Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De állerengste grafieken...

De állerengste grafieken...

Een directe aanleiding zie ik niet voor deze daling vandaag, maar ach het zakt al sinds 1981. Ja, de rentes in Europa en Japan (de tienjaars daar doet nu een whopping -0,07%) blijf ik meer dan aandelen, commodities, valuta of wat dan ook de grote witte vlek van de huidige beurzen en markten vinden.

Het verklaart wel (mede) waarom (dividend)aandelen zo duur zijn, want dat is nog de enige keuze die over is, voor wie nog een beetje rendement zonder al te idiote risico's wil behalen. Iets wat veel aandelenmannetjes vergeten naar mijn smaak, die kijken alleen maar sec naar stock.

 

 

Daar komen rare dingen van. Grappig verhaal in FD over hypotheekklant die van Kifid geld toe moet krijgen van Achmea voor zijn hypotheek tegen standaardrente Libor voor Zwitserse franken plus opslag. Voor u jaloers wordt: die franken zelf zijn er in de afgelopen jaren niet goedkoper op geworden #auwauwauw

Tja, eens te meer: die Amerikanen zijn blijkbaar zo gek nog niet...

 

 

Eng hé? Ja, hier op IEX drijven we graag de spot met enge grafieken. U weet wel, u neemt een plaatje van de Dow Jones uit 1929 en u zoekt net zo lang, totdat u een asset hebt die het lijntje min of meer volgt. Dan roept u heel hard: Paniek! Gefeliciteerd, u bent geslaagd voor uw examen beursgoeroe.

Hier een knutselvoorbeeld uit 2013. Moet ik er nog bij vermelden dat de S&P 500 een ietwat andere richting koos...?

 

 

Dat gecreatiefmetkurk is niet nodig. Zelf vind ik échte grafieken als de Nederlandse, Duitse, Zwitserse en Japanse rente al eng genoeg. Het is unchartered territory - niemand die iets zinnigs kan zeggen hoe dit afloopt - maar eigenlijk zeggen die rentes dat er depressie en deflatie zijn/komen..

Ja maar dat doen ze al zo lang en de economie groeit nog wel een beetje en zonder energie is er nog best wat inflatie, zegt u. Klopt, daarom vind ik ze ook zo eng :-) Nee, ik denk niet dat rentes uiteenvallen EU voorspellen. Anders stonden Italië (1,22%) en Spanje (1,38%) en consorten véél hoger.

En toch, ik lees de rentes als een ongelooflijk grote motie van wantrouwen tegen... iets. Vertel mij maar wat. Achteraf zal het allemaal weer heel gemakkelijk en logisch zijn.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 5 april 2016 10:33
    Als aandelenmannetje blijf ik me verbazen over die obligatiemannetjes de maar blijven roepen dat je een enorm groot deel van je vermogen in obligaties moet douwen, ondanks dat je wel haast in idiote junkbonds moet om na kosten en na belasting nog een half procentje positief te verdienen. Volgens mij is dat spelen met vuur, in een vuurwerkpakhuis.

    Waarom die rentes zo laag zijn snap ik ook niet, maar dat het van geen kanten deugt, dat voel ik aan mijn water. Ik durf die dingen niet aan te raken. Ik vind obligaties véél enger dan aandelen.
  2. Julian247 5 april 2016 10:37
    obligaties worden a: gekocht door centrale banken en b: door partijen die moeten (pensioenfondsen etc) en c: door partijen die hun geld ergens moeten stallen (de Apples etc die miljarden cash hebben.

    Jan met de korte achternaam heeft in obligaties momenteel niets te zoeken. Kijk naar Akzo dat tegen 1.1% leent en een div. rendement geeft van bijna 3%.
  3. löngterm 5 april 2016 16:15
    quote:

    theo1 schreef op 5 april 2016 10:33:

    Als aandelenmannetje blijf ik me verbazen over die obligatiemannetjes de maar blijven roepen dat je een enorm groot deel van je vermogen in obligaties moet douwen, ondanks dat je wel haast in idiote junkbonds moet om na kosten en na belasting nog een half procentje positief te verdienen. Volgens mij is dat spelen met vuur, in een vuurwerkpakhuis.

    Waarom die rentes zo laag zijn snap ik ook niet, maar dat het van geen kanten deugt, dat voel ik aan mijn water. Ik durf die dingen niet aan te raken. Ik vind obligaties véél enger dan aandelen.
    Hier ben ik het helemaal mee eens. Wanneer je kijkt naar model portefeuilles zie je vaak grote hoeveelheden in obligaties. Zelf zie ik hier het nut niet van in. Dan nog liever een deel veilig op de bank laten staan....
  4. [verwijderd] 5 april 2016 19:14
    Voor de mannetjes en vrouwtjes in de hoge, lage en hongerloontjeslanden in en buiten de eurozone die mondiaal met een bepaalde horizon en een bepaald risicoprofiel zonder garantie voor in het verleden behaalde resultaten in welke al dan niet op volle toeren draaiende enge-grafieken-fabriek met welke strategie in welke tak van sport op welke beurs in welke onderliggende waarde dan ook beleggen een zeer leeswaardig deskundig “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” artikel!
  5. [verwijderd] 5 april 2016 19:20
    PS

    Dus net zo leeswaardig om er gratis van te kunnen profiteren als bijvoorbeeld het deskundige “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”artikel “Lief dagboek” op

    www.iextraders.nl/Column/132031/Lief-...

    waarin de auteur die van zijn hobby werk maakt of van zijn werk een hobby maakt,

    wat eigenlijk iedereen in de hoge, lage en hongerloontjeslanden in en buiten de eurozone tot het einde der tijden zou moeten doen, zeg bij het arbeidsbureau dat je een hobby hebt waar je een werkgever bij zoekt, zodat iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet in retorische zin tot het einde der tijden blij en gelukkig bezig met zijn of haar werk/hobby,

    in de op volle toeren draaiende enge-grafieken-fabriek spijkers met koppen slaat!

    Hoewel gelukkig of helaas niet de hele tijd?!?

    Dit om de simpele reden dat nu eenmaal niets in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone perfect is.

    In het gedeelte

    “Stel, u had die 10.000 stukjes Imtech gekocht op 1,50 euro. Waarom deed u dit? Was het emotie, was het geloof in een ander of dacht u dat de bodem echt bereikt was. Het is dan handig om te weten waar u aan dacht toen u ze kocht. Waar heeft u de beslissing om te kopen op gebasseerd. Last but not least: hoe zag de brede markt er toen uit?”

    van het zeer leeswaardige deskundige “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” artikel bedoelde de deskundige auteur dan ook uiteraard

    “Stel, u had die 10.000 stukjes Imtech gekocht op 1,50 euro. Waarom deed u dit? Was het emotie, was het geloof in een ander of dacht u dat de bodem echt bereikt was. Het is dan handig om te weten waar u aan dacht toen u ze kocht. Waar heeft u de beslissing om te kopen op gebaseerd. Last but not least: hoe zag de brede markt er toen uit?”
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links