Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed zit klem

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 8 september 2016 21:21
    Een bekende en goed geanalyseerde beschrijving! Feitelijk houden de banken welke de $ uitgeleend hebben de Fed gegijzeld. Wanneer de economie wereldwijd verder inzakt en het geleende geld in $ verdampt, zijn de rapen gaar. De Aziaten en Rusland zijn al verwoed goud aan het kopen en willen geen $ meer.Mogelijk dat, zoals in het verleden, niet Lehman Brothers, maar een hele rits (grote)banken overeind gehouden moeten worden. Dan maakt het niet uit of je vrij waardeloos geld aan het loket krijgt of dat het loket dicht is.Vroeger op de kermis, zei de exploitant van de goktent:Nieuwe ronde!Nieuw dubbeltje!!
  2. putter 9 september 2016 10:37
    Als dit uitkomt dan doen de em landen het goed om te lenen in usd , een mogelijke rentestijging wordt dan ruimschoots gecompenseerd door waarde daling usd.

    Zondag is in Hangzhou de topconferentie begonnen van de G20, de twintig grootste economieën ter wereld, die een grote impact zal hebben op uw beleggingsportefeuille. Hier zal namelijk een begin worden gemaakt met de onttakeling van de dollar.

    Dat schrijft James Rickards, één van de best ingevoerde valuta- en grondstoffenexperts in de Verenigde Staten, in een bijdrage voor Daily Reckoning.

    Rickards wijst erop dat de G20-top een serie bijeenkomsten inluidt waar de naoorlogse dominantie van de dollar zal plaatsmaken voor een nieuwe wereldorde rond SDR's - special drawing rights - die een evenwichtigere verdeling weergeeft van de valuta- en machtsverhoudingen in de wereld.

    Van China, die voor het eerst de G20 mag organiseren, zal eind deze maand de nationale munt worden opgenomen in het SDR-mandje van valuta. Op 7 oktober zal het IMF zijn jaarvergadering houden, waar aanvullende stappen zullen worden besproken.

    Deze overgang van een door de dollar gedomineerd systeem naar SDR's wordt de komende vijf weken feitelijk besloten. In de komende jaren zullen deze speciale trekkingsrechten worden uitgegeven door multilaterale organisaties als de VN en de Wereldbank om projecten te financiëren in het kanter van klimaatverandering etc.

    Als dan een nieuwe liquiditeitscrisis ontstaat, zo Rickards, dan zullen op grote schaal SDR's worden uitgegeven om liquiditeit in de markt te pompen en daarmee wereldwijde inflatie te laten ontstaan. Het gevolg zal volgens hem zijn dat er een einde komt aan de hegemonie van de dollar als wereldreservevaltua.

    Rickards stelt dat ten gevolge van deze ontwikkeling de dollar in de komende jaren 50 tot 80 procent in waarde zal dalen. Een daling van de dollar zal vooral ook Europese beleggers kunnen raken die niet voor een dollarhedge hebben gekozen.

    Hij wijst erop dat bij het in 1985 afgekondigde Plaza Akkoord van New York de munt 30 procent verloor in twee jaar tijd. Bij deze ontmoeting tussen de regeringsleiders van de grootste economieën van dat moment werd besloten om de dollar te laten depreciëren door gezamenlijk op de valutamarkten in te grijpen.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links