Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

V&A: De Groenspaan annalen

Van: Kartbaan Winterswijk
Verzonden: vrijdag 21 januari 2005 12:52
Aan: kraland@iex.nl
Onderwerp: Dollar???

Hallo

Ik verbaas me elke x weer over al die annalisten die in december 2004 de euro/dollar koers richting 1,40 of 1,45 zagen of nog hoger. Nu deze koers zo rond de 1,30 ligt hoor je of lees je niemand meer over die voorspellingen. Ik heb het idee dat er alleen maar geschreven wordt over de huidige situaties op de beurs.

Ik heb al wel door als jullie zeggen 1,40-1,45 dan ga er maar vanuit dat het anders is.

Dhr R Rensink


Waarde heer Rensink,

Het is maandagavond, ik heb dit weekend veel gewerkt en het is tijd voor verpozing. Uw mail komt dan ook als geroepen en gelooft u me, het is voor mij een waar plezier u te mogen antwoorden.

Voordat we overgaan tot de kern van de zaak die u dwarszit wil ik u eerst een paar kleine vormsuggesties doen. Pas op met die kartbaan. Er zijn immers twee mogelijkheden. Of het is uw kartbaan, of het is de kartbaan van uw werkgever.

Kartbaan
Als die kartbaan in Winterswijk de kartbaan van uw werkgever is en hij ziet dit, hebt u kans dat hij ook gaat graven naar de pornosites die u bezocht hebt en voor u het weet hangt u dan. Pas dus op daarmee. Maar als het uw kartbaan is, en dat hoop ik van harte, dan bent u dus een vrije jongen.

U weet het waarschijnlijk al, als u mijn stukjes leest, ik heb respect voor de onvervaarde ondernemer die in ons volle landje met hard werk iets uit de grond weet te stampen. Hulde dus. Nu ben ik toevallig ook een vrije jongen en als vrije jongens onder elkaar moet ik toch even het volgende kwijt: pas op voor de fiscus!

Gebruik nooit het emailadres van de Kartbaan Winterswijk! Die jongens van de fiscus klussen heel vaak wat bij op de beurs omdat dat fiscaal zo voordelig is en dat kan ik weten want ik correspondeer wel eens met de Dragers van ’s Konings Rok, want die komen dan bij ons voor ideetjes. Als die kartbaan inderdaad van u is, kom ik graag een keertje langs.

Hallo
Mijn vrienden Mel en Vic, en een paar van de IEX-jongens neem ik dan graag mee. Komen we lekker karten bij u. Praten we wat bij over de beurs. U doet de karts, wij doen de ideetjes. Dat wordt vast een leuke dag, en het spaart u een betaalde gang naar mijn Micro Cap Seminar waar ik op 2 februari spreek.

Ik kan u nu al de tip geven die ik Mel en Vic aan de hand heb gedaan. Koop Grove Energy en, vergeet dat niet, dek de valuta af. Ik hoor ook dat er een goed restaurant vlakbij Winterswijk is, daar gaan we dan gezellig lunchen. Maar, heer Rensink, voordat we afdwalen, laten we weer serieus worden.

Nu we toch met vormzaken bezig zijn, die aanhef van "hallo" is slechts met veel wringen door ons spamfilter heengekomen. U mag van mij best een beetje familiair zijn, dat zie je tegenwoordig vaker en ik pas me graag aan. Maar de meeste mensen die mij voor de eerste keer aanschrijven gebruiken een aanhef die enigszins lijkt op wat ik hierboven gebruik voor u.

Groen
Uw vraagstelling "dollar ????" is duidelijk, maar dat toetsenbord moet u absoluut vervangen. Misschien heeft een karter daar wat kauwgom in laten vallen. Ik gebruik, wanneer ik niet op mijn fantastische Mac werk, een draadloos ergonomisch toetsenbord van Microsoft, dat ik u van harte aan kan bevelen.

U klaagt over “annalisten”. Weet u, waarde Rensink, veel van mijn lezers zijn historici en we moeten uitkijken voor misverstanden. U bedoelt hier hoop ik niet de mensen die in het spoor traden van Fernand Braudel? Historici uit de Annales school zoals Le Roy Ladurie? Alerte lezers hebben het door, deze historici houden zich zelden bezig met dollar-voorspellingen.

U bedoelt iemand anders. Ik voel me hier niet aangesproken want mijn eigen geschiedenis, over trackrecord wil ik het hier niet eens hebben, is gemakkelijk na te gaan. Ik doe al sinds 1991 elk jaar een voorspelling over de dollar, die erop neerkomt dat die groen blijft. Nog nooit heb ik iemand op het verkeerde been gezet.

Euro-dollar

Nog niet afgeschaft
Op deze site ga ik, heel soms en heel voorzichtig, iets verder. Inderdaad heb ik wat uitspraken gedaan over de dollar, zo nu en dan, en die zijn uitgekomen, al lees ik ze vanavond niet nogmaals door omdat de tijd me gewoonweg ontbreekt. Kijkt u rustig even in mijn archief op IEX, dan kunt u ze teruglezen.

Ik denk dat u vooral doelt op het feit dat als een valuta in beweging is, de hoofdredacteuren en journalisten in onze sector allemaal zoeken naar mensen die een uitspraak willen doen. Mij laten ze gelukkig met rust, om de reden die ik hierboven omschreven heb waarschijnlijk.Het systeem werkt als volgt: stijgt de dollar, dan zoekt de pers naar mensen die dat bevestigen.

Zakt de dollar, dan doen ze hetzelfde. Het liefst vinden ze dan iemand die een beetje extreem is. Overigens, als ik ooit, toen de dollar 1,20 stond, geschreven heb dat die richting 1,40 zou gaan, wat ik een jaar geleden dacht, dan kunt u niet zeggen dat ik er echt naast zat. We zijn immers naar 1,36 gegaan en de dollar is nog niet afgeschaft.

Dollarvisie
Die kopij slaat beter aan dan een weldoordacht stuk, met veel slagen om de arm. Laten we eerlijk zijn, als ik precies wist wat de dollar ging doen, zat ik hier niet. Dan ging ik 10.000% long of short, naargelang, en bracht ik de rest van de dag door met yoga, het lezen van de Cynici, Epicuristen en de Stoa en het op orde brengen van wijnkelder en bibliotheek.

Ik herinner me overigens dat op IEX het vooral Frank van Dongen was die, kort voor de laatste draai, voorspelde dat de dollar zou stijgen. Nu zegt u dat als je maar genoeg voorspellers hebt, er altijd wel eentje bij is die goed zit, en dat is ook zo. Maar Van Dongen zit, naar mijn gevoel, vaak goed met zijn dollarvisie.

Terug naar de dollar. Uw mail biedt me natuurlijk een mooie kapstok om mijn dollarvisie aan op te hangen. Op het ogenblik denk ik weinig aan de dollar, maar wat ik wel denk is dat het grappig was om op een gegeven ogenblik in de krant te lezen dat het een no brainer was om op de zakkende dollar te speculeren.

Geslacht
Nu reken ik me zelf slechts zeer gedeeltelijk en misschien wel helemaal niet onder de no brainers wat de dollar betreft. Ik houd, voor mezelf en mijn cliënten, de dollarposities afgedekt. Ik denk bij mezelf dat de idioot die publiekelijk verklaart dat de dollarval een risicoloze speculatie toestaat snel geslacht wordt.

Financiëel dan, laat daar geen misverstand over bestaan, ze sleuren die jongens niet van hun fiets. De dollar zakt om een paar structurele redenen die elders, ook in mijn eerdere stukken, duidelijk uiteen zijn gezet. Die redenen bestaan nog steeds. Het enige dat verandert is het voortschrijden van de tijd, het seizoen en de rente. Dat zijn belangrijke factoren.

Januari, vooral de eerste helft, is traditioneel een goede maand voor beleggingen richting VS en dan kopen mensen dollars. Dan kunnen de Centrale Bankiers eventueel een handje helpen en dan komt de valuta tot rust. Vervolgens moeten de no brainers hun stop losses confronteren en dat creëert weer vraag naar dollars.

Let op uw kartbaan
Hoe lang dit gaat duren weet ik niet, maar als ik een stap terug doe en u, waarde Rensink, met uw kartbaan, in een wat wijder perspectief plaats, dan denk ik dat het u niet zoveel kan schelen hoe u aan uw geld komt op de beurs, als het maar winst oplevert. Zie ik dat goed? Ik kan wel met u meevoelen.

Ik zou u dan ook de praktische raad geven u meer te bekommeren om uw Winterswijkse kartbaan en om allerlei andere interessante zaken op de beurs. Laat die dollar toch zitten. Er zijn genoeg andere manieren om geld te verdienen, kijk maar naar mijn IEX.nl Polderportefeuille op deze site.

U weet dat ik grote bewondering heb, in tegenstelling tot de meeste van mijn vakgenoten, voor de heer Groenspaan. Niet zozeer vanwege zijn politiek, die ik overigens wel begrijp, maar ik ben dol op zijn formuleringen. U zou die eens na moeten lezen. Hij doet het, als u mij deze nuance toestaat, wat eleganter dan u.

Nederigheid
Mijn favoriete Groenspaan quote over de dollar is de volgende, die uit een toespraak van een jaar of drie geleden dateert: "Having endeavored to forecast exchange rates for more than half a century, I have understandably developed significant humility about my ability in this area, a sentiment that I suspect many in this room share."


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. Op moment van schrijven is Kraland short dollar. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links