Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Commodity for Difference

In het kader van de grondstoffenspecial heeft u al kunnen lezen op welke manier u er in kunt beleggen met Turbo, Speeders, opties, futures en speciale producten. Het is aardig om ook eens te kijken naar CFD’s op commodities. “Wat zijn dat ook al weer?”, hoor ik u mompelen.

Ik leg het nog eens uit. Bij een contract for difference (CFD) hoeft u niet de hoofdsom te betalen bij een koop of te ontvangen bij een verkoop, maar wordt alleen het verschil in koers afgerekend.

Laat me dat even uitwerken. Stel, u heeft een CFD gekocht en het ding gaat omhoog. Dan krijgt u geld gestort. Gaat het omlaag, dan wordt er geld van uw rekening afgehaald.

Nog een voorbeeld? U verkoopt de CFD op olie en de olieprijs daalt. Dan krijgt u opnieuw geld gestort omdat u short zit. Dat is, naast de enorme hefboom het voordeel van deze instrumenten.

Hefbooming business
Je kunt eenvoudig shortposities innemen en op latere niveaus weer terugkopen. Zo kun je in tegenstelling tot diverse notes en beleggingsfondsen ook aan dalingen verdienen. Met Turbo’s kan dat ook. Het verschil tussen Turbo's en CFD’s zit hem er vooral in dat je bij CFD's niet op een vast niveau wordt uitgestopt als de markt tijdelijk tegen je visie ingaat.

Goud naar 8.000 dollar [nieuw]
Peter van Kleef
Sterke Staaltjes
Jacques Potuijt
Te gas en te ongas [nieuw]
Alles over grondstoffen en commodities
Commodity for difference [nieuw]
Frank van Dongen
Vaten, derivaten en certificaten [update]
Redactie
Twijfels over commodities
Jacques Potuijt
Verrijk uzelf met uranium
Michiel Pekelharing
Carnaval met Rio Tinto
Peter van Kleef
Commodity Aap-Note-Mies
Marcel Tak
IEX SPECIAL GRONDSTOFFEN
In opgaande markten zijn er vele producten waar je mee kunt speculeren maar in neergaande markten is het altijd moeilijk het juiste product te vinden. Met opties kan je eenvoudig zelfs met de juiste visie geld verliezen, met futures gaat het vaak heel heftig omdat je relatief grote posities moet innemen.

Zeker nu de goederentermijnmarkt een enorme rally achter zich heeft is er behoefte aan afgeleide producten zoals Turbo's en CFD’s. Vanwege die shortmogelijkheid. Hoewel je met de hefboom ook in opwaartse markten leuke dingen kon doen, hadden CFD’s erg veel concurrentie van gemakproducten. Beleggingsfondsen en structured notes en zo.

Bling bling
Maar u kent ons motto: ’There is a time to go long, a time to go short and a time to go fishing’. Het longseizoen is wel geweest. Het is ook geen visweer. Wat rest is short gaan in grondstoffen. Juist omdat de aandelenmarkten zeer heftige bewegingen omlaag hebben laten zien, zou je ook wat reactie op de economie verwachten.

Is er dan zo’n directe link tussen de beurs en de economie? Ik denk van wel, maar zelfs als u hier niet in gelooft is er nog het verhaal van de rente. De rente stijgt gestaag. Het wordt, zeker als de rentetrend doorzet, steeds minder interessant om met geleend geld te speculeren en dat treft ook de grondstoffensector.

Want gespeculeerd wordt er volop in de goederentermijnmarkt. Neem goud. We zijn echt niet meer bling bling gaan gebruiken. In elk geval niet voldoende om de enorme koersstijging te verklaren.

De olieprijs is een soortgelijk verhaal. Zeker als je in seizoensmatigheden gelooft, kunt u nu een ritje omlaag plannen.

Zoals gezegd expireren CFD’s niet als u tegen de wind in geplast hebt, maar de keerzijde is dat als u niks doet en het blijft tegen u ingaan, de verliezen wel flink op. Maar dat is inherent aan het hebben van de foute visie. Mocht u mijn betoog niet kunnen volgen, dan is er geen man overboord. Komt u dan gewoon op 6 juni naar mijn CFD-seminar.


Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschappen Today’s Beheer bv en Today's Brokers. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links