Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hedge funding

Waarom vloeit er zoveel geld naar hedge funds? Een artikel in The Financial Times maakt gewag van een toevloed van 250 miljard dollar tussen nu en 2008, allemaal institutioneel geld. De markt wordt nu geschat op een bedrag tussen de 800 miljard en een triljoen dollar.

Waarom, net nu hedge funds dit jaar zo matig presteren? Zijn er niet al teveel fondsen die achter dezelfde handelsopzetjes aanjagen? Waarschijnlijk ligt het antwoord besloten in dat instituten langzaam op gang komen en vervolgens, net als een tanker, lang doorvaren voordat ze tot stilstand komen.

Een rits sluitingen
Omdat hedge funds goed betaald worden voor hun diensten, verdwijnen de beleggers snel wanneer er niets meer te verdienen valt.

Waarnemers verwachten daarom opnieuw een golf van sluitingen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar fondsen die nog wel goed presteren juist weer toe, zodat de goede fondsen hun deuren sluiten.Voor beleggers wordt het er hierdoor niet gemakkelijker op. Niet alleen moet het juiste fonds uitgekozen worden, maar er moet ook plaats zijn.

De goede fondsen leggen hun drempels hoger. Misschien moet er wel iets dramatisch gebeuren, voordat de volatiliteit en het volume aantrekken en de hedge funds het weer goed doen. De overgebleven fondsen dan, want dat er een groot aantal verdwijnt als er geen performance fees meer kunnen worden uitbetaald, staat vast.


Klik hier om te reageren en te discussiëren



Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links