Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Revival of the fittest

Een portefeuille die gevuld is met bedrijven die stuk voor stuk met grote problemen kampen, is de nachtmerrie van veel beleggers. Toch kunnen ook chronische achterblijvers op de beurs soms rekenen op een ruime dosis belangstelling.

Het is niet alleen leuk om soms over een smeuïg schandaal te lezen, maar er valt vaak ook goed te verdienen aan deze probleemgevallen.

Getronics is sinds het dieptepunt bijna vertwintigvoudigd, terwijl de koersen van voormalige probleemgevallen zoals Corus en van Numico ook met honderden procenten omhoog zijn geschoten.

Dit soort rendementen waren voor Arnoud Diemers aanleiding om samen met Martine Paap het ABN Amro Revival Fund te starten. Eric Zuidmeer en Jarno Montella hebben later het team versterkt.

Ellende in vijf smaken
Het fonds belegt in aandelen waarvan de koers in de voorgaande twee à drie jaar is achtergebleven bij het sectorgemiddelde. Dat betekent natuurlijk niet dat zomaar alles gekocht wordt waarvan de koers maar hard genoeg is gedaald. Diemers: “Het probleem moet goed te identificeren zijn en er moet een duidelijk herstelscenario liggen.”

Om te voorkomen dat de 25 tot dertig ondernemingen in portefeuille allemaal hetzelfde soort herstelscenario hebben, wordt onderscheid gemaakt tussen vijf verschillende problemen:

  • Human Resources: bedrijfscultuur,
  • Customer: producten, merken en andere zaken met betrekking tot klanten,
  • Operational: de dagelijkse bedrijfsvoering,
  • Financial: de financiële positie,
  • Corporate: corporate governance en zaken ten aanzien van portefeuille van bedrijfsonderdelen zoals afsplitsingen en overnames

    Handen branden
    Het is van groot belang om in het oog te houden of een bedrijf vooruitgang boekt met het oplossen van de problemen en daarom wordt na een uitgebreide analyse en gesprekken met het management en met analisten voor elk aandeel in portefeuille een zogenaamde critical succes factor aangewezen.

    Alitalia is een voorbeeld van een bedrijf waar niemand zijn handen aan wil branden, maar dat wij net in portefeuille hebben genomen. Het aandeel heeft het slecht gedaan, onder andere door de competitie van low-cost carriers en de vele stakingen die de luchtvaartmaatschappij een slechte merknaam gaven”, aldus Diemers.

    Deels door dit laatste punt komt de luchtvaartmaatschappij terecht in categorie Customer. Het marktaandeel is een belangrijke graadmeter (de zogenaamde key performance indicator) in hoeverre de onderneming erin slaagt om de problemen aan te pakken en de Merkidentiteit is de critical succesfactor.

    Alitalia op koers
    Er is al een nieuw management, de balans is geherfinancierd en de grondoperaties worden afgesplitst. Bovendien zijn de bonden akkoord met het herstructureringsplan, zodat het risico op stakingen is afgenomen. Volgens Diemers is dat laatste positief voor de perceptie van het merk.

    De eerste tekenen zijn bemoedigend, want de opbrengsten per passagier vertonen al een verbetering en uiteindelijk zou Alitalia zelfs kunnen aansluiten bij de combinatie van Air France-KLM. Het is echter de vraag of het Revival Fund het aandeel dan nog in portefeuille heeft.

    “Een fonds wordt verkocht zodra het koersdoel bereikt is, of als de koers met 20% gedaald is. We mogen een bedrijf dat door deze stoploss is gezakt pas weer kopen als het nog eens met 10% gedaald is. Bij aandelen die met 20% zijn gestegen wordt wat winst afgeroomd, maar het blijft in portefeuille totdat het koersdoel wordt bereikt.

    Agressieve doelen
    De koersdoelen van het Revival Fund zijn een stuk agressiever dan de richtprijzen die beleggers gewend zijn van analisten of andere fondsen. “Dat komt doordat de aandelen waarop wij ons richten volatiel zijn. Voor Alitalia hebben wij een richtprijs van 2,20 euro, terwijl het aandeel nu 1,18 euro noteert”, zegt Diemers.

    Behalve Alitalia zijn het Duitse Medion en het Belgische AGFA-Gevaert andere nieuwkomers in portefeuille. Bovendien heeft het fonds grote posities in:

  • Indesit,
  • Casino,
  • Heineken,
  • Rentokil,
  • Provident Financial.

    Voorlopig pakt de tactiek van het Revival Fund goed uit. Sinds de oprichting in juni 2005 is de koers met ruim 18% gestegen en het fondsvermogen komt op bijna 100 miljoen euro. Op termijn moet dat stijgen naar 500 miljoen euro. “Veel ellende met potentieel dus”, benadrukt Diemers. “Verwar dit alleen niet met potentiële ellende.”


    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

  • Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Michiel Pekelharing

    Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

    Meer over Michiel Pekelharing

    Recente artikelen van Michiel Pekelharing

    1. okt '07 Emerging Mark
    2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
    3. feb '09 Dividendvalkuil 3

    Gerelateerd

    Reacties

    4 Posts
    | Omlaag ↓
    1. williamcor 22 maart 2006 15:57
      ''Voorlopig pakt de tactiek van het Revival Fund goed uit'' volgens Pekelharing. Dit zou blijken uit de met ruim 18% gestegen koers sedert juni 2005. Echter vergelijk je het met blind beleggen in de indexen BEL 20, AEX, DAX of CAC dan is er helemaal niet meer rendement gemaakt, eerder minder. Ergo, de tactiek werkt (nog?) niet.
    2. [verwijderd] 22 maart 2006 18:01
      Wat doet Heineken hier?

      Als je ellende met potentieel wilt moet je telecoms kopen en Ford en GM.

      Kijk eens hoe sommige fondsen vertienvoudigd of verdrievoudigd zijn.

      Deutsche Telekom, Belgacom, France Telecom, Telecom Italia en ga zo maar door.

      Stuk voor stuk zwaar ondergewaardeerd.

      Nu denken jullie dat Vinnie J. hier belangen in heeft, nou dat klopt.

      Ik heb mijn eigen ellendige potentieel.
    4 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links