Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Philips pact kans

Untitled Document What's in a name? De stem van de Griekse heraut Stentor had de kracht van die van vijftig mannen. Voor de goede verstaander geeft Philips met de overname van het Amerikaanse Stentor een welluidend signaal af in welke richting ze verder wil expanderen in de medische sector.

Dat doet ze niet via wilde avonturen, maar met strategische acquisities van kleine pioniers, die met een winnend product ondersteuning kunnen gebruiken van een grote broer.

Belangrijk is ook dat Philips duidelijk maakt wat ze niet wil: het Belgische Agfa-Gevaert. Met haar Picture Archiving & Communications Systems (PACS - radiologische afbeeldingen) activiteiten werkt zij aan de ontwikkeling van alternatieven om afkalvende omzet uit traditionele fotografie op te vangen.

50 miljard dollar
Interessant, maar Philips had met acquisitie van dit bedrijf veel problemen binnengehaald. De 280 miljoen dollar die ze betaalt voor Stentor is niet kinderachtig voor een bedrijf met een omzet van 50 miljoen dollar. Het is wel weer een schijntje vergeleken met de bijna 4 miljard euro die Philips minimaal voor het Belgische concern had moeten ophoesten.

De integratie en afwikkeling van te desinvesteren bedrijfsonderdelen had buitenproportioneel veel managementaandacht geëist. Aandacht die nu kan worden gericht op de synergie tussen Stentor en Philips Medical Systems. De in 1998 opgerichte onderneming ontwikkelt systemen voor de opslag en distributie van PACS.

Deze radiologische afbeeldingen zijn al zo'n tien jaar op de markt en vinden steeds bredere toepassing in de medische wereld. Binnen de healthcare IT-markt, die volgens het onderzoeksbureau Gartner in 2006 wereldwijd een omvang heeft van 50 miljard dollar, is health imaging het belangrijkste segment: verwerking, archivering en distributie van röntgenfoto's.

Eigen techniek
Aan health imaging werd in 2004 wereldwijd al een bedrag van zo'n 20 miljard dollar gespendeerd. Volgens consultant Booz Allen Hamilton kan dit bedrag dit jaar groeien tot 30 miljard dollar. Gezien de vereiste expertise op het gebied van optica, elektronica en communicatie is dit bovendien een markt waarvoor Philips goed is toegerust.

De Amsterdamse gloeilampenfabrikant is zelf al succesvol op het gebied van PACS en werd vorige maand uitgeroepen tot de Best Overall Cardiology PACS Vendor. Een segment binnen een segment, want, zoals de naam aangeeft, worden de systemen van Philips uitsluitend toegepast in de cardiologieafdelingen van ziekenhuizen.

Wat Stentor voor Philips het meest interessant maakt, is dat zij een eigen techniek heeft ontworpen om medische foto's te vertalen naar voor de computer begrijpelijke beelden. Belangrijk voordeel van de door de Amerikanen ontwikkelde techniek is dat er geen enkel kwaliteitsverlies optreedt bij de transfer van de gegevens.

Wavelets
Anders dan bij huis-tuin-en-keuken foto's worden röntgenfoto's door Stentor niet slechts in nullen en enen gecodeerd, maar gedefinieerd in golven (wavelets). Dit is een mathematische beschrijvingswijze die een zekere overeenkomst vertoont met vectorgedefinieerde tekeningen die in de ontwerpsfeer worden gebruikt.

Een ander voordeel is dat door compressie de transfersnelheid hoger ligt dan bij traditionele digitale beelden. De foto's van Stentor kunnen daardoor vier tot zestien keer zo snel over bestaande netwerken worden gedistribueerd dan die met van concurrerende PACS-systemen. Dit is het meest in het ooglopende, maar zeker niet enige synergie.

Een evenzo voor de hand liggende is dat Stentor, dat zich tot nog toe met haar systemen concentreerde op radiologieafdelingen, nu voor het eerst buiten dat beperkte toepassingsgebied kan doorbreken. Het gaat hierbij onder andere om cardiologieafdelingen, waar Philips als een belangrijke voet binnen de deur heeft.

Zesde doodsoorzaak
Stentor's nog bescheiden omzet van 50 miljoen dollar kan in de eerste jaren nauwelijks de resultatenrekening van Philips beroeren. Belangrijker is dat ze zich door deze overname weer een tree hoger in de markt voor medische systemen positioneert. Health image speelt een belangrijke rol in de diagnostiek die weer cruciaal is bij elke medische ingreep.

Dit valt niet te onderschatten. Uit recent Amerikaans onderzoek (Patient Safety in American Hospitals - Healthgrades, 2004) bleek dat medische fouten in de VS de zesde doodsoorzaak vormen. In 2004 waren er 190.000 gevallen met dodelijke afloop, waarvan circa 60% moet worden toegeschreven aan foute of te trage diagnose.

Dit rapport is als een bom ingeslagen en met de Amerikaanse claimcultuur in gedachte, behoeft het weinig betoog dat de medische wereld het Spaans benauwd heeft. Dit geeft de sector een extra motivering om in de investeringsbudgetten meer ruimte vrij te maken voor systemen, zoals die door Stentor en Philips op de markt worden gebruikt.

Pay-per-study
Volgens OTech, een in medische technologie gespecialiseerde consultant, maakt al 25% tot 30% van de Amerikaanse gezondheidsinstellingen gebruik van PACS en dit percentage is naar verwachting over twee jaren gestegen tot 65%. Dit betekent daarom goede vooruitzichten voor de combinatie Stentor/Philips.

Commercieel interessant is ook dat Stentor ziekenhuizen in staat stelt van de imaging diensten gebruikt te maken op een pay-per-study-basis, waarbij gebruikers de hoge investeringskosten van een PACS-systeem kunnen vermijden. De door Stentor voor 2006 verwachte omzetgroei van 50% wordt in belangrijke mate door deze dienst verklaard.

Die dienstverlening vormt een interessant bedrijfsmodel, waarbij de financiële kracht van Philips goed van pas komt. De aantalen waarom het gaat zijn niet kinderachtig. Vorig jaar werden alleen al in de VS 450 miljoen röntgenfoto's gemaakt à raison van 35 dollar per uitgeprint beeld. Raadpleging van een via een PACS opgevraagd beeld kost slechts 3 dollar.

Goede greep
De directe economische voordelen voor medische instellingen zijn evident, maar minstens zo belangrijker is de versnelling in het diagnostiek, de efficiënte uitwisseling van gegevens tussen medische experts en de verminderde kans op diagnosefouten. Alle voordelen zijn moeilijk te kwantificeren en nog lastiger door te rekenen in de toekomstige resultaten.

Dat Philips met de acquisitie van Stentor een goede greep heeft gedaan, lijkt ons evenwel boven twijfel verheven.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jacques Potuijt

Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

Meer over Jacques Potuijt

Recente artikelen van Jacques Potuijt

  1. jul '03 De komkommers zijn gaar
  2. jul '03 Okkerse versus Altman

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links