijvoorbeeld de iShares Netherlands Government Bond ETF, met als onderliggende index bijna alle Nederlandse staatsobligaties.

Het gemiddelde rendement van de staatsleningen in deze ETF is minus 0,13%, en de gemiddelde resterende looptijd 9,7 jaar. Dat betekent dat u bijna tien jaar lang jaarlijks 0,13% verliest op deze risicomijdende belegging. Daarnaast moet u jaarlijks ook nog 0,2% aan ETF-kosten betalen.

Die bizar lage rente kan alleen maar tot stand komen op basis van achterliggende centrale(bank)krachten en werkt in alle opzichten marktontwrichtend. 

ECB-verbod

Onlangs gaf minister Dijsselbloem aan te overwegen een reclameverbod in te stellen op zeer risicovolle beleggingsproducten. Onervaren beleggers zouden in de verleiding kunnen komen risico's aan te gaan die ze niet kennen en ook niet kunnen dragen.

Zo langzamerhand zou je de ECB hetzelfde als aanbieders van risicovolle producten kunnen verwijten.

Beleggers worden verleid ongewenste risico's aan te gaan die ze niet kunnen en willen dragen. Dat doen zij bovendien in een markt waar de prijsvorming van risicodragende producten is bepaald op basis van een onnatuurlijke niet marktconforme rente.

ECB is verantwoordelijk

Ik ben niet van de afdeling Crashes en Paniek. Onzekerheden zijn er altijd geweest, en de belegger moet altijd rekening houden met schokbewegingen op de beurs. Die onzekerheid is zelfs de basis voor een mooi rendementsperspectief op lange termijn.

Maar het beleid van de ECB, en andere centrale banken, heeft wel een situatie gecreëerd waarin de markt voor een lange tijd is uitgeschakeld met betrekking tot de rentevorming. Niemand weet wat er gebeurt als de rente op termijn weer zijn eigen weg gaat.

De centrale banken dragen in deze een zware verantwoordelijkheid voor de gevolgen van het huidige beleid.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Ed Verbeek 12 oktober 2016 12:12
    Marcel: "Niemand weet wat er gebeurt als de rente op termijn weer zijn eigen weg gaat."
    ???
    Iedereen weet dan de rente dan weer omhoog gaat,
    want iedereen weet dat de rente nu zo laag -tot negatief- staat,
    uitsluitend door het ingrijpen van de centrale banken.

    En ook kan iedereen bedenken wat er gebeurt als de rente weer omhoog gaat.......
  2. [verwijderd] 12 oktober 2016 12:15
    Gezien de huidige staat van de EU kan men politici als risico-dragend zien: Brexit was een gevolg van een ongelukkige samenloop van omstandigheden waarop een politica verkeerd reageerde en Farage ermee aan de haal ging. Vervolgens stapt Farage om lucratieve aanbiedingen in de wacht te slepen. De rente is bizar en het beste lijkt me om niet aan één kant vd boot te gaan staan, diversiteit aan reacties op die bizarheid.
  3. serieus 12 oktober 2016 13:13
    Tijdens het symposium "grip op je vermogen" liet Coen Teulings ons zien dat de rente al jarenlang in een downtrend zit, met als verklaring de demografische ontwikkeling. De vergrijzing zorgt er voor dat we nog heel veel jaren kunnen rekenen op een lage rente. Zelfs als de centrale banken de rente niet langer zouden drukken, zou deze nog laag blijven door de enorme hoeveelheid geld dat vanuit de vergrijzing beschikbaar is en komt.
    Het lijkt mij dat je als belegger er verstandig aan doet hier rekening mee te houden.
  4. forum rang 5 theo1 12 oktober 2016 15:04
    quote:

    serieus schreef op 12 oktober 2016 13:13:

    Tijdens het symposium "grip op je vermogen" liet Coen Teulings ons zien dat de rente al jarenlang in een downtrend zit, met als verklaring de demografische ontwikkeling. De vergrijzing zorgt er voor dat we nog heel veel jaren kunnen rekenen op een lage rente. Zelfs als de centrale banken de rente niet langer zouden drukken, zou deze nog laag blijven door de enorme hoeveelheid geld dat vanuit de vergrijzing beschikbaar is en komt.
    Het lijkt mij dat je als belegger er verstandig aan doet hier rekening mee te houden.
    Coen Teulings roept dat al tijden. Zijn theorie is: er zijn veel ouderen die voor hun pensioen sparen. Dat schept een grote vraag naar staatsobligaties die er niet zijn. Daardoor is de rente dus zo laag. Zijn remedie: zorg dat er genoeg aanbod van staatsobligaties is. Dat kan alleen door de staatsschuld hoog op te laten lopen. Volgens de theorie-Teulings heeft zelfs Japan nog een veel te lage staatsschuld: het land is dusdanig vergrijsd, en Japanners sparen zoveel, dat er nog altijd teveel vraag is naar staatsobligaties, ondanks een schuld van 2 x het BBP.

    Ik heb daar zelf eigenlijk twee problemen mee:
    1- Teulings gaat er impliciet vanuit dat er niks anders is dan staatsobligaties. Alle pensioenbesparingen genereren in zijn wereld automatisch vraag naar staatsobligaties. Volgens mij zijn er meer dingen om in te beleggen. Het Noorse fonds is bijvoorbeeld vrij groot en zit echt niet alleen staatsobligaties op te kopen.
    2- Staatsobligaties zijn niet alleen maar papiertjes die je verkoopt: er zit een aflosverplichting aan vast, of in ieder geval een herfinancieringsverplichting. Wat als de trend omkeert? Als al die vergrijsde Japanners echt met pensioen zijn en niet meer sparen, maar interen op hun vermogen. Dan valt de vraag weg, maar zit de staat nog wel met een enorme schuld, die moet worden geherfinancierd. Voor hogere rentes, want anders raak je dat papier niet kwijt. Dat verplettert de begroting als de schuld zo hoog is. Daar hoor ik Teulings niet over. Moet de staat op dat moment maar gewoon bankroet gaan en al die beleggers in staatsobligaties berooid achterlaten?

    Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat Marcel Tak hierover denkt.
  5. Maan Arkenbosch 12 oktober 2016 18:50
    Psychologisch is Draghi/ECB de grootste schuldige in het negatieve rente drama.Uitsluiten om de PIGGS van goedkoop drukpers geld te voorzien.Als de bubbel klapt, en de €. stort in, dan gaat de E.U. weer over op een andere munt of de €.U. landen gaan terug naar hun eigen munt.De pensioenfondsen en spaarders blijven op het slachtveld achter met waardeloos papieren geld.Sociale onrust is voorgeprogrammeerd. Door deze onrust ontstaat een chaotische lacune, waarvan Rusland misbruik kan maken. Dan is de NWO/Bilderberg droom voorbij.Als de banken weinig krediet verstrekken springen rijke particulieren en pensioenen fondsen massaal in dat gat. Op dat moment wordt de de risico-premie, welke nu niet het geval is, ingecalculeerd en gaat de lange rente omhoog.De knoflook landen met hun slechte banken haken het eerst af.Onrendabele ondernemingen vallen dan om en de beurspret is voorbij.De vraag is hoe het met de lange herfinancieringen verder gaat.Edelmetalen blijven actueel!!!
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links