Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CFD mee met FvD

Untitled Document Ik heb het niet over de verspijkermanisering van ons land. Dit keer zijn het de o zo politiekcorrecte GroenLinks-politici die van zich doen spreken. Ze zijn niet veel beter dan de graaiende topmannen waar zij op afgeven. Zo is het toch, Paul Rosenmöller?

Nee, ik heb het over het pair ritueel in de lente - niet te verwarren met het paarseizoen. Eerst kijk ik alleen even op veler verzoek even naar Aalberts - hoe stond het ook alweer met mijn kwantitatieve model. Nou, mijn Aalbertsjes zijn de deur uit.

Ik heb het dividend geïncasseerd en per saldo heeft de positie mij niet veel geld gekost. Fondsen als Crucell vingen dit verliesje meer dan op. Andere posities kan ik helaas niet onthullen, want dat kan ik mijn klanten van deze portefeuille niet aandoen.

CFD met FvD
Wat ik wel mag onthullen, is dat de volatiliteit nog steeds relatief laag is, zeker gezien de forse bewegingen van de afgelopen tijd en alle macro-economische ontwikkelingen die er zijn. In Amerika is er aan de ene kant inflatie en aan de andere kant groeivertraging. Dit is een dodelijke combinatie voor aandelenkoersen.

In de afgelopen weken was de beurs zeer onvoorspelbaar. Misschien kunt u net als een hegde fund marktneutrale strategieën gebruiken, als long-short en pair trades. U koopt bijvoorbeeld een call op Ahold en een put op Unilever, of een turbo long en een turbo short op deze fondsen.

CFD's
Het mooiste is natuurlijk als u in een product kunt handelen zonder transactiekosten. Wat dacht u van Contracts For Differences, ofwel CFD's? Hoe dit product werkt, leest u in de IEX.nl Turbo & CFD Special. Ik leg het nog even snel uit: u koopt bijvoorbeeld een CFD op Philips. U hoeft de stukken niet te betalen, maar u moet wel een borg storten.

Als het aandeel stijgt, krijgt u als koper het verschil tussen uw aankoopkoers en de verkoopkoers en uw borg weer terug. Alle is geheel kosteloos. Als u negatief bent over Philips, had u ook de CFD kunnen verkopen en had u aan een daling verdiend. Een CFD werkt als een aandelen future en u kunt zowel long als short gaan.

Nono Novell
Kortom , met CFD kunt u allerlei superleuke professionele affaires opzetten. U kunt bijvoorbeeld inspelen op de out- of underperformance van een aandeel ten op zichte van een index door een indextracker te kopen en via de CFD het fonds short te gaan (underperformance). Ik neem hiervoor een Amerikaans voorbeeld.

Ik koop een tracker op de Nasdaq (de QQQ) en ik koop een CFD op Novell. U kunt deze handelsopzet inderdaad ook gewoon met gekochte aandelen en trackers doen, maar het tegenovergestelde is moeilijk, zoniet onmogelijk.

Deal for free
Nu hoor ik u hardop uw wenkbrauwen fronsen over dat handelen met CFD's gratis is. Toch is het zo. Nou, bijna dan. Bij CFD's is het zo dat als u short gaat, uw aanbieder short gaat in de aandelen. Bij het verkopen van aandelen ontvangt u geld en dit kunt uitzetten op rente en hier snoept de broker iets af.

Hij betaalt de belegger die de CFD short gaat iets minder rente. Nu is de marge per CFD verschillend, omdat als u short gaat in aandelen u ook stukken moet leveren en daarom moet u ze lenen. Daarvoor betaalt de broker leenkosten. Besef dat een broker waarschijnlijk betere rentetarieven kan vragen dan u en ik als particulier dat kunnen.

Een andere opbrengst van de broker is dat hij de kopers en verkopers van CFD's in de individuele fondsen tegenover elkaar weg kan wegstrepen en verdient aan de spread tussen bied en laat. Als u wilt weten hoe het werkt en niet uw billen wilt branden, probeer het dan eerst eens met fictief geld. Klik hier. De rest is zelfstudie.

AEX versus TNT
Gauw over naar de waan van de dag, om wat CFD-ideeën in de praktijk te brengen. Short de AEX via een indextracker (hoewel ik nu nog steeds op een correctie omhoog zit te wachten) en ga één of meerder fondsen long die er technisch goed bijliggen.

Een fonds dat een mooi beeld laat zien is TNT.

Fortis versus ABN Amro
Van de week verhoogde de Fed de rente en zo komen de banken weer in zicht. U kunt bijvoorbeeld Fortis long gaan via een CFD.

Hier tegenover kunt u weer ABN Amro weer CFD short gaan. Het tegenovergestelde kan ook, het is maar hoe u tegen de markt aankijkt.

Akzo versus DSM
Een andere pair trade is Akzo Nobel short CFD tegenover DSM long CFD.

Met pair trades hebt u geen last van de marktbewegingen en door twee fondsen uit dezelfde sector te nemen, vermijd u ook sectorrotaties. Het gaat maar om één ding: uw mening. Tot slot en full disclosure: via Todays Beheer ben ik gemachtigd in CFD's te handelen voor het Britse huis CMC.
Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille (+4,26%)
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschap Today’s Beheer bv. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links