Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nu bier of straks pensioen?

Nu bier of straks pensioen?

 

Zijn jullie al uit bed jongens en meisjes? Ja, dit stukje is eigenlijk bedoeld voor de Groningse studenten voor wie ik vorige week voor de Stichting R!sk een presentatie hield over zelf lang, langer en langst beleggen. Ik kan hier op IEX uw hulp en adviezen echter goed gebruiken, want u hebt altijd input. Vandaar plenair.

Ik zeg altijd zo: ik kan u in één minuut vertellen wat u moet doen en daarna uren en dagen uitleggen wat u dan aan het doen bent en vooral wat uw geld aan het doen is. Gaat ie:

Open een broker account,  koop iedere maand voor hetzelfde bedrag het Vanguard World Fund of de iShares World Tracker... en kijk over veertig jaar maar eens weer

Dit is natuurlijk wel heel kort door de bocht, maar hier op IEX begrijpt u onmiddelijk waar het om gaat. In jargon heet dit middelen en het is gewoon simpel, saai en zo goedkoop mogelijk en met zo min mogelijk risico's langzaam een mooi vermogen opbouwen. Want wij weten dat Vadertje Tijd uiteindelijk voor rendement zorgt.

Samengestelde interest weet u wel: the greatest force in the universe, zoals Albert Einstein het betitelde. Op papier en in excel ziet dat er zo uit. Na een jaar of dertig komt er een vliegwiel op gang, niet normaal. Vandaar ook dat het veel belangrijker is hoe lang u belegt dan waarin en hoe. U kunt niet jong genoeg beginnen.

Gewoon beginnen

 

 

Zelf ben ik hier op mijn 37e mee begonnen en dat is te laat. Vandaar mijn advies aan jongelui om meteen te beginnen. Desnoods met een paar tientjes per maand in een tracker. Maak je waarschijnlijk geen rendement door kosten, maar je went wel aan stijgen en dalen! En dat vind ik echt een onderbelicht aspect aan de beurs.

We weten allemaal hoeveel nachtrust en zenuwen het kost, voordat we een beetje gewend zijn aan koersschommelingen. Met klein bier beginnen kan je later veel geld schelen, omdat je geen domme dingen doet omdat je in paniek bent. Voor sommigen die verslaafd zijn aan volatiele items went het nooit, maar dat is een keuze.

Goed, in de beurspraktijk zag dit Excel-sheet er in de afgelopen twee eeuwen zo uit. Deze grafiek heb ik al heel wat keertjes gegeven op IEX en in presentaties en die maakt wat mij betreft de meest beurspraat volledig overbodig. Op lange termijn zorgen aandelen - en dan vooral het dividend - pas echt voor vermogensgroei.

 

Gesneden koek vor de gemiddelde IEX'ers, maar die boodschap viel de studenten niet mee. Eigenlijk niet op koersen letten, niet in- en uitstappen, maar gewoon altijd in goede en slechte tijden beleggen, was een boodschap die er moeilijk in gaat. Logisch misschien, de meeste beurspresentaties gaan daar juist uitsluitend over.

Zo niet middelen en dat is het gemakkelijke en tegelijkertijd het moeilijke eraan. Met maandelijks beleggen, net zo eenvoudig als automatisch sparen, hoeft u de beurs niet te volgen en hoeft u er ook geen mening over en visie op te hebben. Sterker nog, het mag niet eens! Moelijk. Laat staan om het decennia lang vol te houden.

Mijn porto

Enfin, ik had de studenten beloofd met wat titels te komen. Mijn eigen portfeuille staat hier gewoon op de site, maar die raad ik niemand aan. Ik lees er nog mijn eigen leercurve aan af, want ik heb alles met mijn eigen geld geleerd in de harde beurspraktijk (2008-2009!) van alledag. Gewoon te veel (dure) titels. Waar zit mijn geld in?

Ja, dit is even andere koek dan zo'n Vindicat lijstje. hé? :-)

  • Vanguard World Fund
  • Skagen Global
  • Carmignac Investissement
  • BNP Obam
  • Pimco Bond
  • Pimco High Yield

Paar opmerkingen hierover.

  • Het gros van mijn vermogen zit in Vanguard, zowel in mijn eigen porto bij Binck Fundcoach als bij Brand New Day. Alles om fiscale redenen (helaas, dit is Nederland). Bij Binck betaal ik nu belasting, bij BND mag ik het aftrekken en betaal ik pas tax als mijn vermogen daar vrij komt
  • Skagen Global, BNP Obam en Carmignac zijn fondsen die ik kocht toen ik ruim tien jaar geleden ook nog achter de koerswinst aanholde. Obam koop ik al lang niet meer bij en over die andere twee twijfel ik al jaren. Ik gok (mijn domheid) dat ik nog een keer koerswinst maak en dan doe ik ze weg
  • Mijn bondjes (waar ik eigenlijk gelet op mijn leeftijd van 48 zwaar onderwogen in ben) blijf ik bijkopen. Ja, de obligatiemarkt is een bubbel... maar misschien duurt die nog decennia, weet ik veel

Als ik nu een porto zou samenstellen zou ik alleen Vanguard World Fund en Vanguard Global Bond Fund nemen. Klaar. Want als u zo lang volgens deze manier belegt, let u op het volgende:

  • Kosten: liefst zo laag mogelijk
  • Risico: naar keuze. Ik kan heel chique over de zeven risicofactoren beginnen, maar houdt het gewoon over hoog, laag, gemiddeld, boven- en ondergemiddeld, zoals de AFM ook doet
  • Dividend en rente: zorg dat u het krijgt of dat het inbegrepen is, want op lange termijn moet u het hier van hebben
  • Rendement: geen idee! Pak die grafiek van Siegel er bij om te zien wat u statistich gezien mag verwachten, maar geen recht op hebt. Oh, als het echt fout gaat in dertig à vijftig jaar ofzo? Kan, maar dan zijn denk ik uw beleggingen uw laatste zorg, want dan hebt u wel iets anders aan uw hoofd, want dan bent u aan het overleven

Goed, wat adviseer ik die studenten nou om voor porto samen te stellen voor minimaal twintig en liefst zo veel mogelijk jaren, als ze nu al gaan beleggen of straks bij hun eerste baan?

Aandelen

Vanguard World Fund of iShares World ETF (beide gebaseerd op MSCI World Index). Bij iedere broker verkrijgbaar. Wie zich prettiger voelt bij bijvoorbeeld het Robeco Fonds, of wereldwijde huisfondsen van onze banken moet dat vooral doen. Betaalt u wat meer, maar als u daar beter van slaapt...

Wie liever alleen in Nederland belegt, raad ik de Think! AEX tracker aan. De AEX is aantrekkelijk vanwege het dividend en bij deze ETF hoeft u geen dividendbelasting te betalen.

Zo kan u ook kiezen voor Europese, Amerikaanse, emerging markets (opkomende markten) of een ander thema, maar zelf zie ik daar het nut niet van in. Levert meestal per saldo door de jaren heen wel extra volatiliteit in de porto, maar geen dito rendement op.

Obligaties

Kies ook een Vanguard fonds, de iShares tracker, of Pimco. In ieder geval staatsobligaties en eventueel ook die van bedrijven. Let ook hier op de kosten en zorg dat het product in zogenaamd investment grade papier zit. Dat zijn gewoon de betere landen en bedrijven Wel zo veilig.

Vastgoed

Apart vastgoed vind ik zelf niet nodig (vastgoedaandelen bewegen altijd gewoon met aandelen mee), zeker niet als u een eigen huis hebt of die van plan bent te gaan kopen. Exposure zat naar stenen toe zo.

U ziet het, in principe kunt u het met twee titels af. Nog één ding. Formeel moet u wel ieder jaar herwegen, ofwel wat aandelen en obligaties bij- of verkopen. Een mooie methode is 100 minus uw leeftijd. Dat is het percentage aandelen dat u aanhoudt in aandelen. Uiteraard kunt u hier ook naar hartelust mee knoeien.

OK, beste studenten, ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Zien jullie? Ik heb het weer niet over rendement gehad :-) Komt vanzelf, als het huiswerk maar op orde is. Dat zal zelfs de kortst spelende handelaar nog bevestigen! Tot slot nog twee extra's, ik heb mijn collega's Nick en Nico ook gevraagd voor zo'n porto:

Nick (23)

  • 40% Een wereldindexfonds of ETF: iShares, Vanguard of een huisfonds naar keuze
  • 30% Een S&P 500 indexfonds of ETF: Vanguard 500 Index Fund of Vanguard S&P 500 ETF.
  • 20% Een ETF op de DAX of Duitsland: iShares MSCI Germany ETF of Recon Capital DAX Germany ETF
  • 10% Think AEX UCITS ETF

Dit zijn alleen aandelen! Ga je nog herwegen, Nick? Ja, tot mijn 50e beleg ik uitsluitend in aandelen en herweeg ik ieder jaar naar deze percentages toe. Na mijn vijfigste ruil ik ieder jaar zo'n 5% van mijn porto in voor staatsobligaties. Beetje aafhankelijk van de koersen.

U ziet het, net als ik zelf een tikje creatief met middelen speel, doet Nick dat ook. Zal ons beursfanaten in het bloed zitten en er leiden vele wegen naar Rome. Beleggen is persoonlijk maatwerk en als u zich maar aan uw eigen afspraken houdt. Er is zelfs een sluiproute naar Rome en die bewandelt mijn collega Nico Inberg.

Nico (49)

  • Think Global Equity UCITS ETF

Een titeltje maar, Nico! En gespreid in de tijd kopen. Koop voor een vast bedrag, dan koop je wat meer als de beurs laag staat, en wat minder bij hogere koersen.

Ga jij niet herwegen van aandelen naar obligaties? Alleen als ik het geld nodig heb. Dat is voor iedereen persoonlijk. Volgens mij ben je dan te laat, maar misschien hebt u tegen die tijd zoveel vermogen vergaard dat het niet meer uit maakt. OK Koffiekamer, kom maar op met jullie suggesties! Ik ben benieuwd, altijd leerzaam.

Oh ja, ga mij niet om de oren slaan - ik ken u! - dat Binck Fundcoach te duur is, of dat het allemaal nog wat scherper, meaner & leaner kan. Weet ik. Ik wil rustig, goed en veilig beleggen, hoef geen outperformance of het wedstrijdje rendement brallen in de kroeg te winnen. Verder mag u mij geheel afzagen :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 27 september 2016 16:17
    Zelf ben ik niet zo'n fan van ETF's. Je krijgt alle troep ook mee. En volgens mij is het best wel te doen om de ergste ellende te vermijden, hoewel je hoe dan ook wel eens mis zal zitten. Hier laat ik het bij wat betreft ETF's, want ik heb geen zin om die discussie nog een keer te voeren.

    Obligaties zie ik niks in in deze markt. Volgens mij koop je obligaties voor de rente. En als de rente (bijna) 0 is, is er dus geen reden die dingen te hebben. En zelfs als de rente hoger is, is meestal ook de inflatie hoger. Obligaties moet je kopen bij een dalende inflatie, niet bij een stijgende inflatie. Ik zie niet in hoe de inflatie nog (veel) lager kan dan die nu is. Dus hier doe ik niks mee. Nooit gedaan ook en ik heb niet het gevoel dat ik veel gemist heb.

    Herwegen doe ik alleen passief, door niet bij te kopen in een aandeel dat overwogen is geraakt. Waarom zou ik mijn grootste successen gaan verkopen? Lekker laten doorgaan met outperformen. Zou ik een kwart van mijn HAL moeten verkopen, omdat ze het te goed doen. Bekijk het. Van der Vorm is ook overwogen in HAL en die doet het best goed lijkt me.

    Ik heb ook een huis. Maar dat zijn residentiële stenen in Nederland. Waarom zou ik dan niet mogen beleggen in datacentra in de VS? Goede vastgoedaandelen zijn redelijk stabiel en geven een goed dividend. Geen reden om ze te negeren.

    En verder moet kwaliteit voorop staan en moet je zo weinig mogelijk transacties maken. Ik heb dit jaar nog geen transactie gemaakt. Dat is ook weer uitzonderlijk moet ik zeggen, maar niemand verplicht je om iedere dag tig keer te handelen.
  2. [verwijderd] 27 september 2016 16:44
    Helemaal mee eens. Dit is ook exact mijn aanpak.
    Wel toevallig dat ik dit blog nu tref, aangezien dit misschien mijn eerste keer is dit kwartaal dat ik hier kijk...

    Maar vooruit mijn lijstje en uitgangspunten:
    - Allocatie, allocatie en allocatie
    - Zo min mogelijk kosten maken
    - Zo min mogelijk dividend lekkage
    - Thema's: Duurzaamheid, Robotics en Healtcare/Vergrijzing

    Think Global Equity 35%
    Think Sustainability 15%
    Think Obl Gov 15%
    Think Obl Corp 20%
    Think High Dividend 15%

    Leeftijd: 36 jaar
    Maandelijks vast bedrag

    De oplettende lezer merkt dus dat ik nog geen thema positie heb in Robotics en Healtcare/Vergrijzing. Komt nog wel, doe ik van de bonus.
  3. pro-zen 27 september 2016 17:54
    Ik probeer het met een porto van een 6-tal NL dividendaandelen (vastgoed, energie, food, ing diensten, verzekeringen, off shore) die ik compleet met rust laat, het dividend doet de rest en daar koop ik jaarlijks van bij en dat voor minimaal de komende 20 jaar. de enige transactie is dus bijkopen van het dividend.

    Daarnaast koop ik nog maandelijks bij in:
    Think aex etf
    Think global equity etf
    Think total markets defensive

    PS ik ben 39 jaar, en wil tot minimaal mijn 65ste door.

    Daarnaast heb ik ook nog een kleine porto waar ik wat offensiever mee beleg in aandelen / opties maar dat is voor pensioen beleggen minder interessant.
  4. forum rang 6 !@#$!@! 27 september 2016 17:55
    quote:

    hansfl schreef op 27 september 2016 17:01:

    Als iedereen denkt dat je kan leven van aandelen, dat is pensioen, kun je de klok er op gelijk zetten dat het op een gegeven moment niet meer gaat. Wanneer dat dan is weet ik ook niet.
    Dus als iedereen denkt dat je als eigenaar van een bedrijf geld kan verdienen om van te leven, dan gaat er een moment komen dat dat niet meer gaat ??
  5. [verwijderd] 27 september 2016 18:03
    quote:

    !@#$!@! schreef op 27 september 2016 17:55:

    [...]

    Dus als iedereen denkt dat je als eigenaar van een bedrijf geld kan verdienen om van te leven, dan gaat er een moment komen dat dat niet meer gaat ??
    Waarom, dat is toch iets heel anders, toegevoegde waarde creëren, aandelen is een systeem waarbij iedereen probeert de ander erbij te naaien, kun je niet vergelijken. Maar doe jij aandelen als je daar in gelooft.
  6. forum rang 4 holenbeer 27 september 2016 21:35
    quote:

    hansfl schreef op 27 september 2016 18:03:

    [...]

    Waarom, dat is toch iets heel anders, toegevoegde waarde creëren, aandelen is een systeem waarbij iedereen probeert de ander erbij te naaien, kun je niet vergelijken. Maar doe jij aandelen als je daar in gelooft.
    sorry hoor, maar als je aandelen hebt, ben je toch gewoon eigenaar van een deel van een bedrijf? Als dat bedrijf Coca Cola is, gaan je aandelen goed zolang mensen Coke drinken?
  7. [verwijderd] 28 september 2016 14:23

    Theo 1 deze begrijp ik niet: "Obligaties moet je kopen bij een dalende inflatie, niet bij een stijgende inflatie. Ik zie niet in hoe de inflatie nog (veel) lager kan dan die nu is". Voor het overige met je eens.

    Niet dat ik veel doe in obligaties, maar ik zou juist denken: bij hoge inflatie nog hogere nominale obligatierente en dan moet je ze kopen. Stel inflatie 10% en obligatierente 12% dat ziet er dan niet verkeerd uit voor een koop als je tenminste verwacht dat die inflatie zal gaat zakken.

    Ik heb het dan niet over ontwikkelingslanden zoals Venezuela, maar denk aan bijvoorbeeld de tijden in de US met ECB-president Paul Volckert die rustig de rente naar niveaus boven de 10% bracht. Toen had je volgens mij dus lange obligaties moeten kopen.

    Arend Jan heeft trouwens ook wat gelijk. Een combinatie van jouw aanpak en de zijne lijkt me het beste afhankelijk van het type belegger dat je bent.

    Groet, Jonas
  8. forum rang 5 theo1 28 september 2016 15:36
    @jonas: rente volgt inflatie. Als de inflatie stijgt, stijgt de rente mee. Als de inflatie daalt, daalt de rente mee. Vooral als de inflatie uit de hand gaat lopen, gaan centrale banken de rente sterk verhogen om de inflatie te bedwingen. Als nu de inflatie uittopt, zal wat later ook de rente verlaagd gaan worden zodra dat mogelijk is. Een erg hoge rente is slecht voor de economie namelijk.

    Dus als je in een omgeving met structureel dalende inflatie een op dat moment bijpassende rente voor lange tijd kan vastleggen, dan kan dat zeer winstgevend zijn. Stel dat je nu nog een obligatie zou hebben met een coupon van 10%. Zou je wel blij mee zijn natuurlijk. Door de dalende inflatie, wordt de coupon ieder jaar waardevoller, in reële termen. Bovendien infleert de hoofdsom minder snel weg en verbetert ook nog eens de kredietwaardigheid van bijvoorbeeld een overheid.

    Dus ja, obligaties kopen met hoge inflatie en hoge rente is een goed moment, mits de inflatie niet nog veel hoger gaat. In de dalende trend is ideaal qua risk/reward verhouding.

    Het punt is dat op dit moment rente en inflatie zeer laag zijn en iedereen decennialang is geconditioneerd op een dalende trend in beide. Maar om die trend nog lange tijd te laten voortduren, moeten rente en inflatie structureel diep in de min komen. Verwacht jij over 20 jaar een inflatie van -6% en een rente van -7%? Ik niet. Het beste waar je met obligaties op mag rekenen is een Japan-achtig scenario met een inflatie die steeds rond de 0 schommelt en een rente iets boven 0. Dat is sappelen geblazen, met reële rendementen van misschien 1%, en daar moeten je kosten nog vanaf. De matras gaat er dan aantrekkelijk uitzien en inderdaad hamsteren Japanners veel cash.

    Natuurlijk weet je op geen enkel moment zeker dat de inflatie zal blijven dalen, maar dat soort onzekerheid heb je altijd met beleggen.

    Ik heb het inderdaad over min of meer "normale" situaties. In Venezuela-achtige omstandigheden kan de hele economie kapotgaan en loop je weer het risico op een bankroet.
  9. forum rang 5 theo1 28 september 2016 15:56
    Het probleem dat ik heb met de Arend Jan benadering is dat die is ingegeven door vuistregels die goed werken in een omgeving met structureel dalende rente en inflatie. En die omgeving hebben we nu al 30 jaar gehad, langer dan de meeste beursfiguren uit de luiers zijn. Maar stel nu dat we nu het dieptepunt van de trend zien. Dan kan het misschien nog 10 jaar duren voordat de trend echt omkeert naar stijgend, maar aan die flatline rond 0 verdien je ook geen pepernoot. En als de trend weer gaat stijgen, dan zit je met een coupon van 0 en een stijgende inflatie. Je hebt het omgekeerde effect: je hebt een te lage rente langjarig vastgelegd met als gevolg een gegarandeerd negatief rendement.

    Ik weet dat ik nu al die tijd een visie heb, maar die heeft Arend Jan impliciet ook: namelijk de visie dat de inflatie voorlopig (op een tijdschaal van meerdere jaren) niet betekenisvol gaat stijgen. Want anders gooit hij zijn geld in de sloot. Of hij heeft zoveel geld dat hij die obligaties gebruikt om nu alvast zijn budget van na zijn pensioen vast te leggen en volgens mij heeft hij dat niet. Die regel van 100 min je leeftijd in obligaties waren goud waard in de jaren '80, maar nu m.i. levensgevaarlijk. Ik ben nu 46. Dan zou ik 54% van mijn geld moeten stoppen in een asset waarvan ik niet veel meer mag verwachten dan een flatline, en potentieel een zwaar negatief rendement. Ik ben niet rijk genoeg om me dat te kunnen veroorloven. Mijn geld moet werken als ik nog voor mijn 70e met pensioen wil (en dat wil ik, liefst lang voor die tijd).

    Volgens mij zijn er op dit moment drie geldige redenen om zwaar in obligaties te zitten:
    - je hebt een toezichthouder die je daartoe verplicht. Voor ons niet van toepassing.
    - je hebt een hele sterke visie dat de inflatie nog decennialang zeer laag blijft en liefst zwaar negatief wordt. Die visie heb ik niet.
    - je bent zo rijk dat je je budget voor na je pensioen nu al kan vastleggen. Voorbeeld: je wil over 5 jaar met pensioen. Je verwacht dan €50k nodig te hebben voor je geplande leefstijl (getallen puur illustratief). Dan koop je nu alvast €50k aan obligaties die over 5 jaar aflopen. Je weet dan zeker (bankroet daargelaten) dat je in dat jaar je budget al hebt. Volgende jaren schaal je op met de verwachte inflatie en zo bouw je een ladder. Ik ben zo rijk niet, en ik vermoed de meeste lezers van deze site niet.

    Voor "normale" mensen die niet nu al dik miljonair zijn en die het nodig hebben dat hun geld werkt, zie ik dus geen geldige reden om obligaties te hebben in deze markt. Val me daar maar op aan als over x jaar blijkt dat dit nu juist het gouden moment voor obligaties was. Dat durf ik wel aan.
  10. joeps 28 september 2016 17:13
    Het is een favoriete quote van Arend-Jan, maar helaas incorrect. Er zijn geen aanwijzingen dat Einstein ooit zoiets gezegd zou hebben als "compound interest is the greatest force in the universe". Moeilijk voor te stellen dat een natuurkundige het begrip "force" op deze manier zou gebruiken.
    De eerste keer dat deze uitspraak werd toegeschreven aan Einstein is in 1976, 21 jaar na zijn dood! Zie quoteinvestigator.com/2011/10/31/comp...
  11. forum rang 5 theo1 29 september 2016 10:53
    Het zit natuurlijk wel een kern van waarheid in: samengestelde interest kan enorm krachtig worden. Maar dat is puur omdat het een exponentieel proces is. Niks bijzonders voor wie een beetje basiswiskunde kent. Wat dat betreft zou iedere middelbare scholier dat gezegd kunnen hebben. Dat soort processen hebben wel de nodige tijd nodig om op gang te komen.
  12. Met Effekt 2 oktober 2016 15:07
    quote:

    !@#$!@! schreef op 28 september 2016 12:18:

    hahaha, ja mooi he. Ik blijf mij er ook over verbazen :-)
    Kijk ik snap wel dat de meeste mensen niks snappen van de financiële markten. Maar erg grappig zijn de mensen met een zeer uitgesproken mening erover, maar dan niet eens weten wat een aandeel is hahaha.

    LOL. Dat de meeste mensen weinig snappen is te begrijpen. Maar je zou verwachten dat mensen die reageren op IEX wel iets begrijpen. En dat blijkt niet altijd zo.

    Wel een indicatie dat een collectief pensioen veiliger voor de meeste(!) deelnemers is dan een individueel pensioen. Dat beschermt mensen tegen gek gedrag (lees de TA reacties bij Bas, veel mensen die met korte out-of-the-money opties gokken).
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links