Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kom terug, Google Desktop

Google bezorgt haar gebruikers op deze Valentijnsdag een bijzondere verrassing. Gebruikers van de Google Desktop merken dat ze zonder waarschuwing vooraf deze search engine niet meer kunnen gebruiken, om hun harddisk af te struinen op zoek naar hun bestanden.

Dat zet voor ons een behoorlijke domper op deze van liefde, genegenheid en goede intenties doortrokken dag. Het demonstreert ook hoe wij gewend - zeg maar gerust verslaafd - raken aan de steeds weer nieuwe mogelijkheden die de digitalisering ons biedt.

De uitbreiding van deze superieure search engine naar onze eigen harddisk ondergingen wij als de zoveelste aardverschuiving binnen de digitale revolutie. Wij zijn wat dat betreft de tel intussen een beetje kwijtgeraakt.

Googlen
Aan de vorige - internettelefoon via Skype - kenden we die kwalificatie pas na een jaar toe, maar de revolutionaire mogelijkheden van de Google Desktop onderkenden we direct. Niet alleen wij. Kort nadat het bedrijf in oktober vorig jaar haar nieuwe speeltje lanceerde, volgden haar concurrenten Yahoo!, Ask Jeeves en MSN Search met vergelijkbare opties.

De zoekmachine van Microsoft, die gelet op gebruikersaantallen op grote afstand staat van marktleider Google, breidde de zoekmogelijkheden zelfs uit tot foto’s, video, en geluidsbestanden. Ons vertrouwen in Google is alleen onwankelbaar en deze search engine is voor ons en het overgrote deel van de internettende PC-gebruikers the only real thing.

Google is er in geslaagd om het vocabulaire van elke taal te verrijken met een nieuw werkwoord: googlen. Of, voor de taalpuristen onder ons, koekelen of koekeloeren. Nog belangrijker is de verrijking van de mogelijkheden met informatie om te gaan. Zonder te kunnen googlen zijn wij niet opgewassen tegen de exponentiele groei van het informatieaanbod.

Achtste Wereldwonder
Google heeft zonder overdrijven onze horizon spectaculair verruimd. De ongeëvenaarde waardesprong van de onderneming is dan ook niet ongerijmd. Vanuit het niets kende de onderneming ineens een marktkapitalisatie van een slordige 50 miljard dollar nu. Microsoft had hier na haar beursgang in 1986 bijna tien jaar voor nodig…

Wat Sergey Brin en Larry Page op hun zolderkamers wrochten, is te zijner tijd, als alle consequenties ervan kunnen worden overzien, niet minder dan het Achtste Wereldwonder. Naast de reële wereld heeft zich in tien jaar tijd een virtuele genesteld die de echte kan overvleugelen. Google heeft alles in huis om de onbetwiste heerser te worden van de nieuwe.

Natuurlijk moet ook deze heerser van het nieuwe virtuele wereldrijk de strijd aangaan tegen de immer oprukkende barbaren. Hoe meer er verandert, hoe meer alles het zelfde blijft. Arnold Toynbee, de theoreticus van de historische ontwikkelingsgang, zou moeiteloos de steeds weerkerende processen van opkomst, bloei en verval op de virtuele wereld kunnen toepassen.

Rood: Nasdaq
Blauw: Google

Hackers
De barbaren beginnen bressen te slaan in de muren, die wij tegenwoordig firewalls noemen. Wie Google Desktop installeerde, zag hoe in een mum van tijd zijn harddisk in kaart werd gebracht. Documenten en emails, in ons geval 45.000, werden geïndiceerd en met dezelfde snelheid van de gewone zoekmachine in de zoekactie betrokken.

Voorgoed verloren gewaande bestanden, alle verzonden en ontvangen emails, de onbeduidendste ingevingen van weleer kwamen uit de meest onverwachte hoeken en krochten te voorschijn van het ingewikkelde systeem, waarin Windows ons gegijzeld houdt. Ons hele virtuele verleden, ook de ondeugende escapades, kwamen genadeloos aan de oppervlakte.

Het was bijna een ervaring die te vergelijken is met de film van ons leven, die wij volgens ingewijden in de laatste minuut van ons bestaan aan onze ogen voorbij zien trekken. Een openbaring, ook voor kwaadwillende hackers. Een buitenstaander die zich toegang verschaft tot deze informatie heeft immers een uniek en bijna compleet overzicht van zijn slachtoffer.

Op de knieën
Wat dacht u van beleggingsportefeuille, banksaldi en credit card transacties? Die gegevens kunnen nog zo goed verborgen en versleuteld zijn, maar bij elke raadpleging of transactie worden ze toch opgeroepen. Een systeem als Google Desktop dat alle verrichtingen gadeslaat en indiceert is niet minder dan een potentiële goudmijn voor kwaadwillenden.

Deze mogelijkheden van Google Desktop zijn door de nieuwe vandalen snel onderkend en kennelijk ook geëxploiteerd. Vandaag lijken ze Google op de knieën te krijgen. Zonder slag of stoot is het systeem uit de lucht gehaald en moeten wij, die onze verouderde opbergsystemen al bij het huisvuil neerzetten, het stellen zonder die band met ons virtuele verleden.

Wij geven de hoop niet op dat Google terugslaat. De oorlog tegen het cyberterrorisme kan een nieuwe en beslissende fase ingaan. Brin en Page kunnen zich kunnen ontwikkelen tot mythische drakendoders. Ze kunnen miljarden dollars inzetten om de strijd aan te gaan en wij hebben onze hoop op hen gesteld.

Te veel op het spel
Van Microsoft is in deze natuurlijk geen redding te verwachten. Te lang heeft deze monopolist de ontwikkeling van veilig internetgebruik in de weg gestaan. Sterker nog, de onderneming heeft met ondeugdelijke en lekke software de PC-poorten voor vijandige binnendringers zelfs wagenwijd opengezet.

Als Google er in slaagt dit Herculische werk te verrichten en de Augiasstal van internet uit te mesten, dan ligt de weg open naar nieuwe glorieuze hoogtepunten en daarmee corresponderende koersniveaus. Niet overtuigd? Proeft u dan eens van de Google Desktop en van het recent geïntroduceerde Keyhole.

Dat is nu nog een quasi satelliet gestuurde zoekmachine, die informatie- en entertainmentzoekers bijna goddelijke macht van alomtegenwoordigheid belooft. Wie deze zegeningen telt beseft dat er voor Google te veel op het spel staat, om het slopen van haar muren door virtuele vandalen te gedogen.

Geef terug
Google kan zelfs, misschien in alliantie met Linux, het besturingssysteem van elke PC vanaf het net beschikbaar stellen. De door Scott McNealy van Sun Microsystems en Larry Ellison van Oracle vurig verlangde, uitgeklede netwerkcomputer - een doodsbedreiging voor het Wintel-duopolie Microsoft en Intel - kan met de inventiviteit van Brin en Page worden gerealiseerd.

Wij willen maar één ding: geef ons heden onze Google Desktop terug!


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijtpremium@iex.nl.

Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jacques Potuijt

Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

Meer over Jacques Potuijt

Recente artikelen van Jacques Potuijt

  1. jul '03 De komkommers zijn gaar
  2. jul '03 Okkerse versus Altman

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links