Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Op naar Beleggië (1)

Beleggen in de Grote Belgen via het hefboomproduct turbo is verder uitgebreid. Tot voor kort kon er alleen worden geïnvesteerd in de Bel 20, KBC en Dexia, sinds vorige week ook in Agfa-Gevaert, UCB, Belgacom en Inbev.

Ik vermoed dat de rest van de aandelen uit de Bel 20 binnenkort volgen. Nu de index weer beter presteert dan de AEX is het geen gekke keuze om het aanbod uit te breiden. Belgische beleggers kunnen turbo's bijvoorbeeld kopen bij Key Trade Bank.

Door de slotkoersen op weekbasis van de Bel 20 te delen door die van de AEX, kan ik een ratioanalyse maken. Wanneer de Relatieve Sterkte Lijn (RSL - afgebeeld onder de grafiek) oploopt, presteert de Belgische index beter dan de Nederlandse.

Beter gezegd, in 2004 en begin dikte de Bel 20 meer aan dan de AEX, daarna is de koersontwikkeling min of meer met elkaar vergelijkbaar.

Bel 20: Beter dan AEX
Begin oktober brak de Bel 20 boven de vorige top uit op 3988. Dit is een koopsignaal. Zolang de koers boven 3557 punten blijft is de lange termijntrend omhoog gericht. De oude weerstand op 3988 zorgt bij een correctie voor nieuwe steun. Wat de uitbraak extra interessant maakt, is de vlucht van de RSL boven de weerstandslijn.

Kortom, de Belgische aandelenindex doet het gewoon beter dan de Nederlandse.

Agfa-Gevaert; Trendbreuk
Agfa-Gevaert was in 2005 een van de weinige aandelen die daalden. Pas begin 2006 startte in de weekgrafiek een bodemvormingsproces. De dalende weerstandslijn die elke herstelbeweging vanaf april 2005 tegenhield, werd in februari 2006 uitgenomen. Vervolgens bewoog de koers nog vier maanden lang zijwaarts tussen 17,80 en 14,00 euro.

De beleggers kregen langzaam door dat de trend aan het veranderen was. De echte, technische verbetering kwam eind juni, toen de koers boven 17,80 euro uitbrak. Voor het eerst was er sprake van een hogere top. De uitbraak werd enkele weken later aan een terugtest onderworpen. De koers zakte in de week even onder de vorige top.

Dat het sentiment veranderd was en elke dip gebruikt werd om in te stappen, bleek uit dat de kopers die week het fonds toch hoger wisten te tillen dan de openingskoers. Er werd een lange undershadow gevormd. Twee weken terug brak de koers weer uit. De trendomdraai is een feit nu en dan geldt: buy the dips.

De middellang termijn trend is stijgend, nu er hogere toppen en bodems gevormd worden. Leg uw stoploss op 17,80 euro, eerste koersdoel is 23,59 euro. De RSL van Agfa-Gevaert versus de Bel 20 laat een bodempatroon zien en het fonds laat in de komende maanden daarom waarschijnlijk een sterkere ontwikkeling laten zien dan de index.

UCB: Trerugtest?
UCB is een Belgisch biotech annex farmabedrijf. Het koersbeeld is sterk en zoals de weekgrafiek laat zien, is er een stijgende trend sinds begin 2003. Vanaf eind 2005 tot juni 2006 bewoog de koers zijwaarts tussen 43,00 en 38,25 euro. In juli brak de koers boven die consolidatie uit en overwon zonder moeite de top uit augustus 2005 op 47,00 euro.

Met die uitbraak gaf de koers een nieuw koopsignaal af en noteert zelfs boven de all time high uit 2002. De trend is duidelijk stijgend. Een terugtest van het uitbraak niveau op 47,00 euro kan aangegrepen worden om een longpositie op te bouwen. Het koerspatroon van vijf weken geleden was een lange candle en dit geeft aan dat kopers agressief kochten.

Het is daarom maar de vraag of UCB terugzakt naar het uitbraakniveau in een correctie. Breekt de koers boven 50,65 euro uit, dan wordt de trend bevestigd en kunt u een turbo longpositie opbouwen. De RSL bevindt zich nog onder de dalende weerstandslijn. UCB blijft daarom achter bij Bel 20, tenzij de dalende weerstandslijn sneuvelt.


Jaap Muns is directeur van Trade For A Living en technisch analist bij TurboTraders.nl. Hij is lid van de Amerikaanse brancheorganisatie voor Technisch Analisten, de MTA en was een van de eerste Nederlanders die de Amerikaanse businesstitel Chartered Market Technician (Erkend Technisch Analist) werd toegekend. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Uw reactie is welkom op muns@iex.nl.

Jaap Muns is technisch analist. Hij is lid van de Amerikaanse brancheorganisatie voor Technisch Analisten, de MTA en was een van de eerste Nederlanders die de Amerikaanse businesstitel Chartered Market Technician (Erkend Technisch Analist) werd toegekend. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Uw reactie is welkom op muns@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jaap Muns

Jaap Muns was een van de eerste Nederlanders die de titel van Chartered Market Technician (erkend TA-er) mocht voeren en is tevens lid van de Amerikaanse MTA. Zijn jarenlange ervaring als helicopterpiloot komt hem nog dagelijks van pas bij het bestuderen van grafieken. Als geen ander vertrouwt hij blindelings op indicatoren,...

Meer over Jaap Muns

Recente artikelen van Jaap Muns

  1. jan '06 ABN Turbo 2
  2. sep '06 TA: Zijwaarts 106
  3. sep '06 TA: Weerstand 232

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links